KØB PLUS!

Bech: Store fejl i OB

Troels Bech kan, set i bakspejlet, godt se, at han begik nogle fejl i sine to tidligere OB-perioder. Nu er han klar til sin tredje tørn på Fyn.

Der er langt fra den 34-årige Troels Bech, som for første gang overtog cheftrænerposten i OB i 2000, til den snart 46-årige Troels Bech, som fra 1. juli bliver træner i klubben for tredje gang.

Den ældre Bech kan i dag godt se, at den yngre Bech begik nogle fejl i sine to første ophold i Ådalen.

Om sin første periode i OB og omgangen med en flok rutinerede spillere, som var omtrent jævnaldrende, siger Troels Bech i dag til Tipsbladet:

- Dengang var jeg ikke bevidst om det, men set i bakspejlet kan jeg godt se, at jeg var meget optaget af at vise min berettigelse. Nu skulle de eddermame få en træner. Jeg var meget optaget af, at de skulle få noget ud af mig, frem for at være optaget af, hvad de havde brug for.

- Så tror jeg også, at jeg var for meget træner med træner på. Træner med stort T, om man vil. Spillerne fik aldrig rigtig personen Troels at se, og det tror jeg var en stor fejl.

Et af kritikpunkterne fra spillerne i tiden 2000-2002 gik på, at træningen var for taktisk, og at der var for lidt spil med bolden. Noget, som Troels Bech har måttet høre for mange gange og steder siden.

- I alle mine år som træner har jeg skullet minde mig selv om, at en gang i mellem skal spillerne også bare have lov til at spille. Det er rigtigt, at jeg gik meget op i mine taktiske skemaer dengang, og det gør jeg for så vidt stadig i min iver efter at gøre holdet så stærkt som muligt. Men jeg ved nu, at jeg ikke altid skal stå og være klog. Jeg skal ikke være den eneste, der har fået noget ud af det, når vi går hjem fra træning.

Troels Bech havde også sammenstød med et par af de rutinerede spillere i truppen som Nicolai Wael og Søren Andersen. Til det siger han:

- Det var ikke en magtkamp som sådan. Jeg følte bare, at jeg skulle leve op til mit ansvar som leder og udvælge de spillere, som fortjente at spille ud fra deres præstationer, og ikke deres CV. Jeg var nødt til at tro på, at det måtte være det rigtige. Der var så nogle spillere, hvis status jeg ikke fik honoreret i og med, at de havnede på bænken. Det er jo sjældent vejen til en spillers hjerte at sætte ham på bænken, og det er nok en væsentlig grund til, at de konflikter opstod.

- Men på trods af problemerne præsterede holdet udmærket i min første OB-periode. Lars Høgh var nyudnævnt sportschef, og han fik til opgave at spare gevaldigt på budgettet. Det gjorde, at vi næsten kun kunne hente transferfrie spillere. Alligevel steg vores præstationer i perioden, og vi sluttede med at vinde pokalfinalen. Så det var altså ikke helt skidt.

Troels Bech havde så et intermezzo i FC Midtjylland fra 2002 til 2003, inden han året efter vendte tilbage til OB-jobbet. Denne gang i en sideordnet trænerduo med Klavs Rasmussen, som havde været Bechs assistent i første periode. Samarbejdet med Klavs Rasmussen førte masser af problemer med sig i forhold til tvivl om kompetencefordeling og dårlig kemi. Troels Bech kan godt se, at det var en dårlig løsning, men starter dog med at rose sin tidligere trænermakker.

- Klavs Rasmussen er en af de allerdygtigste trænere, jeg har haft kontakt med. Jeg har lært utrolig meget af ham og har meget stor respekt for ham. Når det så er sagt, så er det rigtigt, at vi stødte på nogle udfordringer i vores samarbejde. Hvorfor nu den konstellation med os to sammen?, spurgte vi os selv. Det var ikke noget, vi havde bedt om på forhånd. Til trods for, at Klavs havde været min assistent i første periode, kendte vi ikke hinanden særlig godt, siger Troels Bech.

- Ordningen var for svær at gennemskue, både for os selv og for spillerne. Jeg kan godt forstå, hvis der opstod tvivl hos spillerne om, hvem der stod med ansvaret. Vi forsøgte at samordne vores to måder at gøre tingene på, men vi var heller ikke ansatte til at skulle være enige om alt. Vi skulle bare helst være enige om de ting, der blev kommunikeret videre til spillerne, og det var vi ikke altid, konstaterer Troels Bech.

Etiketten »for akademisk« i sin kommunikation med spillerne fortsatte desuden med at klæbe til Troels Bech i perioden med Klavs Rasmussen, men den betegnelse købte Bech lige så lidt dengang, som han gør i dag.

- Omkring mit sprog tror jeg, at det er lidt en skrøne, at jeg skulle være for akademisk. Jeg tror, den er opstået ud af nogle af de ting, jeg har sagt i medierne gennem årene. Jeg er ikke selv stødt på spillere, der ikke har kunnet forstå, hvad jeg sagde, og jeg har da også næsten udelukkende befundet mig blandt fodboldspillere de seneste 20 år. Jeg er ikke akademiker. Jeg er uuddannet. Jeg er en fodboldbums.

- Til gengæld er det rigtigt, at tonen godt kunne blive barsk under Klavs og jeg. Om vi var enige eller ej, så bakkede vi hinanden op i instrukserne til spillerne, så tonen fik lige en ekstra tand. Tilsammen har vi garanteret fremstået som vanskelige og kantede. Det var en uheldig synergi.

- Set i bakspejlet må jeg indrømme, at der var dårlig kemi mellem truppen og trænerduoen. Det havde også bund i resultaterne. Mens det gik godt i efteråret 2004, fik vi rykket hårdt i det, og miljøet var dynamisk. Men i takt med de dårlige resultater i foråret 2005 faldt humøret. Jeg kan godt forstå, at vi endte med at blive fyret. Både på grund af de svigtende resultater og den voksende disharmoni i klubben, siger Troels Bech.

tipsbladet.dk 

Læs også: