KØB PLUS!

CV: Vi topper hvert fjerde år

BT Sportens Søren Klæstrup har mødt Carsten V. Jensen, 49 år, sportschef og cheftræner i FCK.

Oplever du et skel mellem omverdenens forventninger til jer og jeres egne krav?

- Mekanismerne er sådan, at når et hold har præsteret så historisk godt, så vil det altid blive målt ud fra det, og det er helt naturligt, men det ændrer ikke ved, at præmissen ikke er fair over for den næste gruppe, vi skal arbejde med. I begyndelsen af sæsonen kunne vi godt mærke, at der var nogen, der håbede på, at vi skulle fejle. Når vi har været helt deroppe, så er der kun en god historie i at pille os ned. Man bygger vindere op, og så gør man dem til tabere. Det er vi bevidste om, men det må bare ikke påvirke os i vores arbejde.

Alle vil jo uundgåeligt sammenligne jer med succes-holdet fra sidste sæson. Er det realistisk at tro på en gentagelse?

- Vi tror på, at der kommer et nyt high, selvom det er svært. Hvis man kigger på vores største succeser gennem årene, så kommer de typisk hvert tredje, fjerde år. En stor del af den gruppe af spillere, vi har nu, kan som minimum spille sammen til 2014, og så er der da en god chance for, at vi rammer et nyt high deromkring. Undervejs skal der så være en udvikling, og vi skal bevæge os i den rigtige retning. Der må man ikke gå fejl og tro, at fordi vi klarer os ok, så er det fint. Der skal være en udvikling.

Føler du dig fortrøstningsfuld i forhold til, at den her gruppe af spillere kan tage jer til det high, du snakker om?

- Den proces er hele tiden i gang, og selv om vi har en stor del af truppen på lange kontrakter, skal der alligevel spillere ind og ud. Vi kan garantere, at den her gruppe ikke ser sådan ud om tre år. Igen til sommer vil der jo være en udskiftning i truppen. Typisk bliver der skiftet eller forlænget otte spillere pr år. Det er logikken med en trup på 24 spillere, hvor restløbetiden på kontrakter gennemsnitlig er tre år. Men selvom man i processen mod det næste high skifter meget, så skal der være en genkendelighed, når vi om nogle år kigger på holdet.

Du må allerede vide, hvilke spillere du har som dine holdepunkter, altså folk fundamentet skal bygges op omkring?

- Nej, det kan man ikke sige. Tag nu bare N’Doye, som for tre år siden ikke blev spået en chance i Superligaen. Nu er han den bedste, og han var afgørende for, at vi kunne nå vores høje niveau sidste sæson. Så på trods af den hurtige vurdering fra omverdenen, så skal vi ikke tvivle, for så skulle N’Doye jo ikke have været her nu, men skiftet ud et halvt år efter han kom. Derfor tror vi for eksempel også på, at Pape Pate Diouf kan spille en vigtig rolle fremadrettet. Holdet udvikler sig konstant, så det er ikke muligt at udpege de sikre holdepunkter.

Efter du er tiltrådt som cheftræner, er der brugt vendingen ”Backe”-gear om FCK. Provokerer det dig?

- Ja, for jeg ved, at det tager udgangspunkt i noget negativt i tankegangen: At det, Hans Backe og jeg stod for, er et modsætningsforhold til det, Ståle Solbakken stod for sidste år. Men det vil jeg ikke anerkende. I dag er intet anderledes i grundprincipperne i forhold til FCK for 12 år siden under Roy Hodgson, og der er også stadig klare afsmitninger fra tiden med Hans Backe. Men selvfølgelig er der også sket en udvikling, det er naturligt.

Hvad har FCK så taget med fra Ståle Solbakkens tid?

- Når man vinder bolden, så handler det om en vurdering af, om man skal spille fremad eller bevare bolden i holdet. Ståle var fra start orienteret mod oftere at kigge fremad og tage alle kontramuligheder. Den del blev udviklet i takt med, at der kom nye spillere til. I Ståles sidste periode var der så et lille skifte, hvor holdet blev dygtigere til at skabe chancer i etableret spil og dermed have mere boldbesiddelse.

Og det har du taget med dig?

- Ja selvfølgelig. Vi har ikke lavet en religion fra dag et, som vi overhovedet ikke ændrer på. Der er et udgangspunkt og en plan, og når der så er gode argumenter for at ændre på noget, så gør man det. Det er udvikling.

Hvad er det så, du kommer med. Hvad vil du gerne tilføje til det her FCK-hold?

- Vi skal ikke lave revolutioner, men udvikle os i takt med tiden. Jeg kommer jo indefra, og mine tanker kommer primært fra Roy, Hans og Ståle. Ny inspiration får vi fra moderne fodbold. Så når vi ser Madrid, Barcelona, Bilbao, eller Swansea, eller hvem der nu er der, så diskuterer vi detaljer i trænerteamet, bearbejder det og får små ideer.

Men du kan ikke allerede sige nu, her skal vi hen?

- Jo, sagtens, vi er jo netop meget tydelige, men der opstår så også et kompleks, fordi vi er den klub, vi nu er. Vi skal både kunne håndtere at dominere kampen med eller uden bold. For der er forskel på at spille en gennemsnitskamp i ligaen og så spille i en europæisk kamp mod en større modstander. Vi kan jo ikke gå ind til sådanne kampe med en præmis om, at vi skal have bolden i 70 procent af tiden, så er man idiot. Derfor handler det for os om at kunne beherske kampe både med og uden bold, og det gør man for eksempel ved at kunne forsvare sig og om nødvendigt spille 0-0. Ikke fordi det er en ambition i sig selv, men det er væsentligt, at man har indarbejdet en superstærk defensiv. Ellers kunne vi for eksempel ikke spille op mod Barcelona. Det er at dominere spillet uden bold, og det skal vi også beherske. I øjeblikket arbejder vi med at blive bedre til at skabe flere chancer i de kampe, hvor vi er de dominerende med bolden, og det går en stor del af tiden med.

Der er spekuleret i, om du også nu er en permanent løsning i FC København som cheftræner. Kan jeg få dig til at sige, at du også er træner om tre år?

- Nej, men jeg vil ikke afvise, at jeg er det. For et halvt år siden havde jeg ikke overvejet, at jeg skulle tilbage i det her spor, men jeg vil da indrømme, at når jeg nu er i det og føler mig godt tilpas, så vil det da være dumt at afvise, at jeg er træner om tre år. Lige nu føles det godt.

Læs også: