KØB PLUS!

Faxe: Det skal jeg gøre i Brøndby

John 'Faxe' Jensen har i en uges tid været med i Brøndby. I dag gælder kommer første tegn på, om hans arbejde har båret frugt. Her fortæller han, hvad hans opgave i Brøndby er.

Du er ansat som sportslig konsulent i Brøndby. Men hvad går den rolle ud på? 

- Jeg skal rådgive, vurdere og analysere de problemer, der kan være og komme med bud på, hvordan de løses. Det handler om at se tingene med friske øjne. Men jeg kommer ikke ind med store armbevægelser og kræver, at der skal laves om på det hele. Overhovedet ikke. Det er vigtigt for mig at understrege, at det er Auri Skarbalius, der er cheftræner.

Hvordan bliver din rolle på kampdage?

- Jeg er med til taktikmødet, men når dommeren fløjter op, så bevæger jeg mig op på tribunen og ser det lidt oppefra. Jeg går så ned i pausen og kommer med mine ideer til, hvad vi skal gøre i anden halvleg.

Der er ellers folk, som mener, at du netop er bedst, når du opildner spillerne ved banen og ikke som analytiker. Hvad mener du egentlig selv?

- Det må være svært for folk, der ikke er helt tæt på mig i det daglige at vurdere, hvordan jeg er taktisk og analytisk. Jeg synes selv, at det at analyserne er en af mine forcer. Specielt i min tid i Blackburn lagde man meget vægt på det. Så det tager jeg med et gran salt.

Hvordan skal det overhovedet lykkes dig at rette op på det sportslige her i Brøndby?

- Vi skal lære af de fejl, som er begået – både på kontorgangene og på banen. På det sportslige har man ryddet ud i truppen og fået en del unge ind. Her skal vi så finde den rigtige formel, selvom den formentlig ikke ligger klar efter otte kampe. Det bliver et, langt, sejt træk. Det kan måske tage op til to år, og det vil fremgå af den strategi, som kommer til at ligge klar enten til vinter eller omkring sommeren.

Man kunne lidt frækt spørge, hvorfor du overhovedet orker at kaste dig ind i det her projekt?

- Det gør jeg, fordi jeg har været en del af denne her klub, siden jeg var fem år gammel. Jeg har mange følelser for Brøndby og vil gerne hjælpe klubben tilbage på rette spor. Derfor blev jeg glad, da de ringede og spurgte, om jeg ville hjælpe.

Så du har slet ikke haft betænkeligheder ved det?

- Jeg har haft mine betænkeligheder om, hvordan vores set up skulle være. Og hvordan vi skulle få vores ideer til at fungere. For det er en ny konstellation det her med en fodbold-konsulent.

Der har været spekuleret i, om du i virkeligheden er kørt i stilling til at overtage rollen som cheftræner, hvis Auri bliver fyret?

- Jeg synes, det er helt vanvittigt, at man begynder at tale om, hvad der kunne ske, hvis vi taber den ene eller den anden kamp. De tanker er ikke i mit hoved. Slet ikke. Jeg er ansat som konsulent, og så skal jeg ikke pludselig begynde at tage stilling til en anden rolle. Det vigtige er, om jeg kan hjælpe klubben.

Næstformanden for Brøndby Support fortalte i sidste uge, at der hersker en form for apati på ’Faxe Tribunen’. Hvad tænker du, når Brøndbys mest trofaste fans har det sådan?

- Det her er en situation, som gør ondt på alle, der holder med Brøndby. Og så kommer man derhen, hvor man spørger, hvad hjælper det her egentlig. De har mange følelser involveret og har taget en del tæsk, ligesom spillerne og klubben har fået.

Men er det ikke bekymrende, at der hersker den stemning oppe hos Brøndbys højt besungne 12-mand?

- Med alt det, der er skrevet og præsteret, så har klubbens fans været dygtige. De bakker stadig op. Det, der kendetegner dem, er, at de ikke pifter og gør spillerne nervøse under kampene. Men selvfølgelig bliver jeg da ked af det, når der kun er 7000 tilskuere på stadion, når vi har været vant til, at der var 16.000.

Er det at ansætte dig som konsulent nok til at vende bøtten i Brøndby?

- Jeg kommer ikke udefra med en trylleformular, der løser alt. Det her kommer til at tage tid. Vi er i gang med en fase, som handler om overlevelse først og fremmest. Det er meget vigtigt, at alle forstår det. Vi spiller ikke om at komme i top seks eller medaljer. Overlevelse er førsteprioritet i øjeblikket. Og en opbygningsfase mod bedre tider for Brøndby.

Hvad siger du til, at det netop er FCK, I møder i den første kamp, efter du er kommet tilbage?

- Det er vidunderligt. De her kampe har jeg altid set frem til som spiller og træner. Den glæde og opbygning der er op til den kamp svarer til decemberdagene frem til juleaften. Der kommer måske 30.000 mennesker i Parken, og det skal man glæde sig helt vildt til.

Hvor vigtigt bliver resultatet af den kamp i forhold til, om I lykkes med det nye projekt?

- Jeg tror ikke denne ene kamp vil få stor betydning. Det er noget, vi først skal begynde at evaluere på efter sidste spilledag i december. Der kan vi så se, om det har haft en effekt, og hvad der er godt og skidt.

Parken er vel det sværeste sted at spille i Danmark. Hvordan skal I gribe kampen an?

- Vi skal turde spille frit og ikke være skræmte af, at vi møder FCK, der ligger nummer ét. Vi skal gribe chancen og virkelig tro på, at vi kan slå FCK. Kan du ikke det, så skal du finde et andet job.

Det her er et hypotetisk spørgsmål, men hvor ondt vil det gøre på dig, hvis Brøndby rykker ud af Superligaen?

- Det kommer ikke til at ske.

Læs også: