Loyaliteten og følelserne for FC København fyldte så meget, at Carsten V. Jensen aldrig udadtil selv sagde fra over for ledelsens gentagne devalueringer af ham i klubben.

Helt til det sidste åd han ydmygelserne og accepterede, at der var et internt og måske også eksternt behov for at placere et ansvar for manglende opfyldelse af FC Københavns målsætninger. I foråret 2014 blev Carsten V. Jensen fyret fra den ene dag til den anden. Nu gør han op med sin tid i FCK.

- Det er for at få parkeret den hændelse og min tid i FC København en gang for alle, både i min egen og i folks bevidsthed. Min identitet skal ikke længere forbindes med FC København. Det er et overstået kapitel for mig i karrieremæssig sammenhæng. Nu cutter jeg den forbindelse fuldstændigt, for der skal ikke være tvivl om, at jeg går ind i et nyt projekt med hud og hår. Min viden fra opbygningen af FCK er med i bagagen, og den vil en ny arbejdsgiver naturligvis kunne trække på, siger Carsten V. Jensen.

Den 51-årige mangeårige sportsdirektør i FC København har taget en selvvalgt pause fra offentlighedens søgelys. Efter en lang sommerferie er han tilbage en stund med to dagsordner: Fyresedlen skal ud af verden og lægges på hylden, og så vil Carsten V. Jensen gerne signalere, at han kigger fremad efter et nyt spændende projekt i fodboldbranchen.

Præmissen for interviewet med BT er klar. CV, som han kaldes i det daglige, gider ikke sparke bagud, men ligesom han ikke vil tage kreditten for andres arbejde, vil han heller ikke stå tilbage som eneste syndebuk efter sæsoner i FC København uden helt at opnå de vanlige antal triumfer.

- Jeg har altid stået op for klubben og taget min del af ansvaret for vores præstationer – gode som dårlige. Og jeg er glad for det, vi har opnået i min tid. Undervejs har jeg da indimellem haft lyst til at melde den helt objektive sandhed ud i forskellige sammenhænge, men det kan jo ikke lade sig gøre, når man skal være loyal over for en arbejdsgiver omkring de strategiske beslutninger, der træffes, siger Carsten V. Jensen.

Med den objektive sandhed hentyder FCKs forhenværende sportsdirektør til de budgetter, klubben arbejdede med dengang, og de strategiske og økonomiske valg, der blev vedtaget i efteråret 2010. Der blev skåret på økonomi til løn og transfers, mens de sportslige målsætninger blev fastholdt. FCK havde stadig Danmarks største spillerbudget, suveræniteten blev bare udfordret.

- Hvis man tager udgangspunkt i klubbens stærkeste sæson nogensinde, 2010/2011, og bruger den som reference, så blev den skabt primært på baggrund af de øgede investeringer i spillertruppen i sæsonerne op til. På den led vil der logisk nok altid være en tidsforskydning af det resultat, der kommer ud af en investering. Ræsonnementet er, at øger du investeringerne, øger du også muligheden for et bedre resultat. Og omvendt: Reducerer du dine investeringer, øger du tilsvarende risikoen for et ringere resultat. De strategiske valg, der blev foretaget dengang, resulterede i en risiko for ringere pointhøst og dermed en mindre margin til konkurrenterne. Ja, jeg har klart lavet fejl undervejs omkring spillerkøb og andet, men på et strategisk plan kan det da diskuteres, om det var Pape Diouf eller de reducerede ressourcer, der kostede mesterskab og CL-deltagelse i 2012. Svaret ligger måske i, hvorfor klubben nu igen har valgt at øge investeringerne og dermed marginen til konkurrenterne, siger Carsten V. Jensen.   

