KOMMENTAR

Det var den hidtil mest opsigtsvækkende og alarmerende kritik af Superligaen, tv-bosserne for MTG, Peter Nørrelund, og Discovery Networks, Anders Antonsen, søndag rejste over for BTs fodboldkommentator, Søren Hanghøj.

Uanset hvad man måtte mene om deres budskab, kan man ikke ignorere det, og emnet vil uden tvivl blive vendt og drejet, når landets bedste klubber tirsdag mødes i Odense.

I 2014 betalte de to tv-selskaber tilsammen 2,1 mia. kr. for at for lov at vise Superliga-kampe frem til 2021, hvilket gør dem til klubbernes vigtigste indtægtskilde og dermed også den vigtigste interessent. Dem må man nødvendigvis lytte til. Mindre opsigtsvækkende bliver det ikke af, at de to normalt så hårde konkurrenter, MTG og Discovery, står side om side med den nærmest enslydende kritik.

Da klubberne forrige år blev enige om at udvide Superligaen fra 12 til 14 hold, skete det på trods af modstand fra de største klubber, der hellere havde set den skåret ned til 10 hold. Kompromiset blev, at der til gengæld blev indført et slutspil, hvor de bedste kunne mødes i nogle på papiret attraktive kampe mellem hold fra store klubber, der skulle kæmpe om guld, sølv og bronze.

Til gavn for både økonomien og den sportslige sparring.

De resterende hold skulle spille om at undgå nedrykning, sådan som vi ser det udspille sig i øjeblikket.

Nogle synes, det er spændende. Andre fatter ikke en bjælde af, hvad der foregår, og faktum er, at næsten hver fjerde tv-seer har droppet at kigge med, mens hver femte stadiongæst har valgt at blive hjemme.

Nu kan man så vælge at reagere på to forskellige måder: Man kan lade tiden gå for at se, om det bliver bedre, når alle har vænnet sig til den nye struktur, eller man kan handle straks og lave om på den, inden tingene forværres yderligere.

Der er ret beset ingen, der ved, hvilken løsning der er bedst, og hvis man vælger at handle hurtigt, hvad er så det rigtige træk? Er det at skære ned til 10 hold, sådan som de store klubber ønskede det sidste år, og som tv-bosserne ønsker det nu? Eller er det at gå tilbage til 12 hold? Eller noget tredje? Jeg har hele tiden været for en Superliga med 10 hold frem for 14, fordi man i sagens natur vil få hårdere matchning, flere penge og deraf mulighed for bedre spil, hvis man skar ned til 10, mens økonomien, tilskuerne og de gode spillere smøres tyndere ud over flere klubber, når man vælger at udvide til 14, men netop i dag er min holdning mindre vigtig.

Det helt afgørende er, at Superligaens vigtigste interessent kræver færre hold og en bedre central ledelse til at styrke det brand, der er under hårdt pres fra Champions League, Premier League, La Liga og alle de andre store turneringer.

Udbuddet er stort og godt, og Superligaens løsning er ikke at pumpe endnu flere superligakampe med endnu flere små hold ud i systemet, vurderer Peter Nørrelund.

Er løsningen at bruge masser af penge på at promovere og forvalte andre rettigheder, kunne man spørge ham. Eller står tv-stationerne selv med et ansvar for de faldende seertal til superligakampene? Relevante modspørgsmål. Det har bare ikke ret stor værdi, når Peter Nørrelund og Anders Antonsen næste gang skal ud og købe rettigheder til Superligaen, for uanset hvad andre måtte mene om deres forvaltning af rettighederne, er det dem, der står med pengene, når klubberne byder sig til.

Superligaklubberne bliver nødt til at tage stilling til, hvordan de vil svare MTG og Discovery, og det helt giftige er, at de ikke er enige om det.

Se bare her i BT på side seks, hvordan FCK og AGF svarer vidt forskelligt på spørgsmålet om 10 eller 14 hold. Det er lidt af en stinkbombe, tv-bosserne har detoneret, og lugten forsvinder desværre ikke, selv om man lukker øjnene.