Frank Buch-Andersen opfordrer til, at Per Bjerregaards afgang som formand resulterer i et opgør med Bjerregaard-modellen.

Et comeback til den tidligere Brøndby-direktør Frank Buch-Andersen har spøgt, efter Per Bjerregaard i lørdags forlod klubben. I dette interview giver han sit syn på, hvordan Brøndby bedst kommer videre og åbner for selv at hjælpe til, også økonomisk - hvis konditionerne er de rigtige.

Per Bjerregaard sagde i lørdags farvel til den klub, han fra bunden byggede op til at være blandt Danmarks allerstørste. Hvad var din reaktion på hans farvel?

- For mig er Per Bjerregaard Danmarks største fodboldleder, som nu er stoppet. Det, Per har skabt og stået i spidsen for sammen med flere end 1.000 frivillige gennem tiden, er enestående. Jeg håber, at fansene på mandag (Superliga-kamp mod Silkeborg, red.) har alt det, der skal til for at takke Per. For alt det gode, han har gjort for klubben, og alt det, han har skabt af oplevelser for os alle sammen.

- Han har selv været ude at sige, at han måske skulle være stoppet for to, tre år siden. Men hvis man spørger verdens bedste bokser gennem tiden, Muhammad Ali, vil han sikkert også ræsonnere, at han ikke skulle have taget de sidste to kampe. Men han er stadig verdens bedste bokser gennem tiden.

Du blev jo i sin tid hentet ind fra bestyrelsen til at være direktør i Brøndby. Du var ligefrem håndplukket til at være Pers mand. Hvorfor gik det ikke mellem jer?

- Vi ville i sidste ende to forskellige veje for Brøndby. Men det var kun forretningsmæssigt. Det var slet ikke personligt. Vi har aldrig haft noget personligt, som ikke gik den rigtige vej.

Kan du uddybe, hvad du mener med de to veje?

- Det, synes jeg, ikke giver mening nu. Nu gælder det om at se fremad.

Nu er Per Bjerregaard så væk fra den professionelle afdeling. Hvordan ser du på situationen for klubben?

- Vi har en klub nu, som har det sportsligt svært og tilsyneladende også har store likviditets- og økonomiske problemer. Vi har nogle sager, som endnu ikke er løst. Vi har feriepengesagen, en Kasi-sag, som tilsyneladende ikke kommet på plads, og en manglende hovedsponsoraftale. For at klubben finder en vej tilbage, er det vigtigt at lave om på, at moderklubben vil bestemme over den professionelle afdeling.

Det har altid været imod Per Bjerregaards ånd at åbne for muligheden for fremmed og fjendtlig overtagelse. Hvis forskellen på A- og B-aktien bliver opløst, forsvinder det grundlag jo, og Brøndby er jo netop bygget op om at være en klub og ikke en forretning. Kunne en sammensmeltning af aktierne ikke ødelægge det?

- Min indgangsvinkel har hele tiden været, at vi skal fastholde vores ejerstruktur for at sikre, at der ikke kommer nogen og bare smider penge i det for sjov og ødelægger vores fodboldklub. Men det er urealistisk at tro, at man kan få kapitaliseret selskabet igen, uden at man går på kompromis - nemlig ved at ændre vores ejerstruktur. Ellers var det sikkert også sket allerede. Ingen investerer i øvrigt penge i et selskab med ønske om at miste dem igen.

Hvordan skal aktiestrukturen så ændres for at bevare klubben på sikre Brøndby-hænder?

- Jeg håber, man finder en vej, hvor man ophæver aktieklasserne. Man kunne eksempelvis give A-aktionærerne to B-aktier for hver A-aktie, de havde, eller noget i den stil, således at de fik en kompensation for at ændre på ejerstrukturen. Den vej ville betyde, at hver aktie havde én stemme. Det ville også ligge i tråd med det, fansene arbejder lidt på. Med det som udgangspunkt kunne vi kapitalisere selskabet med en rettet emission på 100-150 millioner kroner, som er den størrelse penge, der skal til. Vi skal i første omgang gøre det over for nogle personer og selskaber, som har den rigtige Brøndby-ånd. De skal gøre det mest med hjertet, men selvfølgelig også lidt med hjernen.

Hvor er du henne i dette spørgsmål?

- Mit hjerte er blå-gult, og det har det altid været. Hvis der er nogen, der mener, at jeg kan hjælpe i Brøndby, så vil jeg gerne hjælpe under de rette konditioner. Jeg valgte selv at stoppe, og jeg ville elske at hjælpe Brøndby tilbage på sporet, hvis planen er den rigtige.

Brøndby mangler en fastansat direktør - kunne det være en position, du ville vende tilbage til?

- Den tid er ovre. Jeg kender vores nuværende konstituerede og administrerende direktør, Tommy Sommer Håkansson, og han er en rigtig god og hårdtarbejdende fyr.

Er du så også på vej tilbage?

- Jeg går ikke og drømmer om noget som helst andet, end at Brøndby kommer tilbage. Det har været rigtig, rigtig trist i mange år, og det deler jeg sikkert med mange hundredetusinde andre danskere. Jeg søger ikke en position i klubben. Jeg kan sagtens sidde på Brøndby Stadion og have hjulpet klubben, også økonomisk, og have det rigtig godt med det.

Hvad får dig til at tro, at Per Bjerregaard er færdig med at have indflydelse i bestyrelsen?

- Jeg har kun set, at Per har trukket sig, og han fortjener et velfortjent otium, og jeg håber virkelig, at man kan gøre ham til æresmedlem eller lignende, så han forhåbentligt kan sidde i loungen om nogle år og juble over, at det livsværk, han har skabt, igen kan få medaljer om halsen på banen.

Men Per Bjerregaard sidder stadig på posten som formand for amatørafdelingen, som lige nu har den bestemmende magt. Og han kender alle i bestyrelsen. Hvorfor tror du, han er færdig med at blande sig?

- Det, jeg har hørt, er, at han har trukket sig tilbage. Spekulationer i en anden retning er unødigt.

Samme bestyrelse med næstformand Benny Winther i spidsen har tidligere været imod en omstrukturering af aktierne. Hvorfor ændrer det sig nu, bare fordi Per Bjerregaard er væk?

- Jeg håber, at bestyrelsen er klar til forandringer. Der er ikke nogen halve løsninger. Man kan ikke udvande A-aktien en lille smule og så have løsningen. Brøndby fortjener en chance mere, og jeg håber, bestyrelsen også er af den opfattelse.