Væmmes du ved tanken om at spise kød? Eller ville du med største glæde leve af bøffer og bacon? Ny forskning viser, vores gener har betydning for, hvad vi vælger at spise.

Mens nogle sværger til en vegetarisk diæt af bønner og tofu, har andre umådeligt svært ved at forestille sig bare én uge uden røde bøffer og bacon.
En del af forklaringen på præferenceforskelle i madvaner findes faktisk i vores gener, skriver phys.org ifølge Videnskab.dk.

Amerikanske forskere fra Cornell University har nemlig fundet bevis på en genetisk variation - kaldet en 'allel' - som er udviklet hos befolkningsgrupper, der historisk set har foretrukket vegetarisk kost, som eksempelvis i Indien, Afrika og dele af Østasien.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor skider man, når man er nervøs?

I studiet fandt forskerne også en anderledes version af 'vegetar-genet' hos Inuitterne i Grønland, som er tilpasset deres diæt, der primært består af fisk og skalddyr.

Det er endnu uklart, hvornår den første gen-mæssige tilpasning til kost fandt sted, og analyser af chimpansers og orangutangers gener afslørede ikke den vegetariske genvariation. Men der er bevis for genvariationen hos eksempelvis nogle neandertalere.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er forårstræthed?

»Det er muligt, at mens befolkningsgrupper migrerede til nye miljøer i løbet af menneskets evolutionshistorie, så spiste de nogle gange plante-baseret kost og nogle gange fiske-baseret. De forskellige madmæssige genvariationer tilpassede sig i forskellige tidsperioder, hvilket betyder, at genvariationerne har en tendens til at udvikle sig, når kostplanen bliver udfordret,« siger Kaixiong Ye, som er postdoc ved Cornell University og medforfatter på studiet, til phys.org. 
Forskerne håber på, at bruge deres nye viden om sammenhængen mellem genvariationer og kostvaner til at tilpasse diæter så de passer til den enkeltes gener. Det kaldes personlig ernæring, fortæller Ye.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Molecular Biology and Evolution.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Skal min afføring flyde eller synke til bunds?

Hvorfor er der altid modvind på cykelstierne?

Har sorte mennesker mere rytme end hvide?