For langt de fleste ’almindelige’ motionister har udstrækningen formentlig lille, hvis nogen, effekt. Men for vægtløftere er det værd at være opmærksom på, at strækøvelserne ser ud til at mindske muskelstyrken.

Har vi virkelig brug for at strække ud, når vi træner? Bliver vi mere smidige, reducerer vi risikoen for skader og ømhed – eller leverer vi slet og ret bedre præstationer, når vi laver strækøvelser?

Det er svært at få endeligt svar på disse spørgsmål, da der er lavet meget lidt forskning på området. De foreløbige konklusioner taler dog for, at almindelige motionister bør strække ud mere for fornøjelsens skyld end for noget andet – men også, at vægtløftere bør genoverveje udstrækningsøvelserne.

Det skriver Videnskab.dk.

To undersøgelser af strækøvelsernes indvirkning på risikoen for skader blev udført på 2.631 rekrutter. Resultaterne viste, at tre måneders rutine-strækøvelser før træning ikke gjorde en nævneværdig forskel i at reducere skaderisikoen.

En nyere undersøgelse af 2.377 motionister kom til en meget lignende konklusion - tre måneders strækøvelser havde lille eller ingen effekt.

Læs også hos Videnskab.dk: Løb giver dig fem ekstra leveår

Derudover har en række randomiserede undersøgelser efterforsket den effekt, som udførslen af strækøvelser før og efter fysisk aktivitet kan have på ømhed, der opleves efter træning. Undersøgelserne indikerer, at strækøvelserne reducerer ømheden, men indvirkningen er meget lille.

Strækøvelsernes indvirkning på sportspræstationerne er knap så entydig eller i hvert fald mere kompleks. Øvelser ser ud til at øge smidigheden øjeblikkeligt - efter bare få sekunders eller minutters strækøvelser er leddene mere bevægelige og modsætter sig bevægelsen mindre. Men det er en kortvarig effekt.

Læs også hos Videnskab.dk: Motion gør dig mere sund end et vægttab

Så snart strækøvelsen er ovre, er smidigheden den samme som før. Og rehabiliteringen er stort set fuldendt efter strækøvelserne.

Det er muligt - men mindre sikkert - at strækøvelserne har en vedvarende indvirkning på smidigheden. Hvis strækøvelserne udføres regelmæssigt, kan de stimulere en tilpasning i musklerne og andet væv, der bringer en vedvarende stigning i smidigheden med sig.

Men selvom det forekommer indlysende, at regelmæssige strækøvelser gør folk mere smidige, har det vist sig at være utroligt svært at bevise ved kontrollerede undersøgelser.

Læs også hos Videnskab.dk: Vægttab uden træning – en realitet i nær fremtid?

Den sikreste konklusion, der er kommet ud af undersøgelserne på mennesker, er dog, at strækøvelserne typisk genererer en lille, midlertidig reduktion af styrke i den strakte muskel. Det antyder, at det ikke er en god idé at strække ud lige før en sportsudøvelse, hvis den kræver en stor generering af muskelstyrke.

For almindelige motionister betyder disse forskningsfund, at strækøvelserne gør meget lidt gavn, men til gengæld heller ingen skade. For top-atleter er der mere på spil, og det er en sværere beslutning. Strækøvelserne forbedrer måske præstationen i sportsgrene, der kræver stor smidighed, men kan på samme tid mindske muskelstyrken. Det giver med andre ord mere mening at strække ud, hvis du er hækkeløber, end hvis du er vægtløfter.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvor hurtigt bliver min kondition dårligere?