Vi kender billederne fra det krigshærgede Sudan. Grædende og underernærede børn, der i fattigdommens slum kæmper en desperat kamp for livet. Hvor håbet klynger sig til Vestens nødhjælp, der er forskellen på liv og død. Herfra kommer et af Superligaens mest lysende stjerner, 19-årige Pione Sisto fra FC Midtjylland.

Kontrasten er slående, når man sammenligner fortid og nutid. Til daglig render Pione Sisto rundt på Stadion Allé i Ikast omringet af idyllen fra de jyske marker og lyder som en hvilken som helst midtjysk teenager. Som landsholdets assistenttræner, Peter Bonde, for nylig udtrykte det: ’Han er jo mere jysk end Niels Hausgaard’.

I sidste sæson trådte Pione Sisto for alvor ind på den danske fodboldscene med en regulær opvisning i 5-1-sejren over FC København i Parken. I år har han fortsat den opadstigende udviklingskurve. Senest med to mål i 3-1-sejren over Randers, der sendte midtjyderne på Superligaens dukseplads. På søndag gælder det Sønderjyske.

Men bag det glade smil, der altid sidder klistret på den unge kantspiller, gemmer der sig en historie om krig, flugt og en anderledes rejse mod fodboldens stjernehimmel. En rejse, hvor der allerede spekuleres i, at det kan munde ud i i en europæisk storklub og på det danske landshold.

- Af offensive spillere, jeg har arbejdet med igennem mine 29 år som træner på det danske ungdomslandshold og i FC Midtjylland, vil jeg placere ham på samme hylde som Christian Eriksen. Det er en spiller, der kan gøre det spektakulære, storroser FC Midtjylland-cheftræner Glen Riddersholm, der har fulgt Pione Sisto, lige siden han som lille dreng begyndte at imponere på boldbanerne i det midtjyske.

Pione Sisto blev født 4. februar 1995 i det store afrikanske land Sudan. Et land plaget af borgerkrig og nød, hvilket fik Pione Sistos forældre til at flygte til Danmark. Blot to måneder gammel flyttede han med sin familie ind i et hus i Skive, hvor Pione Sisto voksede op med sine otte søs-kende.

En håndfuld år senere flyttede de til Herning, mens søskendeflokken med Piones fire storebrødre, to storesøstre og to lillesøstre blev spredt. Studier sendte de ældre søskende rundt i landet. Integrationen var komplet. Også for Pione Sisto, der trods sin mørke hud og forældrene fra Sudan føler sig pæredansk. Og jagter det danske landshold, som kun et manglende dansk statsborgerskab ser ud til at forhindre ham i at nå lige nu. Det vender vi tilbage til.

- Jeg kender til det danske system, kultur og samfund og har mange danske venner. Selvom jeg kommer fra Sydsudan, fylder danskheden en del, da jeg er opvokset her, fortæller Pione Sisto til BT og vægter trykket på første stavelse af ’Sydsudan’. Sydsudan løsrev sig fra Sudan i 2011 efter mange års blodig kamp.

For Pione Sisto handler livet om fodbold. At kæmpe for sine mål, få det bedste ud af sit talent og jagte drømmen om en fremtid i en europæisk topklub. Drømmedestinationen er Spanien og yndlingsklubben FC Barcelona.

- Jeg begyndte med at spille fodbold som syvårig og har altid følt en kæmpe glæde ved det. Især på græs, men også streetfodbold. Det er i høj grad der, mine fodboldfantasier kommer fra. Jeg kan spille fodbold i timevis uden at blive træt af det, fortæller han.

Med et liv i Danmark gjorde det stærkt indtryk på Pisto Sione, da han sidste sommer for første gang rejste tilbage til det sted, hvor han blev født. Et sted, hvor dagdrømme om europæisk topfodbold er afløst af jagten på det næste måltid mad.

- Det kom som et chok for mig, da jeg var dernede. Jeg havde selvfølgelig hørt om det fra min far og mor og set billeder af det, men at være der er noget helt andet. Måden folk lever på, og de ressourcer de har. Det var specielt at opleve. Er det virkelig her, min familie kommer fra? Sådan nogle ting kørte rundt i mit hoved og fortsatte, da jeg kom hjem til Danmark, fortæller Pione Sisto, der i to uger boede blandt sydsudanesiske stammefolk ude i ødemarken. Det sted, hans forældre flygtede fra på grund af krig.

- Det var det mest spændende. Du er ude i ingenting. Du kører bare, og pludselig er der nogle hytter, fortæller han.

