Redaktørens spådom: VM-farvel i foråret

Fodbold­redaktør Morten Crone Sejersbøl ser tilbage på året gik i dansk fodbold - og spår, hvad der sker i 2013.

FC Nordsjælland - Danmarksmester og i Champions League

Havde nogen den aften i maj, da FC Nordsjælland fejrede mesterskabet, sagt, at deres spillestil seks måneder senere skulle blive et varmt debatemne og udråbt som selve årsagen til, at de blot fik et enkelt point i Champions League, havde jeg ikke troet det, og i dag står det stadig for mig som en gåde.

FC Nordsjælland blev i ikke uvæsentlig grad Danmarksmestre, netop fordi deres spillestil var så indgroet, og mesterskabet var en hyldest til kontinuiteten og tålmodigheden med at opbygge et stramt koncept.

Indrømmet: Champions League blev ikke nogen stor succes. Pointet mod Juventus var kolossalt, og i perioder af hjemmekampene mod Chelsea og Shakhtar Donetsk spillede FC Nordsjælland bragende flot. Men nederlagene blev for store og kollapserne for markante til, at det var rigtig sjovt. Men var det konceptets skyld? Nej. Det handlede om mangel på kvalitet og rutine. Helt enkelt.

Prognose for 2013: FCN ændrer ikke en tøddel og ender med sølv.

EM-slutrunden og VM-kvalen

Kan Danmarks indsats ved EM karakteriseres som godkendt, når målet om videre avancement ikke blev opfyldt? Det kan den ja, men begejstringen skummer ikke over.

Sejren i den første gruppekamp mod Holland var rigtigt nok mastodontisk, og bortset fra første halvleg af opgøret mod Portugal spillede Danmark fornuftigt med periodevise toppræstationer af holdet som helhed og Daniel Agger, Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner i særdeleshed. Men over tre kampe i en gruppe, der målt på ranglisteplaceringer (dem tager vi i denne sammenhæng sjovt nok for gode varer) aldrig har været sværere i EMs historie, er Danmark ikke er en del af Europa-toppen.

At vi tilmed har svært ved også at hænge på i midterfeltet, sådan som det har vist sig i begyndelsen af VM-kvalifikationsturneringen til VM 2014, er mere skuffende. Efteråret 2012 skulle have været den nye generations første kvalifikationsrunde fra start. Det er ikke begyndt ret godt.

Prognose for 2013: Mere af samme skuffe. Desværre. Jeg tror, Danmark smider VM-billetterne væk allerede i foråret.

Brøndbys nedtur

Det er næsten ubegribeligt, at det blot er et år siden, Brøndby på overfladen fortsat var en sund forretning. 2012 skulle blive vendepunktet, proklamerede Per Bjerregaard, der ved sidste nytår stadig var bestyrelsesformand, og en intern mail fra økonomichefen om, at der var brug for godt 3 mio. hvis der skulle være penge til løn, var skrevet med ’et glimt i øjet’, forklarede Bjerregaard. Jan Lockhart, der dengang var direktør, indrømmede i et interview med Tipsbladet, at økonomien var presset, og så blev han fyret.

I dag ved alle, at Jan Lockharts indrømmelse blot var en alt for sen erkendelse af, at det var helt galt med økonomien.

Selvom Tommy Håkansson blev konstitueret som direktør og fik orkestreret en reel fyring af Per Bjerregaard, har han haft svært ved at udnytte sin position og få forhandlet en redningsplan hjem. Ikke mindst fordi interne magtkampe mellem de nye og de gamle stadig skaber problemer.

Prognose for 2013: Der kommer en redningsplan, men opgørene i klubben fortsætter.

Ungdomsfodbold

Aaah. Kasper Kusk. Nicklas Helenius. Og i foråret Lucas Andersen. Tre af AaBs helt unge spillere foldede sig helt ud og blev de tydeligste tegn på, at finanskrisen kan være godt for noget. Mens de danske Superliga-klubber bløder penge, får talenterne i uhørt grad chancen, og især i Aalborg hvor man kunne tilføje Jakob Ahlmann, Nicolai Larsen og Mathias Wichmann, har de grebet den.

Det kan godt være, at finanskrisen har gjort dansk fodbold fattigere og dårligere i nogle år. Men på sigt bliver den forhåbentlig både rigere og bedre. Ikke kun i Aalborg.

Prognose for 2013: Kasper Kusk (AaB), Casper Sloth (AGF) og Rasmus Falk (OB) bliver jævnlige gæster på A-landsholdet.

Feriepengesagen

På den ene side skulle man ikke mene, at en spiller som Peter Madsen, der fik 8,8 mio. kr. i sign on-fee for at skifte FC Köln ud med Brøndby også havde brug for godt en mio. kr., i feriepenge.

