Der foregår der et spil om tronen i dansk fodbold. Magten i Superligaen balancerer netop nu på en knivsæg, hvor alt kan ændres med et trylleslag. Guldet og sølvet er næsten fordelt i denne sæson, men sættes styrkeforholdet i et større billede, kan tingene hurtigt vende rundt. Måske allerede i den kommende sæson.

Netop nu sidder FCM på Superligaens trone, der for bare et år siden utvetydigt tilhørte AaBs Double-vindere. Men i kulissen lurer tronranerne.

De tidligere magthavere FCK smeder rænker og planlægger at kuppe midtjydernes trone. Det samme gør den gamle stormagt Brøndby, der investerer tungt i at genvinde tronen efter ti års fravær.

Ved hjælp af et af erhvervslivets foretrukne redskaber, SWOT-analysen, analyserer BT spillet om tronen i dansk klubfodbold.

Magthaveren


Styrker: FC Midtjylland har en god, bred trup, en dygtig træner, nye talenter på vej og penge at spendere. Meget peger derfor i den rigtige retning for de kommende mestre. Samtidig er truppen en god blanding af ældre spillere med rutine og yngre spillere med energi, hurtighed og masser af sult.

Svagheder: FC Midtjylland har for få spillere fra øverste Superliga-hylde. Der er mange dygtige spillere på holdet, men de ekstraordinære af slagsen kan tælles på få fingre. Spillere som Pione Sisto og Erik Sviatchenko kan midtjyderne – eller andre hold for den sags skyld – ikke få for mange af.

Muligheder: FC Midtjylland har flere penge end nogensinde før, og de kan derfor tillade sig at investere stort i det kommende transfervindue. Allerede i vinter viste Ulvene, at de ikke er bange for at skyde efter de endog rigtig store navne. Det kommer de formentlig til igen, og på et tidspunkt kan de få held med at ’nedlægge’ et af dem. Samtidig kan klubejer Matthew Benhams statistiske tilgang til transfermarkedet blive en trumf.

Trusler: FCM vinker formentlig farvel til klubbens største profil, Pione Sisto, i det kommende transfervindue. Den driblestærke kantspiller er et brandvarmt navn i både den franske og den portugisiske liga samt andre stærke ligaer på trods af et forår uden spilletid. Også landsholdsbobleren Erik Sviatchenko og eftertragtede Sylvester Igboun kan ryge denne sommer. Sker det, skal der afløsere ind på samme niveau, og de kan blive vanskelige både at finde og lokke til Herning. Samtidig kan det europæiske gruppespil, der er klubbens erklærede mål, stjæle fokus fra den daglige dont i Superligaen. For er der noget, midtjyderne mangler, er det europæisk erfaring.

Den udfordrende gigant


Styrker: FC København har ikke bare en træner med stor international erfaring, en stor pengepung og en af ligaens mest talentfulde spillere i Nicolai Jørgensen. Klubben har også Superligaens med afstand bedste defensiv. 15 mål i 23 kampe er alt, forsvaret og målmand Stephan Andersen har lukket ind. Det er den slags, man under normale omstændigheder vinder mesterskaber på og også kan gøre det fremover.

Svagheder: Når der ikke er tale om normale omstændigheder, skyldes det FCKs chokerende svage offensiv i denne sæson. Andreas Cornelius blev købt hjem for en formue, men den nu langtidsskadede angriber mangler stadig at ramme sit ’gamle’ niveau. Samtidig har Ståle Solbakken haft problemer med at finde en egnet makker til Cornelius og en højrekant med trylleri i støvlerne.

Muligheder: FC København har pengene til at købe forstærkninger til de få positioner, hvor behovet er. For at nå tilbage til tronen, skal ’Byens Hold’ derfor forstærke sig på kanten og i angrebet. Og det kommer klubben til at gøre. Måske endda med Nicklas Bendtner! Samtidig vender Bashkim Kadrii inden længe tilbage til holdet. Han kan – i selskab med en Daniel Amartey, der bliver bedre dag for dag – føre FCK tilbage mod toppen.

Trusler: Holdet er stadig ungt, og skader til nøglespillere som - især - Nicolai Jørgensen er et konstant faremoment. Det er set tidligere. Samtidig vil presset på FCK være uhørt stort i den kommende sæson. To sæsoner uden en DM-titel kan til nød tolereres, men det kan tre ikke. Hverken fra omverdenen eller fra klubbens ledelse.

Den slagne magthaver


Styrker: AaB har fortsat store dele af det hold, der for blot et år siden vandt både mesterskabet og pokalen ganske suverænt. Potentialet er derfor til stede. Truppen indeholder stor rutine, og vigtige spillere som Lukas Spalvis og Jakob Ahlmann er på vej tilbage efter langvarige skader.

Svagheder: Også hos AaB er spillere på højeste niveau en mangelvare. Klubben har mange fine spillere, men de helt store esser, der kan afgøre kampene på egen hånd, er der for få af.

Muligheder: AaB går en sæson i møde, hvor de efter al sandsynlighed ikke skal spille europæisk fodbold, som de har gjort i den forløbne. Det frigiver kræfter og overskud. Netop dette års europæiske deltagelse har desuden tilvejebragt mange millioner til den efterhånden fint spækkede klubkasse. Nogle af dem kan sportschef Allan Gaarde spendere på transfermarkedet. Evt. på sidste sæsons guldfugl, Kasper Kusk.

Trusler: Træneren i AaB hedder ikke Kent Nielsen på den anden side af 30. juni. I stedet hedder han Lars Søndergaard. Men kan Sønder-gaard løfte nordjyderne på samme måde, som hans forgænger kunne i 2013/14? Det spørgsmål kan kun tiden besvare.

Den gamle stormagt

Styrker: Brøndby har spillere med klasse. Daniel Agger og Thomas Kahlenberg er blandt Superligaens bedste. Det samme er Lukas Hradecky i målet. De blå-gule har flere store talenter på vej, og der findes efterhånden kvalitet på de fleste pladser. Samtidig har klubben bagland og fans til at skubbe bagpå, hvis holdet rammer en god stime.

Svagheder: Der er – groft sagt – fortsat for mange spillere på Brøndbys hold, der ikke holder niveau. Bare se på Johan Elmander. Alt imens leder holdet fortsat efter en spillestil og en kontinuitet, der er en topklub værdig. Tronen er derfor længere væk, end økonomien burde være garant for.

Muligheder: Netop i økonomien findes Brøndbys mulighed. På trods af kæmpestore underskud.  Klubejer Jan Bech Andersen har allerede smidt adskillige millioner efter klubben, og det var blandt andet ham, der ene mand hentede Daniel Agger hjem. Rigmanden har dybe lommer, og indtil nu har han ikke været bange for at gribe i dem. Et par spillere mere på niveau med vinterindkøbet Johan Larsson, og så kan Brøndby nærme sig de royale gemakker.

Trusler: Hvem er egentlig træner for Brøndby i den kommende sæson? Det er formentlig fortsat Thomas Frank, men henter han ikke tredjepladsen til Vestegnen, kan det meget vel være et andet navn. Den slags kan både være en mulighed og en trussel, men kommer en ny træner ind, tager det tid at bygge op. Lige meget om han hedder Kasper Hjulmand, Ole Gunnar Solskjær eller noget helt tredje.