KØB PLUS!

Med risikoen for at blive Elstrup

Europæiske klubber flokkes om billige danske talenter. Med tilbuddet om drømmen og faren for at blive mærket for livet.

Der er skrækeksemplerne. Lars Elstrup på randen af sin første dybe depression i 1987. 23 år og liggende i et rækkehus uden for Rotterdam. Han er et dyrt indkøbt fodboldtalent fra Brøndby. Men i Feyenoord bliver han skubbet og sparket til træning, fordi han ikke passer ind. Han taler snart heller ikke med sin kæreste på grund af det ubærlige pres. Fodbold var ikke længere for sjov.

Så er der de gode eksempler. Viktor Fischer, der som 18-årig er en fast del af Ajax’ førstehold årgang 2012. En dansk landsholdsspiller, der stadig ikke har mødt sine begrænsninger, selvom han aldrig nåede at blive Superliga-spiller i FC Midtjylland.

De to skæbner er væsentlige at forholde sig til. Danske fodboldtalenter flyder ud af landet, inden de må tage kørekort. Ikke kun danske Superliga-klubber er så pressede på økonomien, at det bliver fristende at sælge talenterne, før de er hærdede til at spille på førsteholdet. Europæiske storklubber som Juventus, Inter og Bayern München forsøger i stigende grad at imødekomme økonomisk afmatning og kapre den næste Christian Eriksen, inden han er blevet for dyr og etableret.

Den økonomiske drivkraft

AaBs sportsdirektør, Lynge Jakobsen, er en af de fodboldkøbmænd, der har mærket de nye tider.

- Det er helt klart en tendens. Alene af den grund, at vi allerede har sendt to helt unge spillere som Lucas Andersen (Ajax) og Jacob Laursen (Juventus) af sted i denne sæson. Før i tiden var det kun Jesper Grønkjær, vi havde solgt tidligt, og han var endda ældre, da han røg i 1998 som 20-årig, siger Lynge Jakobsen.

Men det er ikke kun økonomi, der tvinger storklubber som Juventus til at hente 17-årige Jacob Laursen i AaB for at gøre ham 40 millioner kroner værd, sådan som det lykkedes med Frederik Sørensen året forinden.

UEFAs regler dikterer Champions League og Europa League-klubber til at have minimum otte talenter af egen avl i en trup på 25 spillere. Det er billigere og sikrere at købe ungdomsspillere i udlandet så tidligt, at de kan nå at tælle som avl fra egen væksthave, når de bliver gode nok til førsteholdet. For danske talenter kan det være en mulighed, de ikke får igen, hvis de først er blevet ældre og dyrere.

Men det øger også risikoen for at se flere som Elstrup, selvom drømmen er at løbe i samme spor som Viktor Fischer.

Hård som Patrick Olsen

- Det er meget nødvendigt at være en hårdfør og stærk mental type, hvis man skal rejse så tidligt ud til en italiensk storklub. Forældrene skal virkelig se deres 17-årige søn i øjnene og vurdere, om han er klar til at bo alene i et hårdt konkurrencepræget miljø. Hvis de er klar, kan det udvikle dem meget. Ellers er det bedst, at de bliver i en dansk klub i sikre hænder, siger U19-landstræner Thomas Frank.

Han har set de europæiske storklubbers fangearme gribe ud efter de unge spillere længe. Han kan i dag vælge mellem syv-otte spillere fra europæiske storklubber, når han kalder til landsholdssamling.

Én af dem er 18-årige Patrick Olsen. Han forlod Brøndby og bor nu alene i egen lejlighed i Milano og spiller fuldtidsprofessionelt for Inters talenthold. Eneste dansker hos Europas bedste i den forgangne sæson. Det går godt for Patrick Olsen. Fast omdrejningspunkt på den centrale midtbane og med udsigt til at blive en del af Inters førstehold fra starten af næste sæson,

En hård test

Men både Thomas Frank og Patrick Olsen ved, at Inter var en test, der krævede en hårdfør type som Amager-drengen Patrick, for at det ikke endte med en nedtur for livet.

- Jeg har selvfølgelig været en del af holdet fra starten. Men jeg har da set andre, der har været her i længere tid og hverken er en del af holdet eller det sociale. Så bliver der gået hårdere til dem til træning eller slet ikke snakket til dem. Det giver mig ekstra motivation for at holde min plads på holdet, siger Patrick Olsen.

Han har forladt et trygt familiehjem i Tårnby som den yngste af tre børn. For ham er det blevet en levende drøm, selvom det kalder på mødet med ensomheden at komme hjem fra dagens kamp eller træning for at vaske tøj og være alene i lejligheden. Hvis du er ude af holdet, er du ude af alt, hvad dit teenage-liv drejer sig om.

Men han advarer mod at gå ham i fodsporene, hvis man er den følsomme type, der bliver skræmt af et ubarmhjertigt konkurrencemiljø, hvor du har ultrakort tid at lære et nyt sprog, hvis du vil blive en del af fællesskabet.

- Lige pludselig er der vendt om på alt i din hverdag. Hvis man ikke har mentalitet til det, så synes jeg, at man skal blive lidt længere i Danmark, blive modnet færdig og så se, hvad det kan blive til derfra, siger stortalentet.

Snart kommer FC Midtjyllands unge midtbanespiller Morten Knudsen også til Inter. Med håbet om at falde til som Patrick Olsen. Ikke som Lars Elstrup. 


FAKTA:

Unge danskere i Europas storklubber

Ajax:
Viktor Fischer, årgang 1994 (tidl. FCM)
Lucas Andersen, årgang 1994 (tidligere AaB)

Inter:
Patrick Olsen, midtbane, årgang 1994 (tidl. Brøndby)
Morten Knudsen, midtbane, årgang 1995 (fra 1. januar fra FCM)

Bayern München:

Pierre Emile Højbjerg, midtbane, årgang 1995(tidl. Brøndby)

Hamburg SV
Christian Nørgaard, midtbane, årgang 1994 (tidl. Lyngby)

Juventus
Jacob Laursen, back, årgang 1994 (Tidl. AaB)

Chelsea
Andreas Christensen, central forsvarsspiller, årgang 1996 (Tidl. Brøndby)

Fiorentina
Kenneth Zohore, angriber, årgang 1994(Tidl. FCK)

Læs også: