Når vi griller, frigiver vi kræftfremkaldende stoffer i kødet og kartoflerne. Her giver engelsk ekspert gode råd til, hvordan du minimerer risikoen.

Grillsæsonen nærmer sig, men måske bør du tænke dig om en ekstra gang, næste gang du bydes på mad fra havegrillen.

Der kan nemlig findes kræftfremkaldende stoffer i mad med sprød, brun overflade. Det skriver Videnskab.dk.

Det skyldes et kræftmistænkt kemisk stof kaldet akrylamid, som bliver dannet, når vi steger, bager eller griller fødevarer ved temperaturer på over 120 grader.

»Vi ved fra dyreforsøg, at akrylamid er et kræftfremkaldende giftstof. Men om den mængde akrylamid, vi får fra kosten, er kræftfremkaldende, er endnu ikke afklaret. De fleste undersøgelser har ikke vist en sammenhæng mellem indtaget af akrylamid fra kosten og udvikling af kræft. Men resultaterne er ikke entydige, og nogle af de seneste undersøgelser har fundet en sammenhæng,« forklarer Simon Cotton, seniorlektor ved University of Birmingham, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: En sjat øl i marinaden gør måske din grillmad mindre skadelig

Vi indtager den største mængde akrylamid fra kartoffelprodukter og kaffe, og det hjælper ikke at købe økologisk. Det er fødevaretypen, der er afgørende – for eksempel findes akrylamid ikke i kogte og ubehandlede fødevarer, og der er også lavere risiko for at finde det i mejeriprodukter, kød eller fisk.

»Jo højere temperaturer, maden bliver tilberedt ved, og jo længere tid maden bliver varmebehandlet, desto højere bliver indholdet af akrylamid i maden. Visse studier lader til at have påvist, at kød, der er branket, stegt eller grillet er forbundet med større risiko for visse kræftformer,« siger Simon Cotton.

Han anbefaler derfor, at du vender kødet ofte, når du griller, og kun tilbereder maden, indtil den er let gylden og ikke brun eller sort. På den måde kan man begrænse dannelsen af akrylamid.

Læs mere på Videnskab.dk: DTU-forskere: Franskbrød og rugbrød kan give dig kræft

»Men vi bør selvfølgelig ikke glemme, at maden stadig skal opvarmes korrekt for at slå bakterier ihjel og mindske risikoen for madforgiftning,« understreger han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Pizzabakker og chipsposer kan give brystkræft

Ny vurdering: Din grillmad er altså farlig

Det var satans! Bandeord gør dig stærkere