Gråd, skrig og forfærdelse prægede øjenvidnerne til Andreas Cornelius’ brækkede ben. BT tager dig helt tæt på det uhyggelige uheld med hjælp fra syv øjenvidneberetninger.

***

Youssef Toutouh kigger efter rum til at gøre sig spilbar, da bolden sendes fra Ludwig Augustinsson op i brystet på Andreas Cornelius. Silkeborgs Thorbjørn Holst og Frank Hansen skygger for udsynet, så FC København-kantspilleren kan kun se Andreas Cornelius ligge på jorden med hænderne om sin venstre fod.

Toutouh går hen til sin gode ven, og det er først der, han ser den ellers så hårdhøre Andreas Cornelius blive siddende på græsset. Ryggen til. Men han kan regne ud, at den er gal.

"Kom, kom ind," råber Silkeborg-anfører Frank Hansen med dramatiske viftende arme, der skal få FC Københavns lægestab på banen. Nu! Først der kommer skriget fra Cornelius. Det rammer Toutouh.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

"Aaaaarh!". Cornelius ser, at foden ikke længere hænger fast på skinnebenet. Med begge sine hænder holder Cornelius fast om foden. Næsten som om, at han forsøger at holde den i den rigtige vinkel. Lige nu ser det helt forkert ud i Toutouhs øjne.

Han kan ikke holde til at være der. Må væk. "Fuck, mand," lyder det højt fra Toutouh, da han skærer ansigter, trækker trøjen op under næsen og går ud til bænken. Der går flere minutter, før kampen starter igen. Men Toutouh er ikke helt til stede. Der er han ikke i de efterfølgende ti minutter, hvor tanker mest kredser om hans gode ven Cornelius og hans bristede drømme om U21-EM.

Han kan se, at Daniel Amartey heller ikke er sig selv. Han ved godt, at ghaneseren er en følsom fyr, og billedet af Cornelius' fod ser ikke ud til at ville slippe Amartey. I omklædningsrummet i pausen er det helt slemt, og Toutouh kan se, at Amartey er berørt. Øjnene er våde.

***

Dennis Flinta registrerer i første omgang ikke, at hans tackling er så voldsom, som den er. Først nogle sekunder efter, da han ser Cornelius tage sig til foden og vinke ud mod sidelinjen, indser han, hvor slemt det er. Det er ikke et kønt syn, og Flinta bliver rigtig ked af det.

Han går ikke hen til Cornelius for at sige noget til ham, for FCK-angriberen er omgivet af læger og folk fra FCK-staben. Han tænker, at Cornelius måske ikke har lyst til at se ham efter uheldet.

Foto: Ole Mørk
Vis mere

Silkeborg-spilleren husker ikke, hvad der bliver snakket om i omklædningsrummet i pausen. For hans eget vedkommende tænker han kun på tacklingen af Cornelius. Det hele er lidt tåget, for det er ikke rart at være årsag til noget, der er gået så galt.

Dennis Flinta kommer ud på banen igen til anden halvleg. Han håber, at han ikke ender i en hård duel igen, fordi han har gjort noget, der er så voldsomt. For så vil han straks tænke det værste. Heldigvis er der ikke noget, der kommer i nærheden af det med Cornelius. Men Flinta er ikke i tvivl om, at tankerne kommer igen, når han træner med de andre og spiller næste kamp.

***

Per Wind, der i næsten 20 år har fulgt FC Københavns kampe fra udskiftningsbænken, har øjnene stift rettet mod bolden i det øjeblik, Dennis Flinta sætter sin tackling ind, og han kan dermed ikke undgå at se, hvordan Cornelius' ankel brækker. »Der er noget helt ruskravende galt,« siger Wind højt. I de efterfølgende sekunder er der helt stille ude på bænken. De kunne godt have råbt og skreget af dommeren og af Flinta, men det gør de ikke. De er i chok. Det er et forfærdeligt syn at se en kammerat, hvis fod har vendt sig 90 grader.

Andreas Cornelius bliver kørt væk fra stadion i ambulance, og kampen sættes i gang igen. På bænken handler det om at fokusere på kampen igen, hvilket viser sig at være nærmest umuligt. Heldigvis går det bedre for dem inde på banen.

Ståle er helt rolig i pausen. Nævner overhovedet ikke episoden. Alle spillere og ledere ved jo godt, at der er sket noget slemt. Det behøver man ikke en doktorgrad for at vide. Ståle snakker kun om, hvad der skal ske i anden halvleg.

Kampen er slut. FCK vinder 4-0. Sædvanligvis ville der være høj stemning i omklædningsrummet, men ikke denne gang. Spillerne spørger bekymrede efter seneste nyt om Cornelius. Der ringes konstant til leder af FCKs sundhedsafdeling, Daniel Cosgrave, og klublæge Anders Boesen. »Anklen er brækket, men vi ved endnu ikke, hvor slemt det er.«

Der er også en del af spillerne, der nu er sure på Flinta. »Det er eddermaneme tredje gang, at Flinta flæsker en af os.« Per Wind tror dog ikke, at Silkeborg-spilleren bevidst går efter at skade nogen.

***

Silkeborg-spilleren Simon Jakobsen ser i første omgang ikke, at det er så alvorligt, som det er. Han opdager det først, da han ser forsvarskollega Thorbjørn Holst tage sig til hovedet. Han kigger derhen igen og ser, at den er helt gal. Han får en klump i halsen og vender sig om og går lidt væk igen. »Jeg har ikke brug for at komme derhen«. Han er ikke typen, der har lyst til at se på sådan noget. Det er for ubehageligt, »og Cornelius vil sikkert helst have, at der ikke er for mange henne ved ham,« tænker han.

Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Jakobsen går hen og snakker med Thorbjørn Holst om det. De bliver enige om, at de hurtigt skal hen til Flinta. For de kan se, at han er meget påvirket af situationen. Han tager sig til hovedet og er tydeligt ked af det. Simon Jakobsen klapper ham på maven. »Det var uheldigt. Op med hovedet.«

I omklædningsrummet bliver Simon Jakobsen og de andre nødt til at tænke på kampen, der stadig skal spilles. Han tænker alligevel på, at det må være noget anderledes og sværere for FCK-spillerne i det andet omklædningsrum.

***

Tiden stopper for en stund. Folk er påvirkede. Uden for stadion sidder producer Henrik Saabye i tv-produktionsvognen sammen med resten af det tekniske mandskab. Alle i vognen er rystede over den alvorlige skade.

»Nu gælder det om at slå koldt vandet i blodet,« tænker Saabye. Han får et deja vú. Han har før prøvet at dække alvorlige skader i jobbet. Hurtigt falder hans tanker tilbage på den tidligere Viborg-spiller Jacob Olesen, der i 2006 brækkede anklen. Flere i vognen husker episoden.

Af de i alt 12 tv-kameraer på stadion har fire af dem fokus på Andreas Cornelius’ ansigt. Saabye kan se, at den er helt gal. Cornelius er ved at besvime. Han ved af erfaring fra store begivenheder som OL og Champions League, at man i sådan en situation ikke viser nærbilleder af spilleren. Der er et etisk kodeks, der skal følges.

»Ingen nærbilleder!« lyder meldingen derfor fra Saabye til kommentator Daniel Ortved. Men der opstår en kommunikationsbrist mellem de to.
»Det er ikke noget, vi går hen og viser yderligere billeder af. Det er en af de grimmere skader,« siger Ortved videre til seerne.

Men Saabye mener; »ingen nærbilleder af Cornelius’ ansigt i smerte«, og derfor spiller Dennis Flintas tackling på Cornelius alligevel hen over tv-skærmen kort efter. Det er Saabye helt afklaret med. Seerne skal have muligheden for at se det igen, men de bliver advaret om stærke billeder. Derfor får de kun én langsom gengivelse. Og ingen nærbilleder. Det er, hvad intuitionen siger. Saabye håber, han har ramt den rette balance.

***

Som så mange gange før er FC Midtjylland-træner Glen Riddersholm taget til Silkeborg for at se superliga-konkurrenterne an. Sammen med assistent Brian Priske sidder han på VIP-tribunen i en enklave af superliga-personligheder, der blandt andet tæller kollegerne Viggo Jensen og Kent Nielsen.

Han er ikke i tvivl om, at der er frispark, da Cornelius falder til jorden. Men fra tribunen er det umiddelbart svært at se, hvor alvorlig situationen er. Glen Riddersholm og de andre trænere sidder i en vinkel, hvor de ikke kan se Cornelius' fod. Men de kan høre, at FCK-spilleren skriger, og de kan se, hvordan holdkammeraterne tager sig forfærdede til hovedet. Nogle af spillerne tør ikke kigge på Cornelius, og Glen Riddersholm mærker en stor knude i sin mave, da han ser deres reaktioner.

Situationen kommer op på storskærmen. »Uuuf,« lyder reaktionen enstemmigt fra hele stadion - også fra Glen Riddersholm. Det er kun i fjernsynet og på YouTube, at han har set den slags skader før.

Foto: Ole Mørk
Vis mere

I pausen går Riddersholm og de andre trænere ind i loungen på Silkeborg Stadion. De vender kort situationen og bliver enige om, at det er synd for Andreas Cornelius. »Den slags ankelskader er meget alvorlige«. Men derudover bliver der ikke sagt meget. Stemningen er sindssygt underlig. Journalister, tv-folk og trænere er rystede.

Resten af kampen er også mærkelig. »Fodbold får en helt anden betydning, når den slags sker«, tænker Glen Riddersholm.

***

Silkeborg-fansene på endetribunen kan næsten mærke smerten helt ned i foden, mens de ser Cornelius ligge græsplænen.

»Fy for fanden, den var slem,« siger sidemanden til Jacob Sigaard, der er formand for Silkeborg fanklub. De taler om, hvor synd det er for begge spillere. Synd for Cornelius på grund af de store smerter, han er i. Flinta, fordi han tydeligt er mærket. De så bestemt ikke mord i øjnene på ham, da han gik ind i tacklingen.

Der bliver ikke snakket om, hvorvidt den var til rødt eller gult kort. De er enige om, at det er lige meget, om man holder med det ene eller det andet hold. For de er alle klar over, at det er en potentiel karrierestopper, hvis bruddet slemt nok.

Foto: Ole Mørk
Vis mere

Båren kommer, og Cornelius bliver fragtet væk. Silkeborg-fansene rejser sig og klapper FCK-spilleren af banen. Jacob Sigaard er glad for reaktionen, for han tror ikke nødvendigvis, at alle stadions ville give den gestus til en af modstandernes spillere.

Efterfølgende taler Jacob Sigaard og de andre fans om, hvorvidt Flinta er for hård en hund eller ej. Men de kan se, at Flinta er tydeligt berørt af situationen, så selvfølgelig er tacklingen satset. Men han har ingen intention om at gøre skade på ham.