Det er slut med at redde en trængt klubøkonomi ved salg af transferrettigheder til superligaspillere til investorer. Globalt forbud på vej

Tom pengekasse? Vi sælger da bare rettighederne til et par spillere til nogle lokale velhavere.

Salg af transferrettigheder til spillere har været et skattet redskab i værktøjskassen for Superliga-klubber med ondt i økonomien, men den mulighed fjernes nu på grund af et forestående globalt forbud mod tredjepartsejerskab.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, det europæiske ditto, UEFA, og den internationale spillerforening, FIFPro, samt klubbernes interesseorganer har vedtaget en principbeslutning om, at forbyde såkaldte ’Third Party Ownership’.

Et globalt håndslag med konsekvenser for Superligaen. For under tredjeparts- ejerskab hører også salg af spilleres transferrettigheder til investorgrupper, som det er set i nogle af landets største klubber, FC Midtjylland, Brøndby og AaB.

FIFPros generalsekretær, Theo van Seggelen, bekræfter overfor BT, at forbuddet også vil ramme Superligaen og salget af rettigheder til ’venner af huset’. Forstået som en lokal investorkreds der til gengæld for at bakke op om hjerteklubben i en svær tid ønsker sikkerhed i udvalgte spilleres transferrettigheder.

- Forbuddet er i den globale fodbolds interesse. Der aftales en overgangsperiode, før forbuddet træder i kraft, og det vil være formålstjenstligt, hvis klubberne bruger den tid på at sikre en bæredygtig økonomi med andre metoder frem for at bekæmpe forbuddet.

Så sent som i marts solgte FC Midtjylland hovedparten af transferrettighederne til stortalentet Patrick Banggard til investorgruppen SlyZunna Invest, der i forvejen havde købt sig ind i ejerskabet af profilerne Sylvester Igboun, Izunna Uzochukwu og Rilwan Hassan. AaB solgte transferrettighederne til Lasse Nielsen, og Brøndby til Simon Makienok Christoffersen. Men også på lavere niveau er det en velkendt redningskrans - B1913 undgik således for år tilbage konkurs ved at sælge transferrettigheder til Jonas Borring, Johan Absalonsen og Martin Vingaard for - ifølge Fyns Stifttidende - 400.000 kroner.

Forbuddet mod tredjepartsejerskab ventes vedtaget hurtigst muligt og med effekt fra foråret og vil betyde, at fremad- rettet vil kun spilleren, spillerens nuværende og tidligere klub(ber) være berettiget til at modtage hele eller dele af en transfersum ved et spillersalg.

Spillerforeningens direktør og bestyrelsesmedlem i FIFPro, Mads Øland, glæder sig over forbuddet.

- Det er i både spillere og klubbers interesse, og det er jo ikke sådan, at økonomisk udfordrede klubber fremover ikke har noget at tilbyde mulige investorer, men kan eksempelvis sælge rettigheder til tv-indtægter, entreindtægter eller andre stadionrelaterede elementer, siger han.

- Man skal ikke se for sig, at forslaget er udtænkt for at ramme de danske klubber, det er mere en konsekvens af en problemstilling på højere niveau, som får konsekvenser for Superligaen. Det er ganske enkelt et nødvendigt tiltag for at komme den magt og indflydelse til livs, som findes i nogle af de firmaer, der lever af at spekulere og investere i transferrettigheder til spillere og de facto bestemmer, hvilke spillere, der spiller i hvilke klubber, siger Mads Øland.