Resveratrol - eller rødvinspillen - har været i mediernes søgelys de sidste 15 år, og her har de fleste påstande været at resveratrol kan forebygge eller sågar helbrede livsstilssygdomme som kræft, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme.

Ved den store internationale resveratrol-konference for verdens førende forskere på området blev den nyeste forskning diskuteret for at nærme sig svar på nogle centrale spørgsmål, såsom; 'Kan resveratrol anbefales til forebyggelse eller behandling af sygdomme hos mennesker eller til at forbedre menneskers sundhed?'

Ifølge en opsamling efter konferencen er der ikke nogen enkel konklusion, men de resultater, der blev fremlagt på Resveratrol2012, viste at resveratrol i de fleste tilfælde gør det samme i mennesker, som tidligere er vist i forsøgsdyr.

Det nævnes blandt konklusionerne, at der i dyr er tilstrækkelig evidens for at resveratrol reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme og en række diabetes-relaterede lidelser.

Resveratrol kan ikke anbefales som som forebyggelse - endnu

Formanden for konferencens videnskabelige komite, molekylærbiolog ved Roskilde Universitet, Ole Vang siger:

- Det korte svar er, at der endnu ikke er videnskabeligt belæg for at anbefale en generel indtagelse af resveratrol som forebyggelse af livsstilssygdomme.

- Området har udviklet sig rigtig meget siden 2010, hvor vi havde den første resveratrol-konference i Danmark. Siden 2010 er der offentliggjort ca. 20 studier i mennesker, hvor resveratrol har været undersøgt. Men kun to af disse har målt effekten af indtagelse af resveratrol i relativt små mængder i op til et år. Og det er sådanne langtidsstudier, som vi ser frem i mod, for direkte at kunne sig noget om resveratrols forebyggende egenskaber og eventuelle bivirkninger, siger Ole Vang.

Så selvom arbejdsgruppen efter Resveratrol2012-konferencen ikke kunne anbefale brugen af resveratrol som forebyggende middel, fordi der mangler en række afgørende undersøgelser, så er Ole Vang glad for konklusionerne:

- Selvom disse undersøgelser i høj grad mangler i mennesker, så er vi på vej.

Tager tid at samle evidens

Når det tager så lang tid, er det fordi forskerne vil være sikre. Som Ole Vang udtrykker det:

- Der er mange halve sandheder inden for området, hvor det påstås, at resveratrol eller andre naturstoffer kan forebygge diverse sygdomme. Påstandende bygger ofte kun på forsøg i celle-kulturer eller dyreforsøg. Forsøg i mennesker er nødvendige, for at vi kan være sikre på positive effekter. Konklusionerne skal bygges på evidens, ikke på fornemmelser.

Derfor ser han frem til at følge udviklingen for resveratrol i de kommende år frem til næste konference i 2014, for at se hvor meget stærkere anbefalingerne kan blive om to år.

Resveratrol2012-konferencen fandt sted på University of Leicester i dagene 5. – 7.december 2012.

Læs også på Videnskab.dk:

Kan man smage forskel på rødvin og hvidvin?   

Er rødvin virkelig sundt?