Sundheds- og Ældreministeriet og 22 organisationer lancerer ny hjemmeside med råd og vejledning mod stress, angst og depression

Knap 6 ud af 10 har oplevet enten stress, angst eller depression på arbejdspladsen, enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en ny måling lavet for blandt andre Sundheds- og Ældreministeriet, og det tal skal ned, lyder det fra flere sider.

Tre skuespillere har følt sygdommen på egen krop og træder nu frem og fortæller åbent om deres individuelle erfaringer med stress. Anette Støvlebæk turnerer med teaterstykket 'Min far', Anne Louise Hassing er igang med optagelserne til den nye sæson af 'Badehotellet' og Maibritt Saerens turnerer lige nu med klima-forestillingen 'No Planet B'.

Selvom de tre travle kvinder er stærke af sind, kan stress ramme selv den bedste. Nu kan du høre om deres erfaringer med den berygtede sygdom, som er forbandet svær at slippe af med, når den først har sat kløerne i en.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele artiklen om Anette Støvlebæk, Anne Louise Hassing og Maibritt Saerens erfaringer med stress. Du får også eksperternes bedste råd til at forebygge folkesygdommen og komme ovenpå igen, hvis du er blevet ramt ...

Det får du:

  • Artikel: Nyt våben mod stress
  • Mental-sundhed.dk's råd om stress
  • Vi blev også ramt: Tre skuespillere fortæller nu åbent om deres erfaringer med stress
  • Fakta: 5 symptomer på stress
  • GUIDE: Stressekspertens bedste råd mod stress
  • Kort artikel: Opdag signaler på stress i tide

Sundheds- og Ældreministeriet og 22 organisationer lancerer ny hjemmeside med råd og vejledning mod stress, angst og depression

Knap 6 ud af 10 har oplevet enten stress, angst eller depression på arbejdspladsen, enten hos en kollega eller på egen krop. Det viser en ny måling lavet for blandt andre Sundheds- og Ældreministeriet, og det tal skal ned, lyder det fra flere sider.

I morgen lancerer Sundheds- og Ældreministeriet og 22 organisationer så det nyeste våben mod stress, angst og depression på arbejdspladsen. Her går hjemmesiden mental-sundhed.dk i luften – den skal fungere som et opslagsværk og rummer næsten 400 råd og vejledninger, der kan hjælpe, når en af lidelserne rammer.

Indtil nu har det været noget af en opgave, når en chef, en kollega eller en sygdomsramt har skullet søge og sortere i al den viden, der eksisterer om stress, angst og depression. Med morgendagens lancering af mentalsundhed.dk er hensigten imidlertid at lave om på dét, forklarer forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Mette Andersen Nexø, som har bidraget med viden til projektet.

Højt sygefravær

»I Danmark og på internationalt plan er udbredelsen af stress, angst og depression enormt problematisk. Det udgør en rigtig stor del af sygefravær og førtidspensioner, og det er et stort problem for samfundet. Både fordi det er dyrt, men også fordi der er en ulighed i adgangen til behandling for psykiske lidelser i forhold til fysiske,« siger Mette Andersen Nexø.

Parterne bag det nye initiativ har fundet sammen for at udveksle viden og værktøjer, som skal styrke indsatsen mod stress, angst og depression på arbejdspladsen.

Det første resultat af samarbejdet er den netbaserede ’værktøjskasse’, der særligt henvender sig til små og mellemstore virksomheder med færre end 100 ansatte.

En undersøgelse gennemført for ’Sammen om mental sundhed’ i perioden 18.-29. august blandt disse virksomhedstyper viser nemlig, at 38 pct. har oplevet mentale helbredsproblemer på deres arbejdsplads inden for det sidste halve år. Og 58 pct., hvis de kigger længere tilbage.

Undersøgelsen viser også, at blot 21 pct. har kendskab til viden og værktøjer, som kan bruges, hvis de oplever mentale helbredsproblemer på arbejdspladsen.

Opdages for sent

Årsagen til den kedelige statistik er, at der hos små virksomheder sjældent er personaleafdelinger, som kan håndtere og udbrede kendskab til stress, angst og depression på arbejdspladsen. Dermed risikerer både ansatte og chefer ikke at opdage problemerne, før det er for sent.

»Det er ikke altid, at man sygemelder sig, hvis man har et mentalt sundhedsproblem, men noget af det, som er enormt godt ved den nye hjemmeside, er, at den ikke kun giver vejledning til den sygdomsramte, men også gør det klart for arbejdspladsen, hvad der kan gøres,« siger Mette Andersen Nexø.

