Har I prøvet at blive gravide i mere end et år - og er der stadig ikke to streger på testen? Så er der risiko for, at en af jer har problemer med fertiliteten.

Hav sex hver anden eller tredje dag, hold jer fra alkohol og cigaretter og forsøg så i øvrigt at lade være med at tænke for meget over, om I nu er gravide eller ej. Sådan lyder de typiske råd fra lægen om, hvordan man øger sandsynligheden for at blive forældre. Og netop det at væbne sig med tålmodighed er en udfordring for mange, selv om langt de fleste par oplever, at der kommer to streger på testen inden for et års tid.

Det kan skyldes sygdom

Man får mistanke om infertilitet, når et par har prøvet i mere end et år uden held. Herefter vil man gå i gang med at undersøge både manden og kvinden for særlige sygdomme, som kan forhindre graviditet.

Tjekliste for kvinder

Er du kvinde, skal du kontakte lægen, hvis du kan nikke genkendende til et eller flere af nedenstående punkter:

  1. Du har uregelmæssig menstruationscyklus, hvor der er mere end fem uger mellem blødningerne. Dette tyder nemlig på, at der ikke er normal ægløsning, og det kan skyldes sygdomme som for eksempel PCOS. Læs mere om PCOS her Læs mere her
  2. Du har tidligere haft underlivsbetændelse, for eksempel med klamydia. Risikoen for infertilitet er større, jo flere gange du har haft underlivsbetændelser, fordi de kan ødelægge æggelederne.

  3. Du har tidligere fået operationer i underlivet. Operationer kan give sammenvoksninger omkring æggelederne, og det kan gøre det vanskeligt at blive gravid.

  4. Du har tidligere haft graviditet uden for livmoderen. Graviditet uden for livmoderen kan være tegn på dårlige æggeledere. Se symptomerne på graviditet udenfor livmoderen på Netdoktor.dk

Tjekliste for mænd

Også mænd kan have haft sygdomme, der kan påvirke evnen til at få børn. Mænd skal være særligt opmærksomme på, at de kan have problemer med frugtbarheden, hvis de:

  1. Tidligere har haft sygdomme i testiklerne eller pungen, enten som barn eller voksen.
  2. Har haft testikler, der ikke var på plads nede i pungen ved fødslen.
  3. Har meget små testikler (som en ært eller en mandel)

Både mænd og kvinder skal igennem en række undersøgelser for at afklare, hvordan man kan afhjælpe infertiliteten bedst og hurtigst muligt. Se her, hvilke undersøgelser, man skal igennem

Læs mere om fertilitetsbehandling på Alt om Børn.dk