Gyset. Silkeborg og Brøndby mødes i en bundgyser. En vinder tager mere end tre point og får uvurderlig selvtillid, hvorimod psykologiens kræfter vil trække et taberhold længere og længere ned.

Billedet af Brøndby-spillerne, der påkalder de højere magter, er et stilleben over sportsmenneskets afmagt. De ved, de har evnerne, men intet går deres vej, og frustrationen råbes mod publikum i nærmest Bertolt Brecht’sk-forstand. Gør noget, tag stilling, hjælp os for helvede ud af den her forbandede situation.

Og noget skal der ske for brøndbyerne efter 0-3-nederlaget til OB sidste søndag. Akkurat som der skal ske noget for dagens modstander Silkeborg. Der er spillet 15 runder af Superligaen 2012/13 - vi er næsten halvvejs gennem turneringen, og status er, at de to hold indtager nedrykningspladserne. Der er stadig lang vej, til der skal sættes punktum og gøres regnskab, men holdene på den anden side af stregen trækker stille og roligt fra. For Brøndbys vedkommende er der fem point op til den rigtige side af stregen, ingen ligasejre i de seneste 12 kampe, og det er her, psykologien begynder at spille ind.

Når ikke engang én sejr er nok til at indhente feltet, men spillerne ved, der skal mere til, så begynder redningshåbet så småt at miste temperaturen. I takt med at lyset fra lanternerne fra dem, der skal indhentes, forsvinder længere og længere ud i horisonten, bliver det sværere og sværere at ro i takt og sætte tempoet op. Mismodet indfinder sig.

Det forklarer Simon Chadwick, professor i sportsstrategi og marketing ved Coventry Universitet, til Berlingske.

- Fodboldspillere er ikke anderledes end andre mennesker. Dårlige resultater og fiasko påvirker ens humør. Sladderen begynder at sprede sig i truppen, og nogle vil måske prøve at skyde skylden for nedturen på andre spillere, siger englænderen.

- Efterhånden som situationen ser mere og mere dyster ud, kommer der andre bekymringer til om fremtiden. Ved nedrykning går fodboldspillere som regel ned i løn, og spillernes transferværdi daler i takt med resultaterne. Og vi ved, at jo mere et menneske bekymrer sig og lader sig opsluge af negative tanker, desto større er sandsynligheden for, at man underpræsterer. Spillerne virker fastlåste, og det kan være enormt svært at bryde det dødvande.

Brøndbys pokalsejr over netop Silkeborg onsdag aften kan give et afgørende rygstød og omvendt tage pusten yderligere fra dagens hjemmehold. For selvom man helt sort på hvidt kan spørge, hvor svært det egentlig kan være og sige, at det kan godt være, I tabte den seneste kamp, men den næste varer også 90 minutter, der er stadig 11 mand på hvert hold, og kampen har som altid tre mulige udfald, så sker der noget oppe i hovederne på spillerne, når tvivlen kommer snigende. Og den bliver der, hvis ikke cheftræneren magter at komme den til livs.

- Det er som med enhver form for lederskab. Mikset af personligheder, kliker i omklædningsrummet og hvordan den enkelte reagerer i krisesituationer. Det er parametre, træneren skal forholde sig meget varsomt til og have for øje. Den fysiske form og de taktiske prioriteter spiller selvfølgelig en rolle, men træneren skal nøje overveje ledelseskulturen i trænerstaben og adgangen til den enkelte spiller, siger Simon Chadwick.

- Man må ikke falde i den typiske fælde og antage, at alle spillere reagerer positivt på hård disciplin som vejen ud af problemerne. Folk reagerer vidt forskelligt i stressede situationer - nogle spillere skal varsomt hjælpes til at præstere bedre, og andre vil respondere godt på mere og hårdere træning. Det er her, cheftræneren skal kunne sit management og håndtere hele klubbens psykologiske velbefindende for at knuse krisen.

Fodboldhold, der klarer sig fri af nedrykning i Premier League i turneringens slutfase får altid en særlig plads i historiebøgerne. At præstere »the great escape« har noget næsten mytologisk over sig. Den tidligere danske landsholdsspiller Jacob Laursen har vundet det danske mesterskab med FC København, men også prøvet akkurat at undgå nedrykning med Derby County.

- Lykkefølelsen er den samme, når man bliver mester og undgår nedrykning, men drivkraften frem mod målet er vidt forskellig. Det ene handler om storhed, det andet om frygt, siger den fodboldpensionerede forsvarsspiller, der i dag fungerer som TV-kommentator for 6’eren.

- Vi havde haft nogle flotte sæsoner med Derby med gode placeringer, og så kom der så en sæson, hvor intet gik vores vej. Vi havde en træner i Jim Smith, som heldigvis forstod at justere vores spillestil efter forholdene. Stå dybt, satse på det sikre og få bolden sparket op i modstandernes felt så hurtigt som muligt, så tager vi slagsmålene der. Ikke noget med at spille med risiko, men spil grimt og med »safety first«. Selv meget dygtige spillere kan ændre sig under det pres, der opstår i bunden af tabellen, så træneren skal virkelig træde i karakter i sådan en situation. Det værste, der kan ske, er, hvis spillerne mister modet og begynder at acceptere, at de ikke er til mere og indstiller sig på, at nedrykningen ikke kan undgås. Så er løbet kørt, forklarer han.

- Den fornemmeste opgave for en træner i en bundklub er at kunne kontrollere den frygt og værne sine spillere mod det pres, der stiger kamp for kamp og frem for alt signalere tydeligt til sine spillere, at han tror på dem, og at de bare skal passe fodbolden, så klarer han alt det andet.

Det billede kan Bolognas Frederik Sørensen genkende. Den danske forsvarsspiller er igen at finde i holdets startopstilling, og selvom der blot er afviklet 11 af turneringens 38 spillerunder, så kan det mærkes i omklædningsrummet, at klubben er under stregen.

- Først på ugen er der masser af godt humør, og folk går til den til træning på samme måde som sidste forår, hvor vi lå midt i rækken, siger han. Bologna har i skrivende stund et point op til nedrykningsstregen - et stykke fra målsætningen om en slutplacering i den lune midte.

- Når vi så nærmer os kampdagen og tager på hotel lørdag frem mod en søndagskamp, så kan man godt mærke, der er en anden alvor nu. Folk er mere stille end sidste sæson, hvor vi vidste, der var noget snor at give af og en del point ned til stregen. Stemningen er mere spændt nu, og der er måske en anden nervøsitet for at begå fejl, fordi man godt ved, at der skal til at komme nogle point på bordet. Omvendt kan man også mærke, at vi godt ved, truppen er til mere, så det giver en grundlæggende selvtillid og tro på, at det nok skal vende på et tidspunkt. Der er ingen panik.

- Hvis kampen på Silkeborg Stadion i dag ender med en vinder, så vil der ikke være helt stille i tabernes omklædningsrum. Lyden af spillere, der pakker sammen, vil være symbolsk høj.