Der er langt fra SOSU-assistenterne og de butiksansatte på det lokale strøg til Superligaens dyreste profiler.

Men ikke desto mindre er det helt almindelige lønmodtagere blandt fagbevægelsen LOs godt en million medlemmer, der skal være med til at finansiere fodboldspillernes løn, hvis det kommer til en konflikt i dansk topfodbold.

LO-fagbevægelsen står klar med en økonomisk håndsrækning til spillerne i Superligaen og ned til 2. division, hvis Divisionsforeningens konfliktvarsel træder i kraft 1. august.

Divisionsforeningen har i overenskomstforhandlingerne varslet lockout af alle spillere bortset fra dem, der repræsenterer de fem klubber, der skal spille europæisk. Men bliver en lockout en realitet, vil alle Spillerforeningens medlemmer strejke, og så vil dansk fodbold blive lammet.

Der forhandles nu i Forligsinstitutionen mellem de to parter, men ifølge BTs oplysninger er parterne ikke kommet nærmere hinanden på de punkter, hvor de i forvejen var uenige.

Vil støtte med millionbeløb

Spillerforeningen er med i fagbevægelsen LO, som er klar til at støtte med alle midler, hvis konflikten bryder ud i august.

- For os er det underordnet, om det er fodboldspillere eller sosu-assistenter. Vi gør alt, hvad der står i vores magt for at hjælpe vores medlemmer. Selvfølgelig er fodboldspillere en lidt atypisk medlemsgruppe, fordi der er stor bevågenhed fra pressen, og der er meget stor forskel på, hvad man tjener i toppen og i bunden. Men LO støtter naturligvis, som hvis det var enhver anden faggruppe, siger jurist i LO Martin Juul Christensen.

I første uge af en konflikt får spillerne ingen penge. Fra anden uge kan Spillerforeningens kasse betale de første dage, og derefter betaler LO 75 procent af spillernes ugeløn i uge to og tre.

Spredt ud over Spillerforeningens godt 700 medlemmer fra dem med toplønninger til dem på små kontrakter, hvoraf mange studerer og arbejder ved siden af, er gennemsnitslønnen 35.000-40.000 kroner. LO vil ifølge BTs beregninger støtte Spillerforeningens medlemmer med et samlet beløb på omkring fire mio. kr. i uge to og tre af en konflikt. Fra fjerde uge i konflikten og fremefter vil procentdelen være højere end 75 procent – formentlig omkring 90 procent af den fulde løn.

Mange har en lav løn

Til sammenligning støttede LO med 16 mio. kr. om ugen til FOAs 23.000 medlemmer i 2008, da sosu-assistenterne strejkede. Så toplønnede spillere som AaBs Rasmus Würtz, FCKs Kris Stadsgaard, Brøndbys Martin Albrechtsen og FCMs Jakob Poulsen skal huske at smile ekstra sødt til kassedamen eller butiksassistenten, hvis deres løn pludselig kommer fra LOs kasse i en periode.

Gennemsnitslønnen i Superligaen er, baseret på klubbernes regnskaber, cirka 105.000 kr. om måneden hvoraf de bedst lønnede henter 400.000 kroner om måneden. Så det vil springe i øjnene, at lønmodtagere skal være med til at finansiere en topspillers ugeløn på 100.000 kroner under en konflikt. Men der er samtidig et bredt felt under topspillerne, som tjener langt mindre. Gennemsnitslønnen samlet for alle spillere i 1. og 2. division er blot 14.000 kroner.

- Der er dem, som vi alle kender navnene på, som selvfølgelig tjener meget. Men der er også en enorm underskov af spillere, som tjener ufatteligt lidt. Vi har lavet en undersøgelse, der også viser, at fodboldspillerne i snit ligger under metalarbejderne, så det er ikke sådan, at fodboldspillere er den faggruppe, hvor man tjener mest, siger LO-jurist Martin Juul Christensen.

Solidariske forbund

Andre forbund under LO klager heller ikke over, at deres medlemmer skal være med til at finansiere fodboldspillerlønninger, som i den høje skala på en måned svarer til, hvad andre tjener på et helt år.

- Hvis vi var utilfredse, havde vi taget spillereglerne op på LO-kongressen, og det har vi altså ikke gjort. Lønmodtagerne skal have ordnede forhold, og det gælder naturligvis også fodboldspillere, siger Bodil Otto, formand for HK-kommunal.