Vi sover mindre og dårligere end for ti år siden. Virksomheder indfører nu en søvnpolitik.

Syv-otte timers kvalitetssøvn hver nat. Fra døs over let søvn til dyb søvn. Og vi vil ose af overskud, kækhed og god karma den efterfølgende dag.

Danmarks største energiselskab Dong Energy er en af de virksomheder herhjemme, som er længst fremme med strategier for medarbejdernes sundhed. I erkendelse af, at motion og proteinrig kost ikke gør det alene, er søvn nu blevet mindst lige så højt prioriteret.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvorfor søvn er en så vigtig og følsom del af livet. Uden den kan vi ikke fungerer, og det hårde pres fra hverdagens stress, jag og arbejde til op over begge ører, hjælper ikke ligefrem på det. Selv Apple har nu indset alvoren i søvnmangel med deres nye lancering af værktøjer til din iPhone, som kan hjælpe søvnen på vej. Læs med...

Det får du:

  • Artikel: Har du sovet godt?
  • Råd: Du sover bedre, hvis du...


Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


HAR DU SOVET GODT?


Vi sover mindre og dårligere end for ti år siden. Virksomheder indfører nu en søvnpolitik.

Hvad skal det nu til for? Er det ikke dyneløfteri og dybt godnat, når chefen pludselig vil have adgang til vores soveværelse?

Ikke på den frække måde, bare til vores søvn. For at sikre, at vi ikke alene sover i tilstrækkeligt mange timer, men også at vi sover godt. At vi kommer i seng i ordentlig tid og ikke lader os forstyrre af alt for meget forinden.

Så nallerne væk fra indbakken sent om aftenen, baby. Ikke noget med at ligge og gruble over problematiske e-mail, der kan give panderynker og blokere for passage videre ind i drømmeland. Drop Netflix, e-bøger, Facebook, iPad og mobil-nyheder den sidste time før, dundynen kalder. Det blå lys fra skærmene minder om dagslys og får hjernen til at tro, at den skal være vågen.

Syv-otte timers kvalitetssøvn hver nat. Fra døs over let søvn til dyb søvn. Og vi vil ose af overskud, kækhed og god karma den efterfølgende dag.

»Hva’ så, chef? Har du sovet godt?«

Danmarks største energiselskab Dong Energy er en af de virksomheder herhjemme, som er længst fremme med strategier for medarbejdernes sundhed. I erkendelse af, at motion og proteinrig kost ikke gør det alene, er søvn nu blevet mindst lige så højt prioriteret.

Søvn-doktoren

De 50 øverst placerede ledere har fået ’tracket’ deres søvnmønster – de sov for dårligt og for lidt. Og fra USA har virksomheden hentet lægen og søvneksperten Michael Breus, eller ’The Sleep Doctor’, som han kalder sig, til Danmark for at give de 6.500 medarbejdere et par hotte søvntip.

I sidste uge lancerede Apple nyheden om, at det blå lys i den såkaldte nat-tilstand for iPhone og iPad skal erstattes af en rødlig, varm farve. Og i morgen udkommer ’Kend din søvn’, bare en enkelt i rækken af nye danske søvnbøger, der løbende udgives.

ARKIVSOLO - Søvn problemer
ARKIVSOLO - Søvn problemer
Vis mere

Foredrag, tv-programmer, avisartikler, digitale søvnstrategier, kilometervis af bøger og et hav af apps.

Skal man tro Arianna Huffington, grundlægger af den amerikanske mediegigant Huffington Post, har vi med indgangen til 2016 netop taget hul på en revolution.

En søvn-revolution.

Hvor det tidligere har været kost og motion, der har optaget os, er turen nu kommet til noget af det mest basale for levende væsener overhovedet.

I sin nytårsklumme forudser Arianna Huffington, at vores evne til at løse søvnproblemer individuelt såvel som samfundsmæssigt vil få stor betydning fremover.

»Mens vores behov for søvn altid har været et grundvilkår, har vores forhold til søvn ændret sig i de forskellige århundreder. Lige i øjeblikket befinder vi os i en slags søvnkrise, der er ødelæggende for vores præstation på jobbet, for vores sundhed, relationer til andre mennesker og muligheden for at være lykkelige,« skriver hun med henvisning til, at 40 pct. af amerikanerne i dag sover mindre end seks timer. Og at mange får forstyrret deres søvn i løbet af natten.

