Næsten tre ud af fire tandlæger har fået flere patienter med syreskader inden for de seneste 10 år, viser en ny rundspørge blandt tandlæger, som Tandlægeforeningen har foretaget.

Det stigende antal unge i tandlægestolen med syreskader på tænderne er både alarmerende og bekymrende, mener Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisberg:

»Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandlinger resten af livet, f.eks. tandkroner eller facader på flere tænder. Det kan hurtigt komme til at koste 5000 kr. pr tand, hvis det kan gøre det,« siger han.

Rundspørgen er foretaget blandt 400 af foreningens medlemmer og viser, at 70 pct. har svaret, at antallet af patienter med syreskader er steget de seneste 10 år. Det samme viste en nylig europæisk undersøgelse blandt 18-35-årige. Her havde 30 pct. af dem, der går til tandlæge, mindst én tand med udtalte syreskader. I Danmark starter problemet dog allerede fra 10-års alderen, fortæller Freddie Sloth-Lisberg.

»Det er særligt de unge mellem 10-35 år, der pådrager sig syreskader på tænderne. Problemet er at det er blevet en del af en hyggekultur, hvor de unge hele tiden sipper af en sodavand. Når de f.eks. spiller computer, hygger med vennerne, sidder på arbejdet eller kører bil,« siger han.

Han understreger dog, at det ikke er colaen alene, der er den store synder. Også juice og de populære energidrikke er skyld i syreskader. Faktisk er salget af sidstnævnte - foruden hyggekulturen - muligvis årsagen til, at flere unge får skaderne. Ifølge tal fra Bryggeriforeningen blev der solgt knap 400 millioner læskedrikke i Danmark, og her er danskvand og iste ikke talt med.

Syreskaderne kommer helt konkret til udtryk ved, at man får slidte og misfarvede tænder. Små stykker begynder at brække af, og man kan opleve isninger i tænderne.

En tand har omkring en millimeter emalje på ydersiden. Hver gang vi får syre i munden, ætses lidt af den væk, og den gendannes ikke. Derfor kan emaljen hos en 35-årig være helt være væk, hvis man i en alder af 15 år begynder at drikke så meget sodavand, at man får syreætsninger på tænderne. Og så er det, man skal have lavet dyre, og omfattende behandlinger.

Når man får syreskader, kan små stykker af tænderne brække af, som det ses her på billedet. Foto: Tandlægeforeningen.
Når man får syreskader, kan små stykker af tænderne brække af, som det ses her på billedet. Foto: Tandlægeforeningen.
Vis mere

Tandlægeforeningen fraråder dog ikke, at man så helt dropper cola, fanta eller juice.

»Det er bestemt ikke forbudt, men vi råder folk til, at man drikker sin læskedrik i løbet af 5-10 min og ikke sidder og drikker mange små slurke over lang tid. Det er det, der gør, at tænderne er i konstant ‘syrebad’ og dermed mere udsatte for at blive skadede,« siger Freddie Sloth-Lisberg.

Oven i det skal man huske på, at man aldrig bør børste sine tænder, lige før man drikker eller spiser noget syreholdigt. Det samme gælder lige efter, man har indtaget det. Syren gør nemlig tandens overflade blød. Hvis tandbørsten rammer den midlertidigt blødere tand, er der større risiko for at slibe lidt af overfladen væk, hvor en tynd hinde beskytter mod syre. Børster vi tænder, lige før vi spiser eller drikker, fjerne vi hinden, så tænderne bliver langt mere sårbare overfor syreangrebet.

Hvis tandlægen opdager syreskaderne i tide, kan man nøjes med at blive behandlet med fluor, lakering eller små plastfyldinger. Bedst er det dog at skære ned på det, der er årsagen til skaden, fastslår Tandlægeforeningen.

Daglig dosis sodavand gav Tom Frandsen syreskader

Tom Frandsen har tidligere døjet med syreskader på sine tænder pga. for meget sodavand. Foto: Privatfoto.
Tom Frandsen har tidligere døjet med syreskader på sine tænder pga. for meget sodavand. Foto: Privatfoto.
Vis mere

I dag fortryder 47-årige Tom Frandsen, at han som ung ikke var bedre til at passe på sine tænder

Konstant drak han små slurke sodavand i løbet af sin arbejdsdag, når han sad foran computeren. Og når han så kørte hjem, stod colaen inden for rækkevidde i bilen. Det årelange og konstante forbrug af sodavand har haft alvorlige konsekvenser.

I dag må han gå til tjek hos sin tandlæge ca. hver fjerde måned for at være sikker på, at den ødelagte emalje ikke fører til flere skader i munden. Han har allerede fået lagt plast på bagsiden af sine fortænder, og tyggefladerne af kindtænderne er også blevet repareret. Det har nok kostet ’flere tusind kroner’, som Tom Frandsen fra Vejle formulerer det. Præcis hvor meget husker han ikke.

»Som ung gik jeg aldrig til tandlæge, jeg havde jo ikke ondt, så jeg havde ikke brug for det. Men når jeg ser tilbage i dag, ville jeg da gerne have været bedre til at passe på mine tænder og haft bedre vaner,« siger han.

I dag er det 12 år siden, at Tom Frandsen, der til daglig arbejder som selvstændig inden for IT, for første gang fik repareret sine tænder for syreskader. Besøget hos tandlægen blev et ’wake-up-call’.

»Da min tandlæge sagde, at jeg kunne risikere at miste alle mine tænder, forstod jeg alvoren. Så det  kan jeg takke hende for, at jeg ikke længere drikker sodavand på samme måde, som jeg gjorde engang. Nu sidder jeg ikke med det over længere tid,« siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt det har været svært at ændre vaner, siger han:

»Det har haft stor betydning, at det ikke længere er tilgængeligt på min arbejdsplads, som det var engang. Så på den måde har det været lettere at slippe«.