Ny undersøgelse viser, at mellem 11-27 procent af unge rygere ryger især, når de er urolige og stressede, nervøse, kede af det eller bekymrede.

Statens Institut for Folkesundhed har netop foretaget en undersøgelse blandt 2.033 unge rygere i alderen 15-25 år. Her svarede helt op mod 11-27 procent, at de især ryger, når de er urolige og stressede, nervøse, kede af det eller bekymrede.

- De unge får en følelse af afstressethed, fordi nikotinen giver dem et kick af stoffet dopamin. Men det er rygningen, der har stresset kroppen – smøgen fører dem bare tilbage til den normaltilstand, som de er ude af, fordi de mangler den nikotin, rygningen har gjort dem afhængige af, siger Per Kim Nielsen, der er projektchef i forebyggelsesafdelingen hos Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: Bliver man afhængig af nikotintyggegummi?

Samme tendens ses ved unge misbrugere af hash, kokain, speed og andre hårde stoffer, som også her bruges til selvmedicinering. Det forklarer Henrik Rindom, der er overlæge i psykiatri og misbrugsekspert ved Stofrådgivningen.

Hjælp til personlig strategi 

I Danmark er rygning den direkte årsag til hvert fjerde dødsfald. Hvert år dør 14.000 danskere således af sygdomme, der er direkte relateret til, at personen har røget. Heriblandt forskellige former for kræft og lungesygdommen KOL.
 
LÆS OGSÅ: Mere end 200.000 danskere har KOL uden at vide det - se, om du er i risikogruppen

Og rygning er ikke kun en dårlig vane, advarer Henrik Rindom.

- Afhængigheden er den samme, uanset om du er statsminister med rygekabine eller narkoman på jagt efter det næste fix. Nikotin er faktisk et af de stoffer, som skaber den største afhængighed. Derfor kan vi også se, at de fleste rygere allerede er blevet afhængige som 20-årige, siger han til Cancer.dk.


LÆS OGSÅ: Sådan bliver du fri for abstinenser ved rygning

Bliv røgfri med Netdoktors gratis rygestopprogram, KVIT.dk