Med ansættelsen af ny spansk førsteassistent er Brøndby tæt på at kunne præsentere dét sportslige setup i klubbens ungdomsafdeling, som ledelsen selv kalder det vildeste.

For når kalenderen til sommer siger 1. juli, er Brøndby for alvor klar til at skyde deres store talentsatsning i gang. Et projekt, der koster et tocifret millionbeløb at drive hvert år, og hvor målet er at kunne leve gunstigt af investeringen fremover - først sportsligt og senere økonomisk i form af spillersalg.

- Vi vil præsentere noget af det vildeste - hvis ikke dét vildeste - indenfor talentudvikling i Norden, siger sportsdirektør i Brøndby, Per Rud til BT.

Siden oktober 2013 har den sportslige ledelse arbejdet intenst på at fastlægge en ambitiøs satsning på talentområdet. Siden har planerne skullet fremlægges for bestyrelsen, der stod for at godkende planen og budgettet. Derfra har Brøndby haft travlt med at ansætte veluddannede trænere på alle niveauer, ligesom hele scouting-afdelingen er opgraderet markant.

Tirsdag faldt en af de sidste brikker så på plads, da spanieren Albert Capellas blev præsenteret. Brøndby har længe ledt efter en førsteassistent til cheftræner Thomas Frank, og den rolle skal 47-årige Capellas udfylde.

- Han skal bidrage med ekstra ressourcer og lægge på i vores træning med Superligaholdet. Det er det primære. Men Albert har også andre kompetencer, og det ville være tåbeligt ikke at udnytte dem. Han har erfaring fra Barcelonas ungdoms-afdeling, og vi vil bruge hans kræfter nedad i systemet. Det handler for os om at tænke i helheder og kvalitetssikre, hvis vi vil være de bedste i Norden, siger Thomas Frank.

Rent praktisk betyder det, at Albert Capellas i det daglige er med Superligaholdet, men hvor en første-assistent, også kaldet First Team Coach i fodboldbranchen, normalt også tager sig af reserveholdet, skal den nye spanier ikke tage turene til eksempelvis Fredericia mandag eftermiddag. Capellas bliver i Brøndby for at sikre kvaliteten i ungdomsarbejdet.

- Han har et internationalt snit og erfaring i forhold til ungdommen, som er vigtig for os. Han ved, hvor afgørende det er at begynde arbejdet hele nede omkring U10-niveau og derfra følge spillerne hele vejen igennem. Han ser metodisk på tingene og kan arbejde med vores ungdomstrænere, så hele projektet bliver løftet. Derfor sørger han for supervision af ungdomsarbejdet og sparrer med trænerne. Det gavner os med det overskud, så vi får alle nuancer med og er enige om den vej, vi skal, siger sportsdirektør Per Rud.

Lige siden Brøndby fik ny ledelse, har planen været at fokusere på talentarbejdet. Det koster mange penge, og da der for nylig landede et regnskab med et forventet underskud for 2013 på 39,6 mio. kr. før skat, kunne man begynde at tænke, at Brøndby ville skrue lidt ned. Det sker ikke. For det er igennem en strategi med fokus på at finde, udvikle og sælge unge talenter, klubben vil basere en stor del af deres forretning.

Hvis Brøndby skal lykkes med det, er deres mange ansættelser og opgraderinger også nødvendige. De seneste fem til syv år har Brøndby haltet gevaldigt efter konkurrenterne fra FC Nordsjælland i talent-udviklingen, og der var akut behov for et indgreb.

Fra 1. juli håber Brøndby, at udviklingen vender.