Ståle forfremmes i FCK: CV ikke længere hans chef

FC Københavns cheftræner, Ståle Solbakken, skal nu formelt præge den sportslige ledelse af Danmarks største fodboldklub.

FCKs direktør, Anders Hørsholt, præsenterer i dag andet trin af sin strategiplan for 2014 til 2016, en organisationsændring, som skal skabe forudsætningerne for at kunne nå ambitionerne om at blive en regelmæssig aktør i Champions League.

Hørsholt afslørede onsdag, at første trin i FCKs nye energiudladning er selskabets pengeindsprøjtning direkte ind i fodboldklubben. FCKs sportslige ledelse kan over de næste tre år råde over 30 procent flere kroner end set i tidligere klubbudgetter siden eks-formanden Flemming Østergaards katastroferegnskab i 2009. Man er desuden klar med et tocifret millionbeløb til at investere i blandt andet wifi-dækning af hele Parken.

Slut med chefrollen: Derfor jubler CV over Ståles forfremmelseDagen efter CL-exit: FCK med ny opsigtsvækkende million-strategi

Nu handler det om andet trin. Om en organisationsændring, som sikkert i første omgang vil blive kendt for Solbakkens avancement til den sportslige ledelse.

- Et nyt hold til en ny tid, lyder det fra Anders Hørsholt, som forklarer, hvorfor han har tegnet en ny sportslig ledelse.

- Vi ønsker som klub at sætte tydelige europæiske aftryk, og så må vi først anerkende, at det er en udfordring. Derefter må vi opgradere, så vi kan matche de krav, opgaven stiller. Det gør vi ved at stille markant flere økonomiske ressourcer til rådighed. Og ved at gøre vores ledelseskraft endnu skarpere. Altså ’mander vi op’ i den sportslige ledelse af FCK, forklarer han og fortsætter:

- Vi kan ikke udleve vores drømme ved alene at købe dyrere fodboldspillere. Vi skal også bygge en stærkere organisation, der præcist kender opgaverne og kan eksekvere korrekt hele tiden. Hvis ikke vi får eksekveringen derud, hvor det bliver lavpraktisk, så nytter det intet. Så vi opgraderer på økonomi. Og vi opgraderer på ledelse. Vi ønsker at måle os med de større klubber ude i Europa. Med toppen af Holland og Belgien. Og med midterfeltet i Bundesligaen. Det kan vi ikke økonomisk, for vi har ikke de samme forudsætninger i et meget mindre kommercielt marked. Men vi kan, hvis vi er dygtigere organisatorisk og ledelsesmæssigt. Vi skal jo være en bedre fodboldklub for færre midler end de andre europæiske klubber. Det kræver flid og ansvar i dagligdagen. Og det kræver, at vi er flere om at få eksekveret på de mange, mange opgaver, der ligger, siger han.

Ståles plan: Sådan vil jeg bruge de nye millioner i FCK

Anders Hørsholt rykker selv tæt på den sportslige hverdag, efter han i en årrække har knoklet med at rydde op i finanserne. Dertil kommer altså, at Ståle Solbakken, som tidligere har refereret til Carsten V. Jensen, nu refererer direkte til Anders Hørsholt. Klubben ansætter tilmed snarest muligt en udviklingschef i endnu en bestræbelse på at styrke den sportslige ledelse.

Det ligner set udefra en degradering af Carsten V. Jensen?

- Det er ikke tilfældet. Så har du misforstået det. Tanken er offensiv. Jeg mener, det styrker os, at vi samler denne gruppe. De to har hvert deres ansvar, for dette er et stort hus, og der skal træffes mange beslutninger, som vedrører FCK. Jeg rykker tættere på. Så vi sætter altså markant flere kompetencer ind for at løse de udfordringer, vi har, og for forhåbentlig at kunne være lidt skarpere end vores europæiske konkurrenter, siger han og forklarer, hvordan han ser samarbejdet udvikle sig.

- CV (Carsten V. Jensen, red.) er ankeret i klubben. Han er garant for det langsigtede perspektiv og nødvendig for at sikre kontinuitet i vores arbejde. Han har mange vigtige opgaver at løse, og vi skal sikre, at han kan få eksekveret på dem. Ståles opgave er at vinde fodboldkampe hver søndag. Begge er enormt vigtige for mig. Og derfor er det vigtigt, at vi sammen har diskussioner om alle forhold. Den diskussion vil og skal jeg være en del af fremover. Jeg har ikke forudsætninger for at tage en debat om den enkelte spiller, vi vil købe. Men jeg kan måske stille nogle gode spørgsmål. Jeg tror, jeg kan byde ind med noget til de diskussioner, vi skal have for at blive endnu bedre, forklarer han.