Arbejde som årsag

I Danmark er det fire ud af 10, der ikke får tilstrækkeligt med søvn til at føle sig udhvilede. Især unge, og ikke mindst kvinder mellem 16-24 år. Næsten hver anden angiver arbejde som årsag til søvnproblemer. Forventningspres, teknologi og familiemæssige udfordringer gives også som en forklaring på, at det er svært at opnå en god, sammenhængende nattesøvn.

Det viser en undersøgelse, der blev offentliggjort i efteråret 2015, fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Om vi sover en hel eller en halv time mere eller mindre, er ikke det mest afgørende, selv om det selvfølgelig har betydning. Mere interessant er det, at vores søvnmønster er blevet forandret og udfordret. Og det er gået stærkt.

»Den største forandring, der er sket i vores søvnmønster, er, at vi sover anderledes, end vi gjorde for bare 10 år siden,« siger professor, overlæge, dr. med. Poul Jørgen Jennum, Rigshospitalet.

»Vi lever i et samfund, hvor vi er udsat for information og medier døgnet rundt. Det har både en positiv og en negativ effekt. Negativ, fordi teknologien forstyrrer vores døgnrytme. I nat havde min kone glemt at slå lydene fra på sin mobiltelefon. Telefonen gav mellem seks og otte lyde fra sig, hver gang der kom en besked på Messenger, Facebook, Linkedin og så videre. Det forstyrrer og bidrager til problemer med at sove igennem og til, at vi er mere trætte om dagen.«

Mangler overskud i dagligdagen

Men der er også positive og spændende elementer i de nye teknologier, mener søvnforskeren. Simple teknologier, der kan give os et praj om vores tilstand. Via smartphones kan vi tjekke, om vi har spist for usundt de seneste dage, dyrket for lidt motion eller sovet for dårligt.

På kort sigt betyder dårlig søvn mangel på overskud i dagligdagen. På lang sigt kan det medføre alvorlige helbredsproblemer.

Det har i stigende grad fået arbejdsgivere til at stille skarpt på medarbejdernes søvn.

Sov ikke i flere dage

En af verdens største investeringsbanker, Goldman Sachs Bank, har nu forbudt de ansatte adgang til banken fra midnat og frem til klokken syv om morgenen.

Ingen skal sidde ved deres skriveborde og knokle midt om natten.

Gå hjem og sov, lyder diktatet fra øverste sted. Diktatet er ikke mindst møntet på bankens helt unge.

»Især praktikanterne har en tendens til at presse sig selv for hårdt. De er indstillet på næsten at arbejde i døgndrift, hvis ambitionen er et højtbetalt job på Wall Street,« har bankens talsmand, Michael DuValley udtalt til CBS MoneyWatch.

Nødvendigheden af en søvnpolitik blev særlig aktuel, efter at en af bankens unge analytikere sidste år havde klaget til sin familie. Han følte sig overbebyrdet med arbejde, og havde ikke fået sovet i flere dage.

Den 22-årige analytiker blev senere fundet død i et parkeringshus i San Francisco, ikke så langt fra bankens lokale filial, skriver CBS News, der også refererer til et lignende tilfælde, hvor en ung bankansat bogstaveligt talt arbejdede sig selv, ikke bare halvt, men helt ihjel ved at undlade at sove i flere døgn.

Den 21-årige tyske medarbejder i Bank of America døde i 2013 i sin lejlighed i London efter et epileptisk anfald. Ifølge den retsmediciner, der foretog obduktionen, havde den 21-årige ikke sovet i mindst 72 timer. Alt pegede på, at dødsfaldet skyldtes manglende søvn og overanstrengelse af organismen.

--- OOO --- OOO --- OOO ---

DU SOVER BEDRE, HVIS DU...

  • Undgår koffein og alkohol en times tid, før du går i seng
  • Holder dig fra store mængder energi- og fedtrig kost, inden du går i seng.
  • Sørger for at være fysisk aktiv i løbet af dagen.
  • Lægger dig til at sove i et veltempereret soveværelse. 18-21 grader er optimalt.
  • Undgår lys fra skærme (computer, tablets og tv. Man kan dog dæmpe lysintensiteten på en del skærme.
  • Lægger dig til at sove i et mørkt værelse. Brug evt. maske over øjnene.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse