En ny behandlingsform giver håb til kræftpatienter med fremskreden modermærkekræft. De flotteste resultater, vi har set, vurderer ekspert.

En ny type behandling af fremskreden modermærkekræft har i en international undersøgelse givet væsentlig bedre resultater end den nuværende godkendte behandling.

»Det er de flotteste resultater, vi har set på området.«Sådan betegner kræftlæge Ulrik Lassen, der er formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, forskningsresultaterne.

Log ind på BT PLUS og læs mere om den nye behandlingsmetode og perspektiverne for behandling af andre kræftformer.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Her er de imponerende forskningsresultater
  • Sådan virker den nye behandlingsmetode

En ny type behandling af fremskreden modermærkekræft har i en international undersøgelse givet væsentlig bedre resultater end den nuværende godkendte behandling.

»Det er de flotteste resultater, vi har set på området.«

Sådan betegner kræftlæge Ulrik Lassen, der er formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, forskningsresultaterne.

Den nye behandling hører til den form for medicinsk behandling, som man kalder immunterapi.

Behandlingen kombinerer to slags medicin: Ipilimumab og nivolumab.

Ipilimumab er den medicin som i dag er godkendt og bliver brugt på de danske hospitaler.

Nogle få patienter har langvarig effekt, men i det nye studie havde halvdelen af patienter fået tilbagefald eller døde inden for de første 2.9 måneder

Forlænger livet

Men den nye kombination af de to slags medicin gik der i gennemsnit 11,5 måneder, før patienten enten døde eller fik tilbagefald. Hos 58 procent af patienterne stoppede behandlingen enten kræftensvulsten i at vokse eller kræftknuden blev ligefrem mindre. Hos de patienter, der kun fik Ