Frank Buch-Andersen og en mindre flok investorer er parate til at garantere en aktieemission på 150 mio. kr. i Brøndby - hvis klubben ændrer aktiestruktur.

To et halvt år efter, at Frank Buch-Andersen forlod direktørposten i Brøndby, kan han være på vej tilbage. Ikke som direktør, men som initiativtager til en redningsaktion af klubben, han elsker, og som hans far tjente frivilligt igennem 30 år.

Med sig har han en mindre gruppe investorer, der forventeligt er klar til at garantere omkring 150 mio. kr. i en aktieemission for at lukke hullerne efter feriepengesagen, de manglende penge fra Kasi og alle de andre økonomiske huller - men først og fremmest for at bringe klubben tilbage til toppen.

- Jeg elsker Brøndby, og jeg elsker alle de frivillige og vores fans, der gør alt for klubben og ville gøre endnu mere, hvis de kunne. Jeg har fået henvendelser fra rigtig mange, der gerne vil være med til at hjælpe, så jeg har sonderet terrænet og vendt ideerne med nogle mennesker. Jeg har tænkt over det et stykke tid, og vi er interesserede, siger Frank Buch-Andersen med tryk på det sidste ’er’.

Der er bare et krav: Aktiestrukturen skal laves om.

- Lige nu står vi med tre store udfordringer: Omverdenen har ikke meget tillid til Brøndby. Økonomien er så trængt, at den kan trække overskrifter om konkurs. Og sportsligt ligger holdet og kæmper med nedrykningsstregen. I det scenario er det umuligt at få nogen til at investere i en klub, der indtil for få måneder siden ikke viste ret stor respekt for hverken almindelige fans, frivillige eller B-aktionærer, siger Buch.

For at det hele skal give mening, skal man forstå aktiestrukturen. Den er sammensat af en mindre gruppe A-aktionærer i Brøndbyernes IF Fodbold Fond, der består af medlemmer af amatørafdelingen og de veteraner, der har været med, siden Per Bjerregaard byggede klubben op i begyndelsen af 1970erne.

A-aktionærerne har den reelle magt, selvom antallet af B-aktionærer er langt højere, fordi en A-aktie har 10 gange større stemmevægt end en B-aktie.

- Min tanke er, at man sammenlægger aktieklasserne, så alle aktier tæller lige meget. Derefter giver man alle nuværende ca. 23.000 aktionærer retten til at købe disse aktier. Tegnes alle aktier ikke, har jeg samlet en gruppe potentielle aktionærer, der forventeligt vil garantere 150 mio. kr. Det vil sige, at hvis de nuværende aktionærer alene tegner aktier for 130 mio. kr., så garanterer vi, at vi vil tegne aktier for de sidste 20 mio. kr. På den måde sikrer man, at hverken vi eller andre får en bestemmende indflydelse, hvilket går i tråd med tanken om en stemme til alle. Hvis ingen vil købe aktierne, hvilket er utopi, skal vi selvfølgelig være klar til at købe for alle 150 mio., for sådan en garanti, kræver, at man kan både stikke og bekende, siger Buch-Andersen, og understeger at han hverken forventer eller ønsker, at han og hans medinvestorer skal tegne for et væsentligt beløb.

- Jeg føler mig overbevist om, at der, langt hen ad vejen, er opbakning fra de nuværende aktionærer, hvis aktiestrukturen laves om. Vi vil ikke ind og bestemme alt, og i virkeligheden handler det her slet ikke om mig eller nogen af de andre, der måtte komme med. Som en potentiel investor sagde her forleden: Egentlig ønsker jeg ikke nogen garantiprovision, jeg vil bare gerne have respekt for at have været med til at bygge Brøndby op igen og så et par sæsonkort, fortæller Frank Buch-Andersen, der nu opfordrer Brøndbys bestyrelse og den magtfulde fond til at sætte sig sammen for at tale en aktiesammenlægning igennem.