På den anden side burde det kun være rimeligt, at spillerne fik de penge, de havde krav på ifølge den overenskomst, Brøndbys tidligere direktør og formand selv havde forhandlet på plads med Spillerforeningen, og for de mindre velstillede spillere er feriepenge og pension en vigtig del af kontrakten.

Feriepengesagen blev dansk fodbolds vigtigste retssag. Dommen kommer til at gøre ondt i mange år, og hvem har egentlig vundet? Først og fremmest de spillere, der allerede er gået på pension. Resten har fået lovning på feriepengene, men mon ikke de får en lønnedgang til gengæld? Jeg tror det. Svarende til nogenlunde 12,5 procent.

Prognose for 2013: Feriepengesagen vil ikke være afsluttet, når vi går ud af dette år. Dertil er antallet af sager og afvigelser fra de tre prøvesager for mange.

Mtiliga-gate

Vi får aldrig det endelige svar på, om Patrick Mtiliga sagde nej til at spille, eller om han blot krævede en forklaring på, hvorfor han i første omgang var blevet vraget til fordel for Simon Poulsen, da Morten Olsen inden landskampen mod Italien stillede spørgsmålet ’Er du klar?’

Mit bud er, at begge forklaringer er lige gode. Morten Olsen accepterer ikke, at man en time før kampen stiller spørgsmål til hans dispositioner eller dømmekraft. Omvendt har Mtiliga altid følt sig tilsidesat af landstræneren og reagerede på baggrund af flere års frustrationer mindre automatisk på Olsen opfordring til at smide træningstøjet, end andre ville gøre. De mødtes i en fælles frustration.

Prognose for 2013: Hvis Morten Olsen spørger en spiller, om han er klar, svarer vedkommende hurtigt og præcist: ’JA!’’

Keld Bordinggaards nedtur

Det kan blive rigtig sjovt,’ skrev jeg, da Keld Bordinggaards i maj blev ansat i Silkeborg. Skævt. Som i 180 grader skævt, selvom der sikkert er dem, der vil finde udfaldet hylende morsomt. Bare ikke på den måde, jeg mente. Keld Bordinggaard blev en bragende fiasko og gravede sit egen trænergrav dybere, for selvom spillerne syntes om ham, og hans idéer lød fornuftige, var 11 point i 16 kampe svært at betragte som tilfredsstillende. Eller ’rigtig sjovt.’

Prognose for 2013: Keld Bordinggaard vender tilbage til tv. Dér er han god.

Poul Hansens farvel

OB forsøgte på en af årets sidste dage at få Poul Hansens afsked til at ligne et pænt farvel med den romantiske fortælling om, at den rare sportsdirektør valgte at sige farvel på grund af for megen papirarbejde i forhold til selve spillet. Enhver, der har læst BT og sporten.dk i 2012 vil vide, at der ligger meget andet bag det farvel. Poul Hansen vil sikkert mene, at han aldrig fik den interne tillid, mens direktør Thomas Christensen med en vis ret kan hævde, at der var alt for mange fodfejl og alt for megen snak til, at han havde plads i klubben.

Prognose for 2013: Poul Hansen vender tilbage til tv. Dér er han god.

FC Midtjylland i ruiner

FC Midtjylland lignede for få år siden en af de sikreste udfordrere til FC København. Med en stærk ungdomsafdeling og et entusiastisk bagland havde klubben det, der skulle til for at bakke 1. holdet op, men 2012 blev året, da det kollapsede. I april sagde Jens Ørgaard farvel som sportsdirektør, så indkaldte medstifter og storsponsor Steen Hessel til en ekstraordinær generalforsamling, hvor det kom frem, at konkursen truede lige om hjørnet, og senere trak Hessel sig helt ud af klubben angiveligt efter intern uro.

Prognose for 2013: FCM går i krisemodus. Sælger fra, skærer ned og bliver ved med at skuffe på banen.

FCKs genrejsning

Carsten V. Jensen satte sig i begyndelsen af 2012 på den totale sportslige magt i FCK og gik tilbage til de gamle dyder i forsøget på at rydde op efter den fejlcastede Roland Nilsson. Det lykkedes ikke. FCK smed mesterskabet, men CV tog revanche og fandt en belgier med den helt rette profil.

Ariël Jacobs genrejste FCK. Ikke til det fornuftige europæiske niveau, Ståle Solbakken efterlod det på. Men på et niveau, der igen gør klubben til mester.

Prognose: FCK bliver mestre senest i femtesidste spillerunde. På Brøndby Stadion.

Læs også:

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08