Forskere har opdaget, at der er en stor variation i måden, vi mennesker lugter verden på. Vi lever så at sige i hver vores ”lugt-verden”.

Omkring 30 procent af menneskers lugtreceptorer varierer fra person til person, og det giver helt forskellige opfattelser af lugte.

Det har amerikanske forskere fra det uafhængige grundforskningsinstitut i Philadelphia Monell Chemical Senses Center fundet ud af, skriver Videnskab.dk.

Mennesker har omkring 400 forskellige typer af specialiserede sensorer kaldet receptorproteiner i lugtesansen, som arbejder sammen om at identificere en stor variation af lugte.

Aktiveringsmønstret af receptorerne bestemmer både opfattelsen af intensitet og kvaliteten af en luft for de titusindvis af lugte, vi kan opfatte, men sammenhængen mellem aktiveringsmønstret og signalet til hjernen, der registrer en lugt, er ukendt.

Læs også hos Videnskab.dk: Verdens første robot med lugtesans 

Sammensætningen af aminosyrer kan variere en smule i alle 400 receptorproteiner, hvilket resulterer i en eller flere forskellige mulige varianter af hver receptor, hvor hver variant reagerer lidt anderledes på lugtmolekyler.

Varianterne er spredt ud mellem forskellige mennesker, sådan at omkring 140 af de 400 receptorer er forskellige mellem to mennesker, og det gør, at næsten alle har en helt unik lugtesans. Forskerne har blandt andet undersøgt, hvordan variationer i receptoren OR10G4 påvirker opfattelsen af guaiakol, der ofte bliver opfattet som en røglignende lugt. Forskerne håber at kunne undersøge, hvordan flere andre variationer i receptorer påvirker lugtesansen.

»Det langsigtede mål er at regne ud, hvordan receptorerne koder for lugtmolekyler godt ok til, at vi kan skabe lige den lugt, vi ønsker, ved at manipulere receptorerne direkte,« siger molekylærbiolog Joel Mainland fra Monell Chemical Senses Center.