- Men det var dejligt at se, hvor godt de egentlig havde det.

For Pione Sisto skete der noget i de uger, hvor det professionelle fodboldliv blev parkeret. Blandt stammens jægere og dens høvding fandt han de rødder, der har været med til at forme ham som den lysende diamant, han er blevet til.

- Det var vigtigt for mig at se, hvor jeg kommer fra. Det tror jeg også var vigtigt for mine forældre, forklarer han.

Netop familien er et kardinalpunkt, når det gælder Pione Sisto og hans udvikling. Lige siden starten i barndomsklubben Tjørring har hans storebror brugt uendeligt mange timer på at pace den træningsivrige Pione Sisto, der brugte de fleste af sine timer med en bold. Familien var ikke i tvivl om, at den lille vævre Pione var noget særligt. Uden dog at tage fokus fra skolen.

- Jeg har altid været glad for at gå i skole og har nok også været påmindet af den tendens, der har været. At mange unge mennesker bare vil spille fodbold og glemmer skolen. Den tilgang skulle jeg i hvert fald ikke have. Man bliver nødt til at tænke worst case. Hvad nu hvis... Det har jeg taget til mig. Det er også noget, mine forældre har mindet mig meget om, siger Pione Sisto, der i samarbejde mellem FC Midtjyllands fodboldakademi og Ikast-Brande Gymnasium har gennemført en to-årig HF-uddannelse.

Eksamensbevis-overrækkelsen blev i øvrigt fejret med ægte afrikansk entusiasme, da Pione Sistos far foran familie, venner og FC Midtjylland-trænere løb tværs over scenen med en fane og fjernede enhver tvivl om sin stolthed.

Historien om Pione Sisto og hans familie handler på mange måder om passion. En dedikation, som cheftræner Glen Riddersholm ikke er bange for at sætte store ord på. Når holdkammeraterne går hjem, selvtræner Pione Sisto. Selv sommerferien blev brugt på at selvtræne i det midtjyske.

- Jeg har aldrig i mit trænerliv oplevet en spiller, der er så passioneret. Aldrig set noget lignende. Han træner helt sindssygt meget. Nogle gange må jeg bede ham om at holde fri, fortæller Glen Riddersholm, der af samme grund gør en dyd ud af at dosere og passe godt på sit afrikansk-danske guld.

- Kan han fortsætte sin udvikling, venter der en større klub, vurderer Glen Riddersholm.

- Drømmen og målet er da at komme til en større klub. Det er også en del af Midtjyllands koncept. Men hvornår det bliver, har jeg ikke et mål om, lyder det fra hovedpersonen selv.

Allerede i denne sommers transfervindue kunne drømmen være opfyldt, da en europæisk Champions League-klub henvendte sig til FC Midtjylland med ønske om en handel. Ifølge BTs oplysninger har klubber som franske Lille, Marseille, italienske Napoli og Juventus samt østrigske Red Bull Salzburg alle vist interesse for offensivspilleren.

Men Pione Sisto har ikke travlt. Han trives i det midtjyske, som han i juli forlængede sin aftale med frem til udgangen af 2018. Udlandsdrømmen skal nok blive realiseret på et tidspunkt, mener han.

- Jeg tror på, jeg kan drive det her rigtig langt. Det handler om udvikling, og kan jeg fortsætte den udvikling, jeg har haft de sidste par år, tror jeg på, det kan lykkes mig at komme ud og prøve mig af i de større ligaer, siger han og erkender, at skriverierne om de mange storklubber gav lidt rumlen i maven.

- Jeg tænkte da, ’Er jeg virkelig så langt?’.

Men lige nu handler det om at konsolidere sig på FC Midtjyllands førstehold. At hæve bundniveauet og levere stabilt, forklarer Pione Sisto.

Og så ellers få det danske statsborgerskab, der kan give adgang til det danske landshold. Trods opvæksten i Danmark kunne han først som 18-årig søge om dansk pas. Indfødsretsprøven er bestået, men de endelige papirer mangler stadig. Omkring årsskiftet ventes de at gå igennem.

- Det er her, jeg er opvokset, og jeg ser altid, når Danmark spiller. Det vil være kæmpestort at repræsentere Danmark, hvis jeg bliver udtaget. Det vil betyde meget, siger Sisto og tilføjer galgenhumoristisk om den langstrakte papirproces.

- Det havde da været nemmere, hvis jeg var født i Danmark. De to måneder ødelagde det hele, griner han.