En nyudviklet mørk chokolade med chili og hørfrø-fibre mætter og fører ikke til diabetes

Af Videnskab.dk

Forestil dig en chokolade, der både mætter, smager godt og som øger kroppens forbrænding.

Det lyder for godt til at være sandt, men det er ikke desto mindre netop sådan en chokolade, som et hold danske forskere fra Københavns Universitet har i støbeskeen.

- Det kunne være interessant, hvis helt almindelige mennesker kunne bruge chokoladen som et indslag i deres kost og på den måde kunne komme til at spise mindre, siger professor dr. med. Arne Astrup, der leder Institut for Human Ernæring ved Life på Københavns Universitet.

Han er primus motor i udviklingen af chokoladen.

Læs på Videnskab.dk: Motion gør dig mere sund end et vægttab   

Mørk chokolade mætter i forvejen

Mørk chokolade indeholder det mættende fedtstof stearinsyre. Men for at gøre den sunde chokolade ekstra mættende, har forskerne eksperimenteret med at tilsætte ekstra ingredienser – blandt andet chili og hørfrø.

- For at få chokoladen til at mætte ekstra godt, putter vi nogle hørfrøfibre i. Fordelen ved disse fibre er, at de ud over at mætte også binder noget af fedtet fra maden i tarmen.

- Det samme gør den calcium, som findes i chokoladen. Ved at blande hørfrøfibre med chokoladen, mener vi at kunne binde noget af fedtet fra chokoladen, så kroppen ikke optager det, siger Arne Astrup.

Læs på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?   

Chokoladen smager godt

Desserter og søde sager til overvægtige og diabetespatienter indeholder ofte stoffer, der i store mængder kan have kedelige sideeffekter. Men det gælder ikke ingredienserne i den nye mørke chokolade.

En klar fordel ved den er, at dens mættende, slankende ingredienser i sig selv er fuldstændigt harmløse.

- Chilli, hørfrø og calcium er der ikke noget specielt ved. Som forbruger slipper man derfor for at bekymre sig om uønskede bivirkninger. Chili gør oven i købet chokoladen liflig ved at give den en god og lang eftersmag. Dertil kommer hørfrøenes nøddeagtige aroma, siger Arne Astrup.

Smagen er særdeles vigtig for, at chokoladen kommer til at vinde indpas. Derfor har forskerne gjort meget ud af at lave chokolader, som helt almindelige mennesker kan lide.

Læs også på Videnskab.dk:

Aminosyrer i nødder fjerner fedme og diabetes    

Ny diabetes-pille giver vægttab på 15 procent

Forskere efterlyser oplevelser med spøgelser

Vitaminpiller kan slå dig ihjel