De danske fodboldklubber smider hvert år millioner af kroner i arbejdet med at udvikle morgendagens stjerner, og nu viser en ny undersøgelse, hvem der pt. har størst succes med sit talentarbejde.

Det er Europas førende fodbold-app, Tonsser, der ud fra fem parametre har sammenlignet samtlige 50 klubber i de tre bedste danske rækker, og rangeret dem i en såkaldt Club Ranking.

Og FC Nordsjælland er den klare vinder. Med en samlet score på 6,2 ud af 10 distancerer de sikkert de næste klubber i rækken, AaB, Brøndby og AGF.

Tonssers rangering baserer sig på:

  1. Klubbernes evne til at have hold i landets bedste og næstbedste ungdomsrækker fra U14 til U19
  2. Det samlede pointgennemsnit for samtlige af klubbernes ungdomshold i efteråret 2016
  3. Hvor stor en andel af klubbernes førstehold, der udgøres af hjemmeavlede spillere på 23 år eller yngre
  4. Klubbernes evne til at træne spillere, som ender med at få spilletid på de danske U-landshold
  5. Gennemsnitsalderen på klubbernes førstehold, som indikerer, hvor villige de er til at satse på unge spillere

Det er særligt i forhold til det sidste parameter, at FC Nordsjælland trækker fra de øvrige danske topklubber. Gennemsnitsalderen i Kasper Hjulmands trup er bare 20,1 år – og det til trods for, at den også rummer rutinerede kræfter som 35-årige Patrick Mtiliga. Det giver dem en score på 8,5, hvilket er bedst af alle i Superligaen.

Når det kommer til spillere af egen avl, er FC Nordsjælland også i særklasse og kun overgået af AaB. Tonsser har sendt validering af hjemmeavls-data til samtlige 50 klubber, samt efterspurgt og modtaget feedback fra i alt 10 klubber.

Dykker man ned i tallene viser flere interessante konklusioner sig. For eksempel er Brøndby efterfulgt af FC København klart den største leverandør til de danske ungdomslandshold. HB Køge har de danske divisioners yngste førstehold. Og at hele 22 1.- og 2. divisionsklubber - ud fra Tonssers parametre - har en bedre ungdomsafdeling end Sønderjyske, der på Club Rankingen er den lavest rangerede Superligaklub på en 37. plads.

Hovedårsagen til, at ikke bare sidste sæsons sølvvindere, men også klubber som AC Horsens, Viborg og Lyngby ligger under lavere rangerede hold, er, at disse klubber alle har en relativt høj gennemsnitsalder.

Ifølge stifteren af Tonsser, Peter Holm, giver rangeringen et objektivt øjebliksbillede af de danske topklubbers talentarbejde:

»I fodbold er der mange variabler, meninger og holdninger. Og det er herligt. Men vi har forsøgt at udvælge parametre, der objektivt set skaber transparens og ud fra data tegner det bedste billede af, hvordan en ungdomsklub præsterer. Dertil har vi udsendt rankingen til validering hos en række klubber og fodboldeksperter for at få deres feedback og herefter barberet ned til disse fem parametre.«

»Fodbold savner transparens og indsigt - og det vil vi gerne bidrage med. Vi tror, at fakta vil bidrage til et sundere økosystem, bedre argumentation og i sidste ende flere dygtige og motiverede danske fodboldspillere,« siger han.

Hvorfor er der ikke for eksempel et parameter som udvikling af spillere til udlandet med?

»Det kunne der muligvis godt være. Men om det er et succeskriterie for danske klubber er en subjektiv vurdering. Netop en af grundene til, at vi efterspurgte feedback på parametrene hos klubberne,« siger Peter Holm.

I bunden af Tonssers rangering finder man traditionsklubber som Fremad Amager og Aarhus Fremad, der blot opnår en gennemsnitlig score på henholdsvis 1,3 og 1,1. Dog skal det tilføjes, at Aarhus Fremad ikke har ungdomshold i rækkerne fra U14 til U19. Vil du i dybden med Tonssers Club Ranking, kan du læse mere her.