Første tegn på en ny tid og nye signaler omkring den sportslige ledelse kom i 2011, da et sportsligt udvalg blev annonceret fra Parken Sport & Entertainments (PSE) bestyrelse. Det blev imidlertid hurtigt nedlagt igen, men det affødte den første stille tvivl om tilliden til sportsdirektøren fra bestyrelsens side. Efter 2012-sæsonen blev det vedtaget, at klubmanden Niels-Christian Holmstrøm skulle agere sparringspartner og mentor for sportsdirektøren, og dermed kom der ny næring til spekulationer om manglende tillid til Carsten V. Jensen. Endeligt blev det i efteråret 2013 besluttet at sidestille Carsten V. Jensen og træner Ståle Solbakken i organisationen, og det var dermed reelt begyndelsen til enden for Carsten V. Jensen.      

- Til at starte med så jeg ikke det store problem i et sportsligt udvalg, og det varede jo ikke længe, men det var da irriterende at skulle svare på spørgsmål om min position. Beslutningen om, at Niels-Christian Holmstrøm skulle tættere på, var jeg delvist selv interesseret i i forhold til at være ’flere folk på broen, når det blæste’, men det ledte hurtigt til nye spekulationer om min rolle i organisationen. Sidestillingen af Ståle gjorde mig arrig af flere årsager. For det første er det meget imod mine tanker om, hvordan beslutningskompetencen skal placeres i en fodboldklub, og for det andet var det en beskidt tackling, der svækkede min position voldsomt både internt og eksternt.

- Hver gang oplevede jeg imidlertid, at det mere var skinmanøvrer, der signalerede handlekraft internt og eksternt, men uden reelt indhold og ændringer i hverdagen. En sportsdirektør i FCK skal efter min mening have et stærkt og utvetydigt mandat, og det blev fjernet under mig, siger Carsten V. Jensen, der aldrig selv nåede at gå, før han blev fyret den 28. april med fire kampe tilbage af sæsonen.

Et andet formål med at stå frem med sin fortælling om fortiden i FCK er CVs ønske om at signalere, at han er klar til en frisk start i en ny klub.

- Som udgangspunkt er det fodbold, det handler om for mig – også i mit næste job. Det er det, jeg kender, og her, mit knowhow og netværk er stærkest. Over årene har jeg skabt relationer overalt i fodboldverdenen, og det ville være forkert ikke at benytte sig af dem. Men det kan da være, at folk udefra kigger på mig og tænker, at en person, der har været så mange år i FC København, kan han overhovedet arbejde med andre niveauer på budgetter med videre?

Kan du det?

- Selvfølgelig kan jeg det. Jeg er på ingen måde begrænset på den måde, og jeg oplever mekanismerne i fodboldverdenen som nogenlunde identiske uanset klubstørrelse, siger den tidligere sportsdirektør i FCK.

Har der været følere?

- Der har været to konkrete muligheder i Storbritannien, hvor jeg har været til samtaler. Den dag jeg blev fyret, fik jeg et opkald fra et internationalt rekrutteringsbureau. De var opmærksomme på situationen og ville høre, hvordan det hele så ud. Det gav mig de to muligheder henover sommeren, så noget sker der. Men i denne verden kan der jo være lang vej til, at noget går igennem, og der skal brydes en barriere, hvis det skulle blive i udlandet. Ofte vælger de i sidste ende en eller anden lokal helt, men det har været tæt på.

Er du hævngerrig i forhold til FC København?

- Overhovedet ikke, men jeg kan da godt håbe på, at der kommer en mulighed for at mødes på banen med mig i spidsen for et andet hold. Sådan er det jo i denne verden, og det kunne være sjovt. Men der er ikke en bitterhed i mig, og jeg er ikke motiveret af had over fyresedlen. Jeg kan ikke tillade mig selv andet end at ønske FCK det bedste, men det er klart, at mødes vi en dag på banen, så håber jeg at få skovlen under dem, siger Carsten V. Jensen.

BT har været i kontakt med FC Københavns administrerende direktør, Anders Hørsholt. Han ønsker ikke at kommentere på sagen, da Hørsholt anser denne for at være et internt personaleanliggende.