Transfervinduet smækker i, og det giver stress, nervøsitet og spænding for mellemmænd, spillere, trænere, sportschefer og kommunikationsfolk i den danske fodboldverden.

Spillerbussen var omkring 40 minutters kørsel fra Aalborg, da AaBs sportsdirektør, Allan Gaarde, pludselig ringede til Jeppe Curth, som var på vej hjem fra en kamp med AaB-reserverne: ’Vil du udlejes til FC Midtjylland?’

»Man bliver sådan lidt: Hvad fanden sker der nu? Og jeg havde 10 minutter til at tage beslutningen,« fortæller Jeppe Curth om episoden på transfervinduets sidste dag i 2013.

Det uventede opkald til Jeppe Curth er et eksempel på, hvor hurtigt tingene går, når der handles mellem fodboldklubberne i indkøbsvinduets sidste timer frem mod midnat, hvor det lukker i.

Mandag går det så løs igen, og det giver travlhed hos alle i klubben og ikke mindst hos spillernes repræsentanter, mellemmændene. Modsat sommerens transfervindue adskiller vinteren sig dog en smule. De store handler udebliver typisk, mens klubberne i stedet lukker huller i trupperne med korte aftaler.
Det fortæller den rutinerede danske mellemmand, Nikola Juric.

»I januar er det mest lejemål, men selvfølgelig er der også køb – det kan man ikke komme uden om. Men der er flere ’nødløsninger’ i januar, uden at det skal forståes nedladende,« siger han.

Nikola Juric husker tilbage på en sidsteminuts handel i 2007, hvor OB solgte klubbens nye målmand, selvom han lige var ankommet.

»Mit bedste eksempel er Nenad Novakovic, der netop havde skrevet under med OB. Men efter et par træningskampe forlod han klubben igen og tog til Reggina i Italien. De havde set på ham i noget tid og fik så solgt deres egen målmand, og så var de ligeglade med, at han lige havde skrevet under med en ny klub. Det blev en god handel for OB,« fortæller han.

Nenad Novakovic' transfer fra OB til Reggina tilbage i 2007 (tv.) er et godt eksempel på, hvor vanvittige de sidste timer i vinter-transfervinudet kan være. Arkivfoto
Nenad Novakovic' transfer fra OB til Reggina tilbage i 2007 (tv.) er et godt eksempel på, hvor vanvittige de sidste timer i vinter-transfervinudet kan være. Arkivfoto Foto: Henning Bagger
Vis mere

Nu endte salget godt for OB, men det kunne sagtens have været et eksempel på ’de dårlige beslutningers dag’.

»Jeg mener godt, man kan kalde sidstedagen ’de dårlige beslutningers dag’. Man ser ofte, at klubber desperat overbyder hinanden og giver fuldstændigt ublu priser for spillere, der i virkeligheden er meget mindre værd,« siger Nicola Juric.

Tilbage i spillerbussen med kurs mod Aalborg konsulterede Jeppe Curth i få minutter sin kæreste og ringede tilbage til Allan Gaarde, der sad på sit kontor i AaBs lokaler.

»Jeg havde faktisk fået at vide, at jeg skulle blive ved med at spille på reserveholdet. Så da jeg fik mulighed for at spille for Superligaens tophold på det tidspunkt, var jeg ikke så betænkelig ved det,« siger Jeppe Curth og fortsætter:

»Jeg ringede til Allan Gaarde og sagde, at jeg ikke ville udelukke at blive udlejet til FCM. Men at jeg gerne ville tale med Glen Riddersholm om, hvilke planer han havde med mig i det halve år, lejeaftalen ville vare.«

Mens bussen rullede videre, sad holdkammeraterne mere eller mindre uvidende om, at deres holdkammerat var indblandet i en af Superligaens mere overraskende klubskifter på det tidspunkt.

Niels Erik Søndergaard er elitechef i Esbjerg, hvor han gennem årene har været indblandet i mange af klubbens handler.

»Sidste år kom der et bud fra FC Midtjylland på Martin Pusic på næstsidste dag, og der opstod et hul, hvor vi havde to dage til at hente en angriber og hentede Daniel Larsson. Det var hektisk, og den havde vi ikke set komme,« fortæller han.

Niels Erik Søndergaard forventer ikke, at dagen i dag bliver en af de travleste i Esbjerg.

»Vi har prøvet at have voldsom stor aktivitet på sidste dag, men det, tvivler jeg på, kommer til at ske for os denne gang. Der er ikke noget, der tyder på, at vi kommer til at sidde til klokken 23.59 og hele tiden være opmærksomme. Men selvfølgelig kommer vi til at være på kontoret til sidste minut af døgnet,« forudser han.

Mens det er op til klubdirektører, spillere og mellemmænd at få handlerne til at ske, er der andre, som løber hurtigt i kulissen.

Det er klubbernes kommunikationsfolk. Det er dem, der står for at melde ud til fans og medier, når en klub har købt eller solgt en spiller. Og det kan være særdeles stressende, når deadline nærmer sig.

Det fortæller Christian Wolny, tidligere kommunikationschef hos FC København og FC Nordsjælland.

»Man planlægger ofte et scenario med kommunikations-kollegaen i den anden klub. Det handler om, hvornår og hvordan handlen skal meldes ud. Vil man skrive om økonomien eller ej? Det vil danske klubber helst aldrig, men der kan godt være udenlandske klubber, der ønsker at fortælle om beløbet. Og så skal man tage højde for det,« siger Christian Wolny og tilføjer:

»Sådan noget kan rykke sig fem til seks gange i løbet af en handel, og man skal hver gang være enige om, hvordan man gør det.«

Christian Wolny (th.) kender alt til gamet om spillerhandler fra sin tid som kommunikationschef i henholdsvis FC Nordsjælland og FC København. Arkivfoto.
Christian Wolny (th.) kender alt til gamet om spillerhandler fra sin tid som kommunikationschef i henholdsvis FC Nordsjælland og FC København. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Ved siden af pressemeddelelser, der skal skrives og snak med kollegaen i den modsatte klub, skal pressecheferne i de børsnoterede Superliga-klubber også holde øje med medierne. For fondsbørsen skal underrettes, hvis et medie har opsnuset, at en handel er på vej. Sker det ikke, vanker der en bøde, og så har pressechefen fejlet,« forklarer Christian Wolny.

»Samtidig skal man hele tiden ind til sportschefen og høre, hvor klubben står henne i en handel. Et er, hvad den anden klub vil, men regner man selv med, at handlen kommer på plads, og har vi selv gjort, hvad vi skulle? Det er den rolle, du har, når det går løs. Og hvis der er flere handler på samme tid, kan der godt være gang i den,« siger han.

I 2013 er AaB-reservernes bus ved at rulle ind i Aalborg, da FC Midtjyllands daværende træner, Glen Riddersholm, ringer til Jeppe Curth.

»Han ringede og fortalte, at han ville bruge mig på midtbanen. Bagefter ringede deres direktør, Claus Steinlein, og fortalte mig om det hele og spurgte, om jeg havde noget at tilføje. Det havde jeg ikke, og så tog jeg direkte op på AaBs kontor og skrev under sent om aftenen.«

Der gik ikke langt tid, så var Jeppe Curts skifte til FC Midtjylland en realitet. Under to døgn senere stod han omklædt og kampklar på FC Midtjyllands træningsanlæg.