Havde Carsten V. Jensen så for mange opgaver tidligere, når den sportslige ledelse sådan opgraderes?

- Du skal jo se det som endnu en investering. Dette er en meget stor fodboldforretning, og det kræver, vurderer jeg, flere hænder og flere hoveder i den sportslige ledelse, hvis vi skal matche, hvad der foregår ude i Europa. Vi er lykkedes med mange ting indtil nu. Vi vil bare gerne gøre det endnu bedre, for det bliver ikke nemmere at nå de store målsætninger, vi har som klub. Hvis vi skal endnu længere, skal vi udvikle vores organisation. Vi svækker ikke sportsdirektøren. Hans ansvar og opgaver er gjort endnu tydeligere. Hans opgave er nøjagtig lige så afgørende, som den altid har været, siger Anders Hørsholt.

Brøndby-bossen: FCK understreger, at det er et købehold

Han understreger også, at denne ledelsesmodel ikke nødvendigvis kan bestå uden Solbakken.

- Den er bygget til de spidskompetencer, der er i FCK lige nu, som han siger.

Han betoner også, at modellen er skabt, fordi Carsten V. Jensen og Ståle Solbakken reelt arbejdede sidestillet, sidst Solbakken var her, og fordi de to har samme tanker og idéer om fodbold. Men idéen er altså at samle gruppen formelt i en forstærkning af ledelsen.

Har du egentlig været tilfreds med de seneste, skal vi sige tre-fire transfervinduer?

- Ja, det er ikke en reaktion på det. Det er svært at hente spillere. Men jeg kan se, vi lykkes udmærket. Igor Vetokele blomstrer nu. Det tager tid at lykkes i FCK og at være del af det forventningspres, der er her. Det er svært at komme fra Silkeborg eller Slovakiet til FCK. Der er en indkøringsperiode, før man ser det fulde potentiale. Hos nogle bliver det så ikke forløst, og de må så videre. Vi har måske haft en heldigere hånd i andre transfervinduer. Men vi kommer heller ikke i fremtiden til at lykkes med alle spillere. Det gør ingen. Fejlmarginen skal være så lille som mulig, hvis man vil ud og skabe store oplevelser i Europa. Og det imødegår vi ved at forstærke den sportslige ledelse, der identificerer mulighederne for holdet endnu mere præcist og i fællesskab, siger han.

Den fjerde person i ligningen, udviklingschefen, skal med reference til direktøren og den sportslige ledelse samle alle de erfaringer, FCK opsamler på førsteholdet, i scouting og på talentskolen School of Excellence.

- Vi skal tage endnu bedre læring af det, vi foretager os. Al den læring, vi hiver ind, kan vise tendenser. Lykkes vi egentlig med det, vi gør? Der kan være helt enkle ting, vi overser. Vi skal have fundet den person, som skal være med til at styrke vores scouting, School of Excellence, være sparringspartner og assistent til Ståle på at analysere på spillere og modstandere. Han skal kunne dokumentere og evaluere på opsamlet data og andre elementer, vi henter ind. Vi skal forstærke vores teoretiske tilgang til de ting, vi foretager os. Så vi får evalueret bedre på alle parametre. Det kræver en speciel hjerne, og det er udviklingschefen, forklarer Hørsholt.

Udviklingschefen spiller altså en rolle i en talentsatsning, som også er en del af Hørsholts strategi.

- Vi skal sikre, at de største talenter spiller i FCK. Vores konkurrenter i den henseende er klubberne i Holland og i Belgien. Vi vil have de talenter, inden de går til Ajax, PSV eller Club Brugge. Vi skal tilbyde rammerne. Og udnytte, at vi har økonomisk muskel. Så måske vil man opleve, at vi skriver kontrakt med flere spillere, end vi egentlig skal bruge lige nu. For at få dem ombord, forklarer Hørsholt.

Udviklingschefen er endnu ikke ansat, men FCK har intensiveret jagten på at finde den rette.

- Vi har altså disse ret store ambitioner i Europa. Dette handler ikke om Superligaen. Her er vi, hvor vi skal være. Men i Europa bliver vi nødt til at have noget substans bag store ambitioner. Det leverer vi nu. I form af flere kroner, i form af en forstærket ledelseskraft og i form af opgraderinger af vores setup, siger Anders Hørsholt.

Læs også: