Superliga-klubben Lyngby er tidligere gået konkurs. Nu risikerer hovedaktionæren Hellerup Finans at måtte lukke. Spørgsmålet er: Hvad sker der så med Lyngby?

Lyngby Boldklub tager det forholdsvis roligt, at hovedaktionæren Hellerup Finans ifølge business.dk har et underskud på 46 millioner kroner og en negativ egenkapital på 15 millioner kr - også selvom firmaets direktør, Jesper Gotfredsen, i sin ledelsesberetning skriver, at »der er væsentlige usikkerheder om selskabets fortsatte drift.«

»Lyngby Boldklub er fuldt orienteret om en af vores ejeres forhold og har ingen bekymringer i den forbindelse,« skriver Lyngby Boldklubs administrerende direktør, Dennis Poulsen, i en mail til BT.

Men Hellerup Finans' problemer kan sagtens vise sig at give Lyngby kvaler, mener sportsøkonomen Kenneth Cortsen.

»Lyngby er nødt til at forholde sig til worst-case scenario, som er, at Hellerup Finans går konkurs. I den situation vil man forsøge at realisere selskabets aktiver - herunder Lyngby Boldklub. Og spørgsmålet er så, om der er nogle investorer, der vil overtage selskabet - og i den forbindelse, hvad de vil gøre i forhold til at støtte op om klubbens fremtidige drift,« siger Kenneth Cortsen til bt.dk

»Basalt set handler Lyngby Boldklubs situation også om balancen mellem indtægter og udgifter samt en styrkelse af kapitalberedskabet, så klubben kan sikre sig en økonomisk platform til at imødegå de usikkerhedsmomenter, som findes i den danske fodboldbranche. Her har vi historisk set, at det er svært at drive en økonomisk bæredygtig forretning. Det er jo en afhængighed af løbende indtægtsgenerering, som skal følge med udgiftsniveauet - samt et behov for kapitaltilførsler med jævne mellemrum. Og nogle skal jo finansiere festen,« siger sportsøkonomen.

Dennis Poulsen gør opmærksom på, at klubben er i gang med en kapitaludvidelse for 37 millioner kr.

»Heraf er der allerede tegnet mere end 25%, så vores økonomiske fundament forbedres hver dag,« skriver Lyngbys administrerende direktør.

Kenneth Cortsen er dog mere skeptisk.

»25 procent af 37 millioner er jo også kun knap 10 millioner kroner, så der er et stykke vej endnu. Og Lyngby er jo først lige rykket op fra 1. division, så det er ikke en etableret Superliga-klub,« siger sportsøkonomen.

Men det er på vej, mener Dennis Poulsen.

»Vores trup er kraftigt forbedret på flere fronter, så vi ser frem til at komme rigtig i gang med turneringen. Vi oplever, at forretningen udenfor banen styrkes med vores oprykning til Superligaen, hvilket har givet os et naturligt løft,« skriver han - og slutter:

»Vi kan derfor konstatere, at Lyngby Boldklub ikke på nuværende tidspunkt er berørt på nogen måder af, om vores ejer hedder A eller B, hvilket har været den overordnede plan i de sidste 18 måneder.«

Her henviser Lyngby-direktøren til, at Hellerup Finans overtog aktie-majoriteten i december 2014.

Kenneth Cortsen mener, at fremtiden for Lyngby tegner usikker.

»Det bliver spændende, hvordan klubben kan og vil forvalte gearingen til livet i Superligaen. Men fodbold handler også om følelser, så det kan sagtens være, at Lyngby kan finde de investorer, der skal til, hvis hovedaktionæren går konkurs. Det kan fodboldklubber ofte - men ikke altid. FC Vestsjælland er et eksempel, men de var retfærdigvis på vej nedad sportsligt, da deres hovedaktionær, Kurt Andersen, trak stikket,« siger sportsøkonomen.

Lyngby gik konkurs i 2002. Siden er klubben tre gange rykket op i Superligaen - senest i foråret 2016.