KØB PLUS!

Erik Rasmussen: Udråbt som sexpsykopat

Erik Rasmussen har fået lysten til trænergerningen tilbage efter en turbulent periode udenfor. Mange har ellers dømt ham færdig i toppen af dansk fodbold ikke mindst på grund af en opsigtsvækkende bogudgivelse, men det forhindrer ikke et nyt topjob, mener Erik Rasmussen

Den mand er færdig. Sådan tænkte de fleste, da Erik Rasmussen fyldte spisesedlerne i Danmark for lidt over et år siden. Ord som sexafhængig, utroskab og nedtur klistrede sig til ham, efter han havde udgivet bogen ’Tilgiv mig’, hvor Erik Rasmussen absolut ikke holdt sig tilbage med de personlige afsløringer. Men i dag er virkeligheden en anden, i hvert fald ifølge Rasmussen selv.

- Når der står på spisesedlerne, at jeg nærmest er sexpsykopat, så er det jo ikke det fedeste, og det kunne jeg også mærke den følgende måned. Der var ikke ligefrem de bedste vibrationer i luften, men så går ting også i glemmebogen. I dag tror jeg ikke, at bogen har indvirkning på, hvordan omverdenen ser mig, siger Erik Rasmussen.

Den hudløst ærlige bog beskriver, hvorledes Erik Rasmussens liv faldt sammen i foråret 2010. Samtidig med hans personlige kamp med langvarigt utroskab og efterfølgende skilsmisse gik det helt galt sportsligt, og i sidste ende var problemerne udenfor banen direkte medvirkende til, at AGF rykkede ud af Superligaen. Det beskriver Erik Rasmussen i bogen, og de færreste har reelt en tro på, at en topklub i Danmark nogensinde tør binde an på ham igen.

- De folk, som kender mig og har arbejdet med mig igennem årene, er ligeglade. Jeg har ikke lavet noget kriminelt som at stjæle fra en klubkasse eller handlet med stoffer. Jeg stod bare frem med mine personlige historier, og det var sådan set det hele. Alt i alt har det ikke haft en indvirkning på mig som træner overhovedet, og hvis folk gider sætte sig ind i stoffet og ikke bare vurdere tingene ud fra tre linjer, så findes der en anden sandhed, og derfor tror jeg faktisk også, at der er mange med forståelse for min historie, siger 51-årige Erik Rasmussen.

Han har taget imod sine knubs uden at klynke. Bogen kom med en pris og konsekvenser, det var påregnet. I dag er Erik Rasmussen videre, og lysten til et trænerjob på absolut topplan er tilbage.

- Det er jeg begyndt at få igen efter en lang periode, hvor den var væk. På sigt regner jeg også med at kunne vende tilbage til topfodbold igen. På et eller andet tidspunkt er der nogle, som vil sige: »okay, det Erik Rasmussen lavede i FC Midtjylland var egentligt okay«, og som kan stå inde for den filosofi jeg har, hvor man behandler hinanden ordentligt som mennesker og opnår resultater sammen.

Hvorfor er lysten kommet tilbage?

- I det sidste års tid har jeg været en del ude på træningsbanen både i Afrika, Greve og andre steder i Danmark som konsulent, så jeg har fastholdt min kontakt med fodbolden. Jeg elsker at være ude på træningsbanen.

- Og for satan, min drivkraft er jo også, at der er så mange med en anden holdning til tingene, end jeg har, og det tænder mig. Jeg er jo overbevidst om, at min måde er den rigtige, og det vil jeg gerne bevise. Det fik jeg også bevist i FC Midtjylland. Den måde at lede på lykkedes jo. Vi skabte noget enestående sammen som et team derovre i samlet flok. Vi fik sølv to år i træk og solgte spillere for 150 millioner kroner med et budget, som ingen andre danske klubber havde gjort det før.

- Jeg havde et halvt års fiasko i AGF, hvor jeg også har erkendt mine fejl. Det har givet mig et ry, og folk stiller spørgsmål ved mine evner, mens de tvivler på, om min filosofi duer. Det irriterer mig selvfølgelig, siger Erik Rasmussen.

I fodboldbranchen er det kun de vilde hunde, der gør, og de er sjældent elsket vidt og bredt. Her ligger Erik Rasmussens forhindring også. For den karismatiske træner serverer konsekvent sin uforbeholdne mening, når han bliver spurgt. Derfor er der en vis form for berøringsangst i forhold til Erik Rasmussen.

- De fleste er bange for, at jeg er for meget min egen. Klubberne vil have trænere, som de ved, de kan kontrollere. Det er meget naturligt, at man som klubledelse gerne vil sidde i førersædet, og derfor vælger de også trænere, der ikke skiller sig ud i medierne for eksempel, siger Erik Rasmussen, der mener, at det er en klar fejl.

- Fodboldverdenen er relativt autoritetstro. Man vælger ofte trænere, der kan holde lav profil, og som aldrig kommer til at stå i opposition til ledelsen. Der sker desværre bare det, at spillertruppen mange gange vil føle, at deres træner bliver trukket rundt af ledelsen, og så mangler spillerne en mand, de føler står op for dem. Hvis der er total harmoni mellem træneren og ledelsen, og træneren aldrig tør gå imod ledelsen og stille krav på sine spilleres vegne, så får du situationer, hvor spillerne føler sig efterladte, siger Rasmussen, der føler, at tiden er på hans side, og der nok skal komme muligheder for ham på et tidspunkt.

- Fodboldbranchen forandrer sig. I dag er den yngre generation af trænere meget mere fokuseret på mandskabsbehandling, men generelt er det ikke i højsædet. Mange ved ikke, hvordan de skal agere som leder, og det er et problem, for det er her, man kan flytte sig rigtig, rigtig meget i fodboldverdenen. Succeshistorierne i moderne fodbold afhænger af trænere, der er i harmoni med deres spillertrup, og som kan udvikle mennesker. Det synes jeg er en interessant tendens.

Men er du klar til at tage alle konfrontationer igen i branchen?

- Jeg har heldigvis aldrig været særligt sårbar som menneske. Jo, når det hele bryder sammen på privatfronten, men i forhold til trænergerningen har jeg et solidt fundament, hvilket gør mig svær at ryste, og det er også nødvendigt, hvis man vil være med i topfodbold. Man skal rent ud sagt være kold i røven, og det er jeg.

Er du villig til at tage en tur ned i 1. division og bygge et hold op der?

- Hvis jeg skal i gang igen, så skal det være et virkeligt spændende tilbud. Det er svar nok, uden at blive helt konkret. Jeg har været med i så mange år, at jeg ved, jeg har kvaliteterne til at træne på højeste plan, uden at skulle lyde alt for blæret, siger Erik Rasmussen.

Erik Rasmussen

Født: 24. december 1960.

Aktiv karriere: Køge, Herfølge, Frem, Brøndby, Wichita Wings og Baltimore Blast. To landskampe.

Trænerkarriere: Køge, Skælskør, Næstved, FC Midtjylland og AGF

I dag er Erik Rasmussen midlertidig træner i Danmarksserieklubben Greve, kommentator på Canal 9, konsulent for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) og har startet FANT, Football for a new tomorrow, en NGO der skal hjælpe befolkningen i Sierra Leone.

Erik Rasmussen har udgivet to bøger: ’Fodbold gør en forskel’ og ’Tilgiv mig’.