Feriepengesagen er en alvorlig økonomisk trussel mod Brøndby IF. Klubbens overtrædelse af en overenskomst aftalt på et hotel i Glostrup for otte år siden kan nu ende med et opgør mod klubbens aktiestruktur.

Natten sænker sig over Hotel Scandic i Glostrup. Udenfor er der døsig nattetrafik i sensommerens mørke på Roskildevej, mens der indenfor i et mødelokale udspiller sig tætte og spændte forhandlinger. Der bliver rystet på de tomme kaffekander med håbefulde hænder og skævet mod de tømte sodavandsflasker.

Mødeselskabet er løbet tør for forsyninger og må haste til toiletterne for at hente vand. Hotellets natportier fjerner de tomme sandwich-fade og beklager igen, at han ikke har bemyndigelse til at sørge for forplejning. Han har ikke nøglen til køkkenet, forklarer han.

Forhandlingerne for otte år siden fortsætter på vand uden brød, mens 25. august gryr og overtager depechen fra den 24.

Til stede er repræsentanter for Divisionsforeningen i skikkelser af direktør Claus Rode, formand for boldklubben Skjold Thomas Christensen og Brøndby-direktør Per Bjerregaard. På den anden side af forhandlingsbordet sidder direktør for Spillerforeningen Mads Øland, LO-repræsentant Leo Lybeck, fodboldspillernes egen repræsentant, Morten Cramer, og Søren Johansen, advokat hos advokatfirmaet Kromann Reumert.

Det er lige her Brøndbys nu forhenværende direktør og bestyrelsesformand Per Bjerregaard er med til at give det første håndslag på en overenskomst, der mange år senere, tirsdag i denne uge, ender med at lande en millionregning på klubbens bord og stik imod Brøndbys ’grand old man’s’ mange udmeldinger kan resultere i en ændring af klubbens særlige aktiestruktur med en opdeling i A og B-aktier.

To og et halvt år efter Frank Buch-Andersen forlod Brøndby IF som direktør, er han nu sammen med en investorgruppe klar til at vende tilbage til klubben med en investeringspulje på 150 millioner kroner for at rette op på de tidligere mestres skrantende økonomi.

- Jeg har fået henvendelser fra mange, der gerne vil være med til at hjælpe klubben, så jeg har sonderet terrænet og vendt ideerne med nogle mennesker, og vi er interesserede, siger Frank Buch-Andersen med tryk på ’er’.

- Der er tre store udfordringer. Omverdenen har ikke meget tillid til Brøndby. Økonomien er så trængt, at den kan trække overskrifter om konkurs. Og sportsligt ligger holdet og kæmper med nedrykningsstregen. I det scenario er det umuligt at få nogen til at investere i en klub, der indtil for få måneder siden ikke viste ret stor respekt for hverken almindelige fans, frivillige eller B-aktionærer, siger han.

Den kamel, der nu skal sluges, er den langsigtede konsekvens ikke af overenskomsten som sådan, men Brøndby IF’s fejlfortolkning af de retningslinjer, der blev fastlagt med aftalen. Et fejlskøn, der i denne uge endte med at gøre Brøndby til taber af ’feriepengesagen’ og betaler af samlede erstatninger i den tunge millionklasse til tidligere spillere i klubben.

De vidtrækkende konsekvenser er selvfølgelig ikke et tema den augustnat i Glostrup i 2004. Sagens kerne er på kort sigt at få sat en stopper for den spillerstrejke, som i en uge har lammet dansk divisionsfodbold. På den længere bane skal parterne enes om en ny overenskomst, efter forhandlinger er forlist mere end én gang. Bølgerne er gået højt, og efter ufrugtbart tovtrækkeri i efteråret 2003 varslede divisionsforeningen fodboldklubbernes interesseorgan, lockout fra starten af december. En varsling, som Voldgiftsretten underkendte, og forhandlingerne fortsatte, indtil begge parter fik nok og opsagde den hidtidige overenskomst.

Konflikten er en realitet, og spillerstrejken bryder ud i lys lue og rammer dansk fodbold på noget nær det værst tænkelige tidspunkt.

- Det er en katastrofe for dansk fodbold, fastslår landstræner Morten Olsen. Tidligere på måneden har FC København højst overraskende måtte lade livet i kvalifikationen til Champions League til Gorica. Tilmed efter københavnerne vandt 2-1 i Slovenien, men upåagtede Gorica slog Løverne tandløse med 5-0 i Parken.

Nu truer spillerstrejken Brøndby og AaB’s videre færd i UEFA Cup’en. Efter 0-0 ude mod Ventspils var der mange millioner og tung prestige på højkant’ som et tidligere medlem af Brøndbys bestyrelse udtrykker det om returkampen mod letterne. Forude venter turneringens lukrative gruppespil, og kampen på Brøndby Stadion er i den grad i fare.

Den viden sidder Per Bjerregaard til forhandlingsbordet med i Glostrup og er sig overordentlig bevidst. For at det ikke skal ende i det rene galehus, har det europæiske fodboldforbund nødtvungent accepteret muligheden for, at Brøndby kan stille med et amatørhold. Udsigten til et gensyn med garvede ben som Lars Olsen, Turbo-Bent og John Faxe Jensen giver en vis nostalgiens eufori, men i Brøndbys direktionslokaler frygter man for udfaldet af den kamp. Også selv om Per Nielsen og Dan Anton Johansen to dage før kampen har meldt sig klar til kamp. Skruebrækkere i klubbens navn.

Derfor sidder Per Bjerregaard denne nat i Glostrup med to kasketter. Divisionsforeningens og Brøndbys. Spørgsmålet er, hvilken kasket, der vejer tungest denne nat. For kræfter i Divisionsforeningen har siden raset over den aftale, der blev indgået.

- Der var ingen tvivl om, at Per var presset. Han havde jo en UEFA Cup-kamp at tænke på, siger Mads Øland.

- Men det pres var jo et tveægget sværd. Vi i Spillerforeningen var også under voldsomt pres for at komme til enighed. Vores medlemmer ville jo gerne ud og spille europæisk. Det var jo på mange måder i deres økonomiske interesse.

Der herskede ellers en stemning i Spillerforeningens bestyrelse for, at ’vi strejker til græsset bliver grønt igen’, men presset fra medlemmerne voksede hurtigt. I spillernes interesseorganisation var der også en kontant forståelse for, der skulle landes et brugbart resultat, hvis Spillerforeningen skulle kunne forsvare sin gang på jord for medlemmerne.

Men presset er ikke så stort som på den anden side af forhandlingsbordet. Få dage før mødet på Hotel Scandic i Glostrup mødes LO-boss Hans Jensen, Thomas Christensen og FC Københavns ukronede konge ’Don Ø’ hjemme hos Flemming Østergaard. De enes om at gøre en indsats for at få strejken afblæst, og der bliver fra FCK-lejren lagt tryk på Divisionsforeningens forhandlere for en hurtig afgørelse.

Det tryk mærkede også Per Bjerregaard, forklarer kilder.

Feriepenge og en pensionsordning er mødets stridspunkter, og forhandlingerne går trægt. Spillerforeningen står fast på et krav om en ti procents pensionsaftale, og der ligger nu og her en europæisk millionindtægt i puljen og venter for Brøndby.

Nu afdøde Claus Rode buldrer hårdt på og forlanger, at Spillerforeningen kommer til fornuft med en henvisning til en af UEFA fastsat deadline skal nås ved midnat, hvis Brøndby og AaB skal have lov at stille med profferne i UEFA Cup’en. Rode er en dreven forhandler, der tidligere har sikret en aftale på plads med de danske dommere ved ikke at acceptere toiletbesøg under forhandlingerne, så der stod vand i øjnene på dommernes repræsentanter, da de skrev under.

UEFAs deadline er imidlertid rent bluff. Der trædes vande på begge sider af bordet, indtil uret arbejder alt for hurtigt frem mod Brøndbys kamp mod Ventspils og AaBs møde med Zalgiris Vilnius.

- Det var først efter midnat, at der skete noget. Det var ret tydeligt, de europæiske kampe begyndte at spille en rolle, siger Mads Øland.

Ud på de små timer bliver parterne enige, spillerstrejken suspenderes, og der gives hånd. Der er intet at skåle i og de syv mødedeltagere forlader trætte Hotel Scandic lidt i syv om morgenen uvidende om, at de netop er enedes om en aftale, der otte år senere vil rette en alvorlig økonomisk trussel mod Brøndby IF.

Spillerforeningen accepterer en lav pensionsordning på 4,8 procent. Per Bjerregaard sætter dermed sin signatur på en aftale, der sikrer fodboldspillerne feriegodtgørelse efter ferieloven og retten til at mønstre et professionelt hold mod Ventspils dagen efter.

En kamp, der ender 1-1, og sender letterne videre på reglen om flest udebanemål.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Per Bjerregaard.