KØB PLUS!

Øjenvidne i kaos: Sådan gik fans amok

Hvad skete der før, under og efter den famøse pokalkamp i Brøndby? Her følger en øjenvidne-beretning fra en Brøndby-fan, der stod på Sydsiden-tribunen

Det burde have været én stor festaften i Brøndby. En befriende optur midt i en tung sportslig og økonomisk krise i den pressede storklub.

Men festen endte i en skandale, hvor hundredvis af klubbens tilhængere invaderede banen og skabte et ukontrolleret inferno af råb og romerlys.

Hvordan kunne det ske, har mange nok spurgt sig selv i kølvandet på dommer Kenn Hansens slutfløjt. Sporten.dk bringer her en øjenvidneberetning fra en af de fans, der var på Sydsiden onsdag aften i Brøndby, mens andre kilder bidrager og bekræfter forløbet.

Politiet var ellers mødt talstærkt op, bemærkede flere før kampen mellem de to ærkerivaler. Således blev flere biler standset og gennemsøgt på vejen til og fra Brøndby Stadion. Og da Nicholas Weede når frem til indgangen ved Sydsiden, er køen lang. Længere end normalt, vurderer han umiddelbart.

Alle skulle visiteres, så der ikke blev føjet endnu et kapitel til tidligere tiders romerlys-ramte lokalopgør. Der er pres på kontrollørerne, for kampstart nærmer sig. Og da turen kommer til Nicholas Weede er kontrollørens gennemgang af ham helt igennem mangelfuld.

- Jeg fik faktisk bare et par klap på siden af jakken og ovenpå min hue. Det var det. Han tjekkede ikke engang mine ben. Så der kunne jeg nemt have gemt et romerlys, siger han til sporten.dk.

Det er langt fra første gang, Nicholas Weede er på Brøndby Stadion. Han er sæsonkort-holder til Sydsiden gennem mange år og har ikke glippet en hjemmekamp i flere sæsoner. Det samme er tilfældet med kæresten. Men hun strøg også gennem sikkerhedstjekket, uden så meget som at få tjekket den hvide indkøbspose, hun bar i hånden.

- Man skaber en kæmpe kø ude foran stadion, hvor man skal kropvisiteres, men så bliver det ikke gjort ordentligt alligevel. Og det opfatter jeg egentlig er et generelt problem til alle kampe, fortæller Nicholas Weede.

Inde på stadion bliver der fyret godt op under flere romerlys på Sydtribunen. Stemningen er som altid intens mod FC København. Men der er rigtig meget fyrværkeri. Og det breder sig fra det nederste afsnit på Sydsiden og videre op til siddepladserne på det øvre tribuneafsnit. Således træder en lille håndfuld tilskuere iført elefanthuer pludselig ind på midten af den øvre tribune og fyrer romerlys af.

Røgen gør, at flere må forlade deres pladser og i stedet søge over på den mere fredelige langside. Ingen griber tilsyneladende ind.

Brøndbys Mike Jensen bliver matchvinder med sin scoring til 1-0 i overtiden. Efter slutfløjt suser han ned mod Sydsiden for at fejre sejren med klubbens mest inkanerede tilhængere.

Såvel Nicholas Weede som tv-klip og andre kilder sporten.dk har talt med fortæller, at det fyger med flag og halstørklæder ned mod Brøndby-spilleren. Mike Jensen samler et flag op og vifter ivrigt tilbage til tilskuerne. Men pludselig bryder en lille gruppe fans gennem et hegn til højre for målet.

Nogle vagter forsøger i starten at stoppe dem, men opgiver og trækker ud til siden i afmagt.

- De var slet ikke nok til at stoppe dem, og de må så give op og gå væk, siger Nicholas Weede.

Og så begynder folk ellers at strømme ind på banen. Både fra Sydsiden, men også fans fra tribunen på langsiden hopper over hegn og reklamebander. Mange jubler. Med hinanden. Med spillerne, som hurtigt søger mod omklædningsrummet. Andre sætter i løb ned mod FCKs fanafsnit, hvor en hær af vagter og politi får forhindret en decideret konfrontation. Her bliver der fra begge sider sendt raketter mod hinanden, inden Brøndbys fans trækker sig, da politiet rykker frem.

- Jeg håber, at man fremover vil være grundigere med at kontrollere folk. Men jeg er også udemærket klar over, at folk gemmer deres ting alle mulige steder, så det er svært at dæmme op for. Men at ens indkøbspose ikke bliver tjekket, det er bare ikke godt nok, konstaterer Nicholas Weede.

KLIK BILLEDHJULET ØVERST OG SE HVORDAN POKALKAMPEN ENDTE I KAOS.