KØB PLUS!

Superligaen i problemer - Tyskland kan hjælpe

KOMMENTAR

Superligaen er udfordret, og det på tide at tænke alternative tanker. Den økonomiske situation er i 9 af 12 klubber alvorlig, sportsligt er Superligaen ramt af et kvalitetsfald i forhold til for få år siden, og måske alvorligst af alt oplever Superligaen et markant fald i tilskuere og tv-seere. 

Divisionsforeningen i gang med tiltag som en seer- og tilskuervenlig ændring af fodboldkalenderen og undersøgelser af, hvordan stadionoplevelserne kan forbedres. Det er fint. Men det er næppe nok.

I går bragte The Guardian en artikel, der beskrev ’den tyske model’, der især siden årtusindskiftet har højnet kvaliteten og interessen for landsholdet og Bundesligaen. Selvom det ikke er dens fokus, rammer den ned i nogle af de sår, Superligaen bløder fra, og tyskernes model bør vække tanker herhjemme.

Siden EM-fiaskoen i år 2000 har tysk fodbold gennemgået en markant udvikling og oplevet et stort løft. Bundesligaen havde i sidste sæson et tilskuergennemsnit på 45.000 og er Europas mest velbesøgte liga. I denne sæson er alle tre tyske hold videre i Champions League inden sidste spillerunde. Og det tyske landshold er igen på et niveau, hvor de regnes blandt favoritterne ved VM i Brasilien. 

Folkelig involvering og hensynstagen er en stor del af succes’ens forklaring:

1) I Tyskland er hensynet til fansene langt større end i Danmark. Faninvolvering er et decideret krav, for foreningerne bag de professionelle selskaber skal kontrollere mindst 50 procent af stemmerne i klubben. Det risikerer at skabe problemer, når tradition og kommercialisering mødes, og når krav som øget sikkerhed kolliderer med fansenes krav om uindskrænket frihed. Men i langt de fleste tyske klubber betyder fan-involveringen først og fremmest øget loyalitet gennem engagement og indflydelse. Det bør kunne inspirere i Danmark, hvor ejerforholdene i flere klubber netop nu er til genovervejelse.

2) I Dortmund kan man stadig komme til fodbold for omkring 80 kr. Det er næsten halv pris af visse Superliga-kampe og kun en tredjedel af prisen på en billig Champions League-billet i Parken. Det er svært at forestille sig, at prisen ikke også i fodbold har en indflydelse på, hvor mange der køber produktet.

3) I Tyskland lagde man efter år 2000 større vægt på talentudvikling og oprettede regionale talentakademier. Her har Danmark i samme periode fulgt en lignende udvikling, men er først på bagkant af den økonomiske krise begyndt at vise tvungen tillid til de yngre kræfter. Det er ikke her, Danmark er længst efter Tyksland. Unge danske spillere i den bedste række skaber udvikling og øger identifikationen. Kvoter er ikke vejen, men talentarbejdet og et fokus på hjemmeavl kan næppe overvurderes.

Det var tre små bud på øget identifikation, involvering og hensynstagen til kunderne. Lad os få debatten om, hvad der ellers skal til. For noget skal der ske.

Læs evt. omtalte artikel fra The Guardian her: http://m.guardian.co.uk/football/david-conn-inside-sport-blog/2012/dec/0...

Morten Crone Sejersbøl er fodboldredaktør på BT. Du kan følge ham på www.twitter.com/morten_crone

Din kommentar

Kommentarer

16 hold i Superligaen

Skrevet af Anonym, Onsdag den 5. december 2012, 09:15

Jeg er overbevist om at en udvidelse til 16 hold i Superligaen, vil højne interessen for dansk fodbold.
Hvem gider at se de samme to hold møde hinanden igen og igen.

Med den nuværende struktur, har vi en top og bund, ingen midterhold, alt er medaljer eller nedrykning. På den måde er der ikke plads til at udvikle talenter.

Det er også årsagen til at økonomien er så dårlig, klubberne tager alt for store økonomiske risici for at overleve eller spille med om medaljer.

Jeg undrer mig over at dette synspunkt stort set ikke debatteres.

Penge er alt...

Skrevet af Anonym, Mandag den 3. december 2012, 09:20

Så længe TV suverænt dikterer alle kamptidspunkter bliver det næppe meget bedre. Desværre er den diskussion tabu pga. de store beløb som er involveret på kort sigt. Alle kampe bør naturligvis spilles i weekenden og nok ikke lige omkring spisetid...

En anden diskussion klubberne ikke vil tage er stadionpriserne som er absurd høje.

Efter min mening er løsningerne på tilskuerkrisen snublende lige for, men de koster penge på kort sigt så det bliver aldrig til noget.

Ejerforhold: Er den model du nu pludseligt reklamerer for ikke den Brøndby til stor jubel netop har forladt?

Tsk tsk tsk

Skrevet af Anonym, Mandag den 3. december 2012, 09:00

At du sammenligner et land som Tyskland med Danmark siger jo alt...

De tjener mindre end vi gør - hvilket derfor gør det naturligt, at priserne på bold er lavere.

At de satser på udvikling gør ikke, at vi ikke også gør de.

Men er der ikke noget med, at man siger, at der er flere postbude i Hamburg end der er fodboldspillere i Danmark.

Pris og kvalitet

Skrevet af Anonym, Søndag den 2. december 2012, 22:33

Hej Morten,
Rigtig god blog her - du identificerer det, jeg også vurderer, er nogle af Superligaens største udfordringer - jeg hæfter mig især ved, du nævner pris og spilletidspunkter.

Hvad angår pris, så går jeg stadig og ryster på hovedet over, jeg skulle give mindre for at komme ind og se Inter - Roma på San Siro end til en kamp mellem GF (mit hold) - Horsens på daværende tidspunkt for et par år siden - kan huske kampene ikke lå så lang tid efter hinanden. Jeg ved godt, vi har moms høj moms og høje skatter, men når du selv nævner, man kan komme ind og se Dortmund for kr. 80,-, et af Europas mest interessante hold for tiden, så er der noget galt, når det koster det dobbelte at gå på Århus Stadion.

Spilletidspunkter bør der også ses på. Igen Tyskland vores udmærkede eksempel hvor de har en kamp fredag aften, som i DK, men forskellen er, at i Tyskland starter kampen 19.30 mener jeg det er - en time senere end herhjemme, så folk kan nå at komme fra arbejde, få noget at spise, få ladet op til kampen (alt efter hvilken målgruppe af tilskuerne vi er ude i)

Så har de en del kampe på deres klassiske tidspunkt, lørdag kl. 15.30, hvor vi tidligere havde størstedelen af kampene kl. 15 søndag. Det tror jeg virkeligt mange herhjemme satte pris på - jeg selv synes da hvert fald selv, der var noget god lir i, når gong gongen lød på Aarhus Stadion, og BIF eller et af de andre mindre populære hold var kommet bagud, og vi alle stod og jublede. Det sker jo ikke længere, desværre.