FCK arbejdermed en strategi, der skal sikre, at klubben ikke dykker som sidst, den var på toppen.

Målet. Thomas Delaneys drøn fra 28 meter, helt oppe i hjørnet.

Det var det, der blev talt om efter FC Københavns meriterende Champions League-sejr over Club Brugge.

Mens det for den enkelte FCK-fan var højdepunktet på en stor dansk fodboldaften, var det for Ståle Solbakken kulminationen på et tre år langt genopbygningsprojekt af den klub, han efterlod på øverste hylde i 2011, men som han to år efter fandt placeret længere nede.

Nordmanden er om nogen årsagen til, at FC København atter er i en klasse for sig i Superligaen og i Europa kan bokse med de største. Det ved han, og det ved FC Københavns ledelse. Derfor drømmer den allerede nu om at binde Solbakken længere end den kontrakt, der lige nu løber til og med sommeren 2018.

»Selvfølgelig har vi et stort ønske om, at Ståle også er i klubben i fremtiden,« siger direktør Anders Hørsholt.

Han afviser, at parterne konkret taler om forlængelse:

»Vi taler løbende om,hvordan vi fremadrettet skal arbejde sammen. Vi taler om, hvordan vi kan gøre klubben stærkere og fremtidssikre både vores talentudvikling og rekruttering gennem scouting-arbejde. Alt det arbejde siger mig, at Ståle godt kan lide at være i FC København, fordi der er et miljø, som tænder ham og inspirerer ham til at præstere endnu mere.«

En aftale med Ståle Solbakken, der holder ham længe i FCK, vil være en nøglebrik i den plan, direktøren iværksatte, bare få måneder inden Anders Hørsholt i 2013 genansatte nordmanden som cheftræner og siden manager.

En plan, der skal sikre, at FC København aldrig igen ender i en situation som den, der i 2011 ventede klubben efter den hidtil mest succesrige sæson af alle.

Dengang havde man netop vundet mesterskabet med historiske 26 point ned til nærmeste forfølger og for første og hidtil eneste gang kvalificeret sig til 1/8-finalen i Champions League.

Til gengæld havde man forsømt at forlænge kontrakterne med bærende spillere som Zdenek Pospech og Oscar Wendt. Jesper Grønkjær stoppede karrieren, William Kvist blev solgt, og Ståle Solbakken forlod klubben til fordel for et job i udlandet. Samtidig var der røde tal på bundlinjen, der ikke tillod de samme massive investeringer i spillertruppen som tidligere.

Resultatet blev en periode, hvor klubben for første gang siden årtusindskiftet måtte vente tre sæsoner på et mesterskab og sidste år for første gang i 10 år ikke kvalificerede sig til et europæisk gruppespil.

Sådan et efterslæb må klubben aldrig få igen, understreger Anders Hørsholt.

Et af værktøjerne er ifølge direktøren, at klubbens interne processer i dag er spredt ud på et større antal personer:

»Så alle ved, hvor vi skal hen, hvornår vi skal derhen, og hvordan vi skal gøre det.«

Et andet er, at klubbens rekrutteringsstrategi er blevet justeret.

»Hvis du kigger tilbage på samtlige transfervinduer, er der hver gang blevet solgt to-tre spillere fra FC København. Det vil der også blive i fremtiden. Forskellen er bare, at vi i dag er blevet meget dygtigere til at identificere de rigtige spillere i forhold til det potentiale, der rent salgsmæssigt er i dem inden for en årrække. Vi laver lange kontrakter nu, og perspektivet er, at vi skal tiltrække de bedste talenter – ikke fra de er helt unge, men i 18-20 års alderen – til FC København. I stedet for at vælge en mellemklub i Tyskland eller en topklub i Holland eller Belgien, skal de lande i FC København, fordi her ved de, at de kan få sportslige udfordringer. Vi spiller med i de fineste turneringer, og de ved også, at de ikke skal sidde her i fem år. Vi vil gerne hjælpe dem af sted, men vi vil også gerne sikre os, at vi har erstatningerne klar, så transaktionen sker så smertefrit som muligt,« siger Anders Hørsholt.