Tidligere Superliga-dommere langer ud efter DBU, der betegnes som en kynisk arbejdsgiver.

Flere tidligere Superliga-dommere, der alle har forladt DBU, fortæller nu om dårlige oplevelser i fodboldtasken. Nogle har valgt at stå frem og fortælle deres personlige beretning, mens de øvrige historier er gengivet via kilder, der ønsker at være anonyme.

Der fortælles om et arbejdsmiljø i den danske dommerverden, som bliver værre og værre, og som ifølge BTs oplysninger øger utilfredsheden blandt flere nuværende dommere. Svigt, kynisme og manglende anerkendelse er vendinger, der af tidligere topdommere bruges til at beskrive forholdene. Det er historien om et stresset arbejdsklima, der har haft store konsekvenser for de involverede i en branche, hvor træning, kampe og rejser skal presses ind i en hverdag med familieliv og civilt fuldtidsarbejde.

- En ting er det pres, der er fra tilskuere, offentligheden og medierne. Noget andet er det interne fra DBU. Arbejdsmiljøet i dommerkredse er blevet værre med årene, siger 39-årige Anders Hermansen, der i sommeren 2012 indstillede karrieren efter syv år på topplan.

Arbejdsforholdene i DBU fået flere af Danmarks bedste dommere til at kvitte topfodbolden.

Det er særligt det øgede fokus på de såkaldte black and white-fejl, der møder kritik. Black and white-fejl omhandler kampafgørende afgørelser. Forkert dømte eller ikke-dømte mål, straffespark og udvisninger, som DBUs Elitedommerudvalg ifølge BTs oplysninger fører statistik over for hver enkelt dommer.

- Kulturen er blevet sådan, at dommerne før kampene fokuserer utrolig meget på, at nu skal vi undgå de her black and whites, fordi det giver en dårlig tilbagemelding fra udvikleren. Det tynger folk fuldstændig, fortæller Anders Hermansen.

Men det er langt fra kun arbejdsforholdene for de aktive topdommere, der møder kritik. Det samme gør behandlingen af de afgåede.

Utilfredshed med DBU-systemet har været stærkt medvirkende til, at flere tidligere topdommere har taget konsekvensen og forladt branchen.

Det har været karrierestop, som udadtil er sket i fred og fordragelighed, men som bag kulissen har skabt bitterhed og uro i dommermiljøet. For flere er en hel livsstil og mellem 15 og 20 år i branchen afsluttet med vrede og skuffelse over behandlingen fra DBU.

- DBU er meget hurtige til at sige, at vi er en fodboldfamilie. Det gælder åbenbart bare ikke dommerne, siger tidligere FIFA- og Superligadommer Jan Hald.

- Jeg føler mig i allerhøjeste grad svigtet.