Der findes masser af alternativer til kød, når kroppen skal fodres med livsvigtige proteiner

Vi danskere er vilde med kød. Faktisk er vi det mest kødspisende folkefærd i verden. Men vi bør ændre vores vaner og skifte det røde og forarbejdede kød ud med sundere alternativer, så vi stadig får opfyldt vores behov for protein.

Det ellers så velsmagende bacon, spegepølse og hamburgeryg, der dagligt ryger i madpakken hos tusindvis af danskere, blev mandag stemplet som ’kræftfremkaldende madvarer’ af WHO (verdenssundhedsorganisationen).

Faktisk øger du din risiko for at udvikle tarmkræft med op til 18 pct. ved et indtag på 50 gram forarbejdet kød om dagen. Også uforarbejdet rødt kød bør spises med måde. Men hvor skal man så ellers få sine livsvigtige proteiner fra?

LOG IND PÅ BT PLUS OG LÆS EKSPERTERNES RÅD TIL, HVORDAN DU FÅR NOK AF DE MÆTTENDE PROTEINER, HVIS MAN SAMTIDIG SKÆRER NED PÅ DET 'FARLIGE' KØD. DU FÅR OGSÅ EN LISTE OVER GODE 'GRØNNE' PROTEINKILDER.


Der findes masser af alternativer til kød, når kroppen skal fodres med livsvigtige proteiner

Vi danskere er vilde med kød. Faktisk er vi det mest kødspisende folkefærd i verden. Men vi bør ændre vores vaner og skifte det røde og forarbejdede kød ud med sundere alternativer, så vi stadig får opfyldt vores behov for protein.

Det ellers så velsmagende bacon, spegepølse og hamburgeryg, der dagligt ryger i madpakken hos tusindvis af danskere, blev mandag stemplet som ’kræftfremkaldende madvarer’ af WHO (verdenssundhedsorganisationen).

Faktisk øger du din risiko for at udvikle tarmkræft med op til 18 pct. ved et indtag på 50 gram forarbejdet kød om dagen, lød konklusionen fra forskerne i et omfattende studie.

Også uforarbejdet rødt kød bør spises med måde. Budskabet kan være svært at tage ind, hvis man som os danskere - og særligt mændene - spiser mere end de anbefalede 500 gram kød om ugen. For hvor skal man så ellers få sine livsvigtige proteiner fra?

Ifølge ernæringsekspert Martin Kreutzer, der for nylig har udgivet en bogen ’Proteinpower - Spis dig stærk og sund i grønne proteiner’, er der rigeligt med alternativer. Særligt såkaldte grønne proteiner, der findes i bl.a. linser, bønner og kikærter bør finde vej til tallerkenen:

»Grønne proteiner har den fordel, at de ikke - ligesom firbenet kød (okse, lam, svin, red.) - har nogen indbygget kræftrisiko. Derimod indeholder de en masse immunforsvarende antioxidanter og kostfibre, som holder mave/tarmsystemet sundt, og som kan modvirke flere kræftformer. Så hvis man vælger quinoa eller rugkerner i stedet for spegepølse, tilfører man kroppen kræftforebyggende frem for kræftfremkaldende stoffer,« siger han.

Kød er ’på mode’

Når mange danskere hellere vil spise bøf end bønner, skyldes det også, at det i de senere år har været ’på mode’ at spise kød. Bl.a. har den populære palæo-diæt, hvor man indtager mere protein end kulhydrater i sin kost, fået fokus i befolkningen.

Proteiner er med andre ord blevet populære, fordi vi danskere er blevet opmærksomme på de muskelopbyggende, mættende og ikke mindst slankende effekter, som næringsstoffet har.

En af fortalerne for netop palæo-kost er kok og forfatter til flere bøger om diæten, Thomas Rode. Han mener ikke, at man bør holde igen med mængderne af kød, som Kræftens Bekæmpelse ellers anbefaler:

»Animalske proteiner er klart den bedste kilde til protein. Det giver en god mæthet og tilfører kroppen jern.

Netop fordi det mætter så godt, er det svært at spise mere, end kroppen har brug for. Derfor mener jeg ikke, at man kan sætte en grænse på lige 500 gram. Men jeg er da enig i, at man ikke skal spise to kilo salami om ugen, det skal være kød, der er produceret på en naturlig måde, hvor koen har haft det godt undervejs, og hvor man ikke har tilsat diverse tilsætningstoffer og konserveringsmidler,« siger Thomas Rode og tilslutter sig dermed WHOs anbefalinger om at skære ned på det forarbejdede kød, dvs. kød, der er blevet røget, saltet eller tørret, så det kan holde sig længere.

Har man svært ved at forlige sig med tanken om at skulle nøjes med en enkelt skive rulle- eller spegepølse om dagen, og er man ikke til nær så meget af det grønne, foreslår Martin Kreutzer, at man skifter kødet ud med kylling, fisk, æg eller ost, der også er rige på proteiner.

Klik for at forstørre grafikken
Klik for at forstørre grafikken
Vis mere