Babyen er for længst ude, men maven buler stadig.

Det er en situation mange mødre kender, og det er der en helt simpel forklaring på, fortæller afdelingsjordemoder Misan Stehouwer fra Aarhus Universitetshospital.

- Livmoderen vokser som en stor ballon og skubber uden hensyn til alt både tarme, ledbånd og muskler, siger hun og fortsætter:

- Musklerne bliver langsomt strakt ud og bliver længere, så de støtter den gravide mave. Når ballonen så pludselig forsvinder, så er musklerne opbygningsmæssigt for lange i forhold til mavens størrelse. De har ikke længere noget at holde om, siger Misan Stehouwer.

Det er derfor, at maven stadig ser smågravid ud. Så når man skal af med bulen, så handler det både om træning, men også om kroppens eget arbejde, fortæller jordemoren.

- Det er en del af en normal fysiologisk proces, at kroppen efter en graviditet over tid "finder på plads", siger Misan Stehouwer.

Er man ung og førstegangsfødende, så vil det tit gå hurtigere, end hvis man er 39 og tredjegangsfødende. Sådan er oddsene bare, siger jordemoren.

Træning kan dog gøre en forskel, og her handler det om at træne rigtigt. Klassiske mavebøjninger er ikke vejen frem.

Man skal ind og fange de dybe, tværgående mavemuskler, der giver stabilitet til kroppen, fortæller afspændingspædagog Louise Jægersborg.

- Man skal suge maven til sig og trække navlen ind. Der skal ikke være nogen bevægelse af rygsøjlen, siger hun.

Den øvelse kan laves både siddende, liggende, stående eller på alle fire.

Dog skal man være opmærksom på, at ryggen skal have sine naturlige krumninger og lille lændesvaj, uanset hvilken position man er i.

Men maveøvelser gør det ikke alene. Det er hele kernen, der skal i spil.

- Man skal ikke kun træne mave, det er et samarbejde, hvor man skal styrke både mave, ryg og bækkenbund for at få en stærk krop med en hensigtsmæssig holdning, siger Louise Jægersborg.

Afspændingspædagogen fremhæver desuden vigtigheden af at få gang i forbrændingen, så man på sigt også laver konditionstræning, hvor man forbrænder noget af det fedt, som sidder på maven.

Sådan får du fat i de dybe mavemuskler

- Start med at trække vejret ind.

- Sug navlen ind mod rygsøjlen, samtidig med at du puster ud.

- Lav øvelsen sammen med hverdagens bevægelser. For eksempel mens du løfter barnet eller tømmer opvaskemaskinen.

- Husk at knibe i bækkenbunden samtidig.

Kilde: Louise Jægersborg

/ritzau/FOKUS