Op mod 48 pct. af alt sygefravær og 42 pct. af alle førtidspensioner skyldes psykiske lidelser, viser Hvidbog om mentalt helbred fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og de nyeste tal fra Ankestyrelsen.

Ifølge Stressforeningen er 35.000 danskere sygemeldt hver dag alene på grund af stress, der rammer vidt og bredt. Hvorfor der lader til at være sket en stigning i antallet af stress, angst eller depression-ramte, er endnu uklart.

Vi blev også ramt

Af: Susanne Johansson, suss@bt.dk

Tre skuespillere fortæller nu åbent om deres erfaringer med stress

Maibritt Saerens ankommer til jubilæumsshow i DR-Byen onsdag d. 1 april 2015 i anledning af Danmarks Radio fylder 90 år.
Maibritt Saerens ankommer til jubilæumsshow i DR-Byen onsdag d. 1 april 2015 i anledning af Danmarks Radio fylder 90 år.
Vis mere

Maibritt Saerens

46, skuespiller, turnerer pt. med klimaforestillingen ’No Planet B’

»Vi lever jo i en tid, hvor alle er presset helt sindssygt, og derfor er der flere og flere, der rammes af stress.

Jeg havnede der selv første gang, mens vi optog ’Krøniken’. Da mødte jeg ind hver morgen kl. 5-6 stykker for at blive sminket og forvandlet. Samtidig havde jeg prøver på stykket ’Frøken Julie’ om eftermiddagen – en rolle, som Trine Dyrholm var hoppet fra, så jeg havde en utrolig kort prøveperiode – plus at jeg spillede en forestilling på Teater Grob om aftenen. Da døde jeg simpelthen. Jeg gennemførte det hele, men var på sovepiller i tre uger. Det var virkelig usundt.

I min ’førstehjælpskasse’ havde jeg fire ting. Dels begyndte jeg at meditere, for det er bevist, at det kan hjælpe nervesystemet. Så skemalagde jeg min hverdag, hvor ikke mindst pauser blev skrevet ind, hvor jeg skrev ned, at når jeg spiste, måtte jeg ikke have gang i telefonen eller tv samtidig. Helt banale ting, men ting som gjorde, at jeg begyndte at være til stede i nuet.

I kassen var også fysisk kontakt og berøring, hjælp til at give slip i kroppen. Og fysisk træning. Ikke pulstræning, men små, langsomme ting. De fire ting hjalp mig virkelig til at komme ovenpå igen.

Meditationen og den fysiske træning er to ting, jeg har holdt fast ved. Men jeg kan desværre ikke sige mig fri for at have været stressramt igen. Nu ved jeg til gengæld, hvordan jeg skal håndtere den.«

Anette Støvelbæk, skuespillerinde.
Anette Støvelbæk, skuespillerinde.
Vis mere

Anette Støvelbæk

49, skuespiller, turnerer pt. med teaterstykket ’Min far’

»Jeg har jo også været der for ikke så længe siden. Og det bedste råd, jeg kan give, er, at man godt nok skal tage det alvorligt.

Skuespillet er et fag, der inkluderer hele én selv, hele ens person. Og det kan være meget svært at dele tingene op. Og derfor tror jeg, at når man bliver ramt, så bliver man ramt hårdt.

Hvor hårdt jeg var ramt, er svært at sige. Jeg havde de fysiske tegn, der sagde ’nu stopper du’. Hjertebanken og noget med en stemme, der røg. Og jeg fik svært ved at sove om natten.

De fleste af os får nok de fysiske tegn, som vi enten vælger at lytte til eller sidde overhørig alt efter, hvor presset man er. Nogle gange kan man slet ikke se det. Så det bedste råd er simpelthen at passe på, lytte efter og tage det alvorligt.

Jeg havde ikke en konkret værk-tøjskasse, jeg brugte. Men jeg har altid været dybt afhængig af at få rørt min krop ved svømning, løb eller træning, og det gør underværker for mig.

Og så er det vigtigt at få sagt nej til nogle af de ting, som man synes, at man skal nå. Vær ærlig overfor dig selv og andre og erkend, at man bare er et menneske, der ikke kan klare alting. Man må godt sige fra.«

Anne Louise Hassing som medvirker i TV 2 serien 'Badehotellet'
Anne Louise Hassing som medvirker i TV 2 serien 'Badehotellet' Foto: Claus Bech
Vis mere

Anne Louise Hassing

49, skuespiller, optager pt ny sæson af ’Badehotellet’

»Man havner virkelig i en identitetskrise, når man rammes af stress, som jeg blev sidste år ovenpå turnéen med showet ’City Singler’. Da gik systemet helt ned, og jeg kunne slet ikke kende mig selv. Jeg havde længe overhørt signalerne, kørt i for højt gear i mange år, og allerede da jeg stod til premieren på showet, kunne jeg mærke, at nu havde jeg ikke mere i mig.

Men når man ved, at der skal spilles 43 forestillinger, så gør man det. Og når man presser sin krop ud over kanten i så lang tid, så er binyrerne trætte og hormonerne i bund, og i den første måned kunne jeg ikke andet end ligge ude i haven og kigge op på himlen.

Jeg græd rigtig meget. Skulle have alt det ud, der havde hobet sig op. Og så bad jeg om hjælp til alt det praktiske. Det er vigtigt at kunne.

Det tog lang tid at nå derhen, men for mig virkede det at acceptere tilstanden og give mig hen til den. Gå lange ture ved havet, spise god mad, bygge mig selv langsomt op igen.

Og er jeg er faktisk kommet til at se det som en kæmpe gave. For jeg opsøgte en biopat og komplementær hormonterapeut, som hjalp mig med at bygge kroppen op med kost, vitaminer, mineraler og urter. Og det var med til at åbne nye døre for mig at få redskaberne til, hvordan jeg skal leve fremover for ikke at gå ned igen. Det hjalp mig så meget, at jeg selv er ved at tage uddannelsen, så jeg kan hjælpe andre.«

5 symptomer på stress


Søvnløshed

Problemer med at falde i søvn om aftenen eller at vågne op midt om natten og ikke kunne falde i søvn igen er et typisk tegn.

Hukommelsessvigt

Korttidshukommelsen bliver typisk svækket, når vi er stressede.

Asocial

At trække sig fra det sociale liv og ikke at kunne overskue og have lyst til at være sammen med andre mennesker er også tegn på stress.

Hjertebanken:

Et af de typiske stresstegn er, at vi på en ubehagelig måde mærker hjertet og bliver bange. Det er kroppens måde at larme på.

Glædesløshed

En manglende livsgnist tendens til at tænke og have fokus på det negative i hverdagen kan være stresstegn.

Stressekspertens bedste råd mod stress

Dyrk motion

Sørg for at brænde stresshormoner af hver dag. Dyrk 20-30 minutters moderat motion, som kan få stresshormonerne ud af kroppen.

Skriv huskesedler

Som stressramt er det svært huske det hele. Så lav lister med opgaver, prioriter dem, så du kan holde fokus, og lav én ting ad gangen. Streg ud, når du er færdig.

Få søvn

Søvn er fundamentet for at vi er i balance. Hold dig fra stimulerende ting som kaffe og cola, så du kan hjælpe kroppen til at sove og sørg for at spise ordentlig mad og drik masser af vand.

Skriv glædesdagbog

Mange stressramte oplever, at hverdagen bliver sort og trist. Derfor er det en god idé hver aften at skrive ned, hvilke små som store ting, der har givet personlig glæde. Det hjælper én selv til at slutte dagen af på en positiv måde.

Søg hjælp

Hos en arbejds-stresscoach eller stresspsykolog.

Kilde: Stressekspert Camilla Pearl

Opdag signaler på stress i tide

Af Susanne Johansson | suss@bt.dk

Ifølge Stressforeningen er 35.000 danskere hver dag sygemeldt pga. stress. Og i går blev skuespiller Iben Hjejle en del af den kedelige statistik.
Især de senere år er stress blevet et stigende folkesundhedsproblem, som rammer høj som lav. Og derfor er det ifølge stressekspert Camila Pearl vigtigt at lytte til de signaler, som kroppen sender.

»Mange tror, at det er mængden af arbejde, der giver stress. Men den primære grund er faktisk, hvis vi ikke lever et liv, der er i overensstemmelse med vore indre værdier og ønsker, hvis vi tager af sted på et arbejde, vi ikke føler gejst ved,« forklarer Camila Pearl og kalder sygdom i den nære familie, arbejdsløshed, og personlige kriser for andre ting, der kan fungere som katalysator for stress.

Et andet kendetegn ved stress er, at den kan ligge på lur i kroppen længe. Og bryde ud i fuldt flor, når vi endelig slapper af.

»Som stresscoach får jeg rigtig mange henvendelser i forbindelse med slutningen på den årlige ferie. Folk ringer, fordi de kan mærke, at det hele kører i kroppen. Og det gør dem bange.

Men det er desværre typisk, at når man trækker stikket og holder fri, så begynder kroppen og psyken for alvor at larme. Immunforsvaret går ned, folk bliver syge, føler sig energiforladte.

Det er virkelig vigtigt ikke at sidde de signaler overhørige. Hvis man mærker, at noget ikke er, som det skal være, så skal man altid opsøge sin læge,« understreger Camila Pearl.