Mere end halvdelen af Superliga-trænerne modtog aldrig afstemingsmateriale og stemte derfor ikke i kåringen af Årets Træner 2015. Helt grotesk, mener den tidligere toptræner Poul Hansen.

Sønderjyskes mirakelmager Jakob Michelsen blev mandag aften hædret som Årets Træner ved Dansk Fodbold Award efter en afstemning foretaget af Dansk Træner Union. Han erklærede sig efterfølgende stolt over, at det var kollegerne, der havde stemt på ham, men som BT tirsdag aften havde en stor del af trænerkollegerne fra Superligaen slet ikke stemt. De havde nemlig aldrig modtaget afstemningsmaterialet fra Dansk Træner Union.

BT talte mandag aften med fem Superliga-trænere, der bekræftede, at de ikke havde modtaget noget materiale til afstemningen, mens yderligere mindst to Superliga-trænere heller skulle have stemt. Derfor var det også en flok undrende Superliga-trænere, der stod og sniksnakkede om den manglende stemmeafgivelse i TAP 1-hallen i Valby mandag aften. For hvem havde så kåret Jakob Michelsen?

»Det er jo grotesk at møde op til en award og være med til hele festen uden at have haft mulighed for at stemme. Der kan jeg da godt forstå, at de undrede sig og tænkte 'hvad fanden sker der her?'. Det er jo decideret pinligt, når Superliga-trænerne må stå og sige, 'hvad?', 'hvem har stemt?'« siger Poul Hansen, der har en fortid som træner i klubber som Lyngby, AGF og OB. I 1999 blev han selv kåret som Årets Træner.

Det er Superliga-, 1. divisions- og 2. divisionstrænere, kvindetrænere i 3F Ligaen og 1. division samt landstrænere på A- og U-niveau, som er stemmeberettiget til prisen. Det er med andre ord en overskuelig flok, der er udvalgt til afstemningen. Alligevel var afstemningsprocenten blot på 50 procent. Måske ikke så mærkeligt, når adskillige trænere aldrig modtog afstemningsmaterialet.

BT talte mandag aften med Brian Christensen, der er kommunikationsansvarlig hos Dansk Træner Union. Han forklarer, at Dansk Træner Union, som består af frivillige, sendte afstemningsskemaerne direkte ud til de trænere, de havde personlige e-mail-adresser på, mens de forsøgte at indhente mailadresser via klubberne til de resterende. Ifølge Brian Christensen hørte man - trods rykkere - aldrig fra en vifte af klubberne, hvilket altså skal forklare, at de respektive trænere aldrig fik mulighed for at stemme. Ifølge Dansk Træner Union er al kontakt til klubberne sket via mail, da de frivillige i organisationen ikke har haft mulighed for at kontakte klubberne telefonisk i dagtimerne, hvor klubkontorerne er åbne.

Den undskyldning køber Poul Hansen dog ikke.

»For mig at se er du nede på forholdsvis få trænere, som kan stemme. Så SKAL du sikre dig, at de som minimum har fået det, så de har mulighed for at stemme. Ellers bliver prisen uddelt på for smalt et grundlag,« siger Poul Hansen og fortsætter:

»Du kan simpelthen ikke have, at Superliga-trænerne ikke har taget stilling til Årets Træner. Der er det ikke nogen undskyldning, at Dansk Træner Union er en frivillig organisation. Så må man jo bede om noget hjælp eller sige, at man ikke kan løfte opgaven. Du kan ikke påberåbe dig retten til at kåre Årets Træner og så stadig påberåbe dig retten til at sige, at vi gør det, når vi har tid. Det holder jo ikke en meter.«

Ifølge BTs oplysninger var der tæt løb mellem Sønderjyskes Jakob Michelsen og AGFs Glen Riddersholm, der var nomineret for at føre FC Midtjylland til DM-guld. Om en mere fuldkommen afstemning havde ændret på resultatet skal være usagt, men det er ikke umuligt. Faktum er, at Jakob Michelsen kan bryste sig af titlen som Årets Træner 2015. Men det skete ikke på baggrund af stemmerne fra en bred skare af dem, han konkurrerer med dagligt. De mennesker, som faktisk ved, hvilket arbejde der ligger bag. Som Poul Hansen udtrykker det:

»Specielt Superliga-trænerne kender jo de arbejdsbetingelser, man har. Det er fuldstændig vildt, at de ikke har stemt.«