FC Midtjylland kæmper lige nu akut for at skaffe penge. Behovet er stort, men det kunne måske været forhindret, hvis FCM tidligere havde ageret mere påpasseligt.

Hullet i FC Midtjylland pengekassen er ikke bare stort, det er enormt og dybt. Derfor skal der øjeblikkeligt tilføres midler til at fylde i det hul, så hele fundamentet under FCM ikke kollapser. Lige nu og her er det mere end tvivlsomt, om der kan findes så mange penge, at dette hul kan blive fyldt helt op, men der skal under alle omstændigheder handles.

FC Midtjylland forventer selv et underskud i dette regnskabsår på mellem ni og 14 millioner kroner. Det betyder, at FCM på tre år kan præsentere et samlet underskud på 72 millioner kroner.

Et kig på den midtjyske klubs regnskaber vidner også om en gavmild ledelse, der sætter så stor pris på deres ansatte, at de gerne betaler pæne summer for at have dem i huset. Personaleomkostningerne i sidste sæson var således på 76 millioner kroner for 112 ansatte.

Men det dybe økonomiske hul i FC Midtjylland er selvfølgelig ikke kommet efter få års overforbrug. Et blik tilbage i historien fortæller alt om en fodboldklub, der har satset for meget i jagten på succes og opmærksomhed:

Dyreste Superliga-transfer

Det klareste eksempel på FC Midtjyllands vilje til at markere sig, men måske glemme de økonomiske aspekter, kom den 23. juni 2008. Her hentede FCM kantspilleren Jonas Borring hos konkurrenterne i OB. Handlen var den største nogensinde mellem to danske klubber, og Borring skulle angiveligt have kostet i omegnen af 21 millioner kroner. Men i FCM blev Jonas Borring aldrig en stor succes, og denne sommer udløb hans kontrakt så. På det tidspunkt havde FCM intet ønske om at forlænge aftalen med Borring, og de lod ham derfor gå.

Baks gyldne hjemkomst

Kristian Bak Nielsen fik sin udlandsdrøm opfyldt i sommerpausen 2007. Efter at have spiller i det midtjyske hele sin karriere, skiftede den defensive spiller til den hollandske klub Heerenveen på en fire-årig kontrakt, men der skulle blot gå tre sæsoner, før Bak var til i FC Midtjylland. Sådan et skifte ville under normale omstændigheder betyde en ordentlig lønnedgang, sådan gik det bare ikke for Kristian Bak Nielsen. For FCM stod klar med en såkaldt sign on fee på 12 millioner kroner. Det er et engangsbeløb, som en spiller får for at lokke ham til en klub. Oveni det kommer der så en månedsløn og eventuelle bonusaftaler. Med alt inkluderet regnes Kristian Bak Nielsen i dag for Superligaens højst lønnede spiller.

Formel FCM

I foråret 2009 bredte FC Midtjylland sig endnu mere end til blot boldspil. For pludselig annoncerede FCM deres planer om at gå ind i motorsport. FC Midtjylland købte sig således en racerbil og blev samtidig deltager i motorsportsserien SuperLeague Formula. Det var en løbsserie etableret af europæiske fodboldhold, og som blandt andet havde deltagelse af AC Milan, Liverpool og Borussia Dortmund. Til det formål ansatte FCM så Silkeborg-racerkøreren Kasper Andersen til at sidde bag rattet.

Dyre damer

Ikast havde i mange år haft et ganske succesrigt håndboldbold i damernes liga. I begyndelsen af november 2008 skiftede klubben så navn til FCM Håndbold, da fodboldklubben overtog styringen. I 2010/11-sæsonen vandt FCM Håndbold det danske mesterskab hos kvinderne, men rent økonomisk har FCM Håndbold aldrig været samme succes. Senest viste regnskabet, at FCM Håndbold havde et underskud på 6,6 millioner kroner, og nu er der så sket en selskabsmæssig opsplitning mellem fodbold- og håndboldafdelingen.

Sponsorløse trøjer

FC Midtjylland spillede længe med helt sort trøje i begyndelsen af denne sæson. Årsagen var den simple, at FCM ikke kunne finde en sponsor, der ville overtage den ledige plads efter Spar stoppede før ferien. Og netop det med sponsorerne har været et stort problem i FCM. Klubben generer kun 25 millioner kroner om året i samlede sponsorindtægter, og det er meget lavt for en klub med FC Midtjyllands ambitioner og omkostningsniveau. Til sidste lykkedes det FCM at hente en midlertidig sponsor til trøjernes bryst, da Nordea trådte til for to måneder. I øvrigt skal FC Midtjylland også have skaffet sig en helt ny tøj-leverandør, for Puma har valgt at forlade FCM, selvom parterne ellers havde samarbejdet siden 1999.