KØB PLUS!

Nu træder Tommy ud af Ricardos skygge

Efter et langt liv i fodboldverdenen er det endelig Tommy Møller Nielsens tur til at stjæle opmærksomheden. Lige nu har han stor succes i HB Køge, og al snak om den berømte far kan endelig forstumme.

Syv point i tre kampe er det nærmest chokerende udbytte af HB Køges nye forårsform.

Oprykkerne har ellers været vant til nederlag på stribe, men med Tommy Møller Nielsen som cheftræner er den negative stime vendt.

- Det er svært at være pessimistisk. Selvfølgelig er der langt, når man kigger på tabellen, men stemningen er vendt, og energien i omklædningsrummet er bare så høj. Det er lækkert at være en del af i øjeblikket, siger fynboen i Herfølge.

Søndag møder HB Køge FC Nordsjælland på udebane, og det er med ét blevet et opgør mellem to af forårssæsonens bedste mandskaber. Gæsterne vil være stærkt undertippede, og holdet ligger stadigvæk håbløst langt bagefter med 10 point op til nærmeste konkurrent og overlevelse i Superligaen. Men en sidste choksejr i rækken af mange vil endegyldigt markere HB Køge som et troværdigt og seriøst bud på et fast element i landets bedste række.

- Det vil betyde vanvittigt meget, hvis vi kan vinde eller få et point. Det er et enormt skridt i vores proces og kamp for at overleve, og så kan alle se, at vi er blevet stabile, lyder det fra Tommy Møller Nielsen.

Den 50-årige cheftræner hos det lille sydsjællandske hold har været en del af fodboldbranchen hele sit liv, men først nu høster han anerkendelse for sit lange liv og stædige arbejde i sporten. Som søn af hele Danmarks nationalhelt, Richard Møller Nielsen, har han ellers været vant til at operere langt bag omverdenens massive bevågenhed.

I den brede del af befolkningen har det aldrig været Tommy Møller Nielsen, men Ricardos knægt der stod der på sidelinjen eller på tilskuerpladserne og fulgte fodboldkampene. Sådan er det bare, når ens far har været stærkt medvirkende til den største triumf i dansk fodbolds historie med Europamesterskabet i 1992.

- Jeg har satme hørt den med min far mange gange. Men jeg har altid taget det positivt, for jeg kan jo godt lide ham. Det har til gengæld været svært for mig, når folk har svinet ham til. Han har altid sagt, at det hører med, det gør bare ondt på mig alligevel. Jeg har nemmere ved at acceptere, at alle mulige er efter mig end ham. Jeg vænner mig aldrig til urimelig kritik af ham.

I jeres liv har fodbold altid været et omdrejningspunkt. Har I også brugt hinanden og fulgt den andens karriere aktivt?

- Ja, men han hader at se kampe, hvor jeg er involveret. Det kan han ikke lide, og han kan godt finde på at cykle væk, når mine kampe er i gang. Sådan havde jeg det også dengang med ham. Landskampene havde jeg det aldrig godt med, for jeg var så nervøs for, hvad omverdenen ville sige, hvis landsholdet tabte, siger Tommy Møller Nielsen, der altid har kørt hjem til far Richard, hvis der var problemer. Så har han trukket på hans erfaringer og diskuteret løsninger særligt omkring management.

Men det er misforstået at kalde Tommy Møller Nielsens fars dreng og selvfølgelig også en kende patetisk med tanke på HB Køges nuværende cheftræners fremskredne alder.

De brudte bånd bliver særligt tydelige, når man kaster et blik ned over Tommy Møller Nielsens karriere. Han har ikke fået noget foræret på navnet, men til gengæld taget de muligheder, der undervejs er opstået. Derfor har han heller ikke været for fin til at sige ja tak til trænerjob på Færøerne, en stilling som sportsdirektør i Israel, en assisterende rolle i Skotland eller en tjans som chef i en mindre divisionsklub i Danmark.

Det handler først og fremmest om passionen for fodbold, og begrebet nørd har sjældent passet så smukt som i tilfældet her. Når en ny uge for eksempel nærmer sig, så har Tommy Møller Nielsen en fast rutine, hvor han gennemtrawler kampprogrammet inden for landets grænser og derfra planlægger sine dage, så der kan ses et maksimalt antal kampe overalt.

Det er underordnet, om det er ungdoms-, serie eller divisionskamp i Herlev. Da der så endelig var ferie i Superligaen, rejste Tommy Møller Nielsen til Vietnam i to uger. Der var en stor turnering med lokale hold og andre mandskaber fra Thailand og Burma, han mente var interessant.

Tilbage i Danmark er det nu forår, og alt blomstrer langsomt efter en hård tid. Optimismen spirer, og i HB Køge-regi har Tommy Møller Nielsen aldrig været så klar på at gribe taktstokken som i denne tid.

- Selvfølgelig har jeg ventet på at stå med ansvaret. Når man er træner med den højest mulige uddannelse, så vil man gerne gennemføre sine egne ideer. Og så betyder det også noget med hele atmosfæren. Jeg kan sagtens finde passionen frem i de lavere rækker, men der er da forskel på at stå foran 100 tilskuere og en holdleder i cowboybukser, der ryger pibe, end lækre stadions med TV og masser af fans med godt gang i den. Der er ingen undskyldninger på det her niveau, fortæller Tommy Møller Nielsen på syngende fynsk og afslører, at rødderne stadig sidder i ham.

Så selvom jobbet kræver hans tilstedeværelse i Herfølge på Sjælland, bor han i Kerteminde på Fyn. Det kræver en daglig køretur på to en halv time, hvilket egentlig passer ganske fint, for så kan han lige rydde hovedet for tanker, som han udtrykker det.

Hans to 16-årige drenge, Ruben og Benjamin, spiller selv i OB, så Tommy Møller Nielsen er jævnligt omkring Odense, og med den tætte forbindelse til ’striwerne’ er det nærliggende at sætte ham i spil til det ledige cheftrænerjob i OB.

Det må vel være dit ønskejob?

- Næ, det fylder intet i mit hoved. Jeg har en tre-årig kontrakt som cheftræner i HB Køge, og hvad der måtte ske ud over det, har jeg ingen indflydelse på. Hvis der sker noget en dag, så må vi tage den derfra, siger Tommy Møller Nielsen.

Selvom det sidste spørgsmål nok er utopisk, så er tankeeksperimentet alene et udtryk for, at Tommy Møller Nielsen endelig har forladt skyggen fra far Richard og nu tages alvorligt blandt Danmarks skarpeste trænere.

FC Nordsjælland og HB Køge kan ses påTV2 Sport klokken 16.00.