KØB PLUS!

Spareplanen: Sådan undgår FCM konkurs

Spillersalg, salg af håndbold-del og besparelser på akademi truer FCM for at undgå konkurs.

FC Midtjyllands ledelse går ind i december med kniven for struben.

Mens fodboldtruppen går på juleferie fra midten af december, så skal der arbejdes ekstra hårdt i klubbens administration.

FCMs bestyrelsesformand Johnny Rune erkendte tirsdag over for Ekstra Bladet, at klubben har brug for at styrke likviditeten frem til en planlagt aktieemission i foråret.

Det betyder med andre ord, at der skal penge i kassen, for ellers ender FCM på kanten af konkurs.

Derfor skal der virkelig skæres til på alle dele i organisationen, hvor især håndboldklubben årligt giver underskud.

Ifølge sporten.dk's oplysninger håber man på en mulighed for at skille håndbold-delen fra koncernen, selv om man officielt gav den forretning to år til at vende tingene, da et blodrødt årsresultat på minus 36 mio. kr. blev præsenteret tidligere på måneden.

Man satser også stærkt på mindst to spillersalg, hvor Mads Albæk og Erik Sviatchenko er de mest oplagte for at skaffe nødvendig kapital.

Øvrige spillere i truppen kan indgå i såkaldte player-sponsorater, hvor investorer køber anparter i spilleren for at tjene på et fremtidigt salg.

På sigt spekuleres det også i, at FCMs store hjertebarn akademiet får skåret i budgetterne, hvor akademiet - ifølge oplysningerne - nu årligt koster mellem 10-12 mio. kr.

FCM-direktør Claus Steinlein erkender, at man står over for et kæmpe bjerg, der skal bestiges for at rette op på tingene.

- Det er hårdt arbejde, og det kræver, at vi samarbejder på kryds og tværs i organisationen og ikke mindst at hele regionen bakker op omkring os. Det handler om, at vi skal sætte tæring efter næring. Vi har sat en streg ved det gamle regnskab på minus 36 mio. kr. og kigger nu fremad. Vi har allerede barberet vores personaleomkostninger ned med 20 mio. kr., forklarer Claus Steinlein.

Han stod i mange år alene i spidsen for FCMs akademi, der har fostret mange førsteholdsspillere, men også akademiet kan blive ramt af sparekniven.

- Kigger man isoleret på akademiet, så har det været et af de områder, hvor det har været en god forretning. Men vi kigger omkostningsbevidst på alle områder i organisationen, og intet er fredet. Men vi er nok ikke de eneste i Danmark, der gør sådan for tiden. Der var da blandt andet også et selskab med nogle store flyvere, som var tvunget til at skære i omkostninger, siger FCM-direktøren og hentyder til den nylige SAS-krise.

FCMs personaleomkostninger har været en dyr post, som har været med til at afføde de voldsomme underskud de seneste år. Alene i sidste sæson udgjorde personaleomkostninger 76 mio. kr. Det er især spillerlønninger, der trækker udgifterne i skyhøjde, og flere kilder, sporten.dk talte med tirsdag, skyder skylden på blandt andre tidligere sportschef Jens Ørgaard for at være alt for uansvarlig på indkøb, lønninger og sign on fees.

Har den tidligere ledelse i FCM handlet økonomisk uansvarligt?

- Der tror jeg, at folk selv må lægge to og to sammen. Mit fokus er udelukkende på, hvad vi gør fremadrettet, og så er det op til folk selv at vurdere, hvordan de synes, at tingene er kørt på i klubben. Jeg har udelukkende fokus på, igen at skabe et økonomisk stærkt fundament, og det kræver, at vi skærer på alle poster, forklarer Claus Steinlein.

Tidligere storaktionær Steen Hessel har trukket sig helt fra FCM, angiveligt på grund af uoverenstemmelser med Claus Steinlein. Steen Hessel ønskede ikke at udtale sig, da sporten.dk talte med ham i går. Omkring Steen Hessel-sagen siger FCM-direktøren i fokus.

- Jeg forholder mig til, at min bestyrelse og aktionærerne, der har valgt bestyrelsen, har fuld tillid til mig. Rygter og sladder har jeg ingen kommentarer til.

Han forsikrer, at klubben også eksisterer, når fodboldspillerne kommer tilbage fra juleferie i januar.

- Spillerne skal ikke slet ikke frygte den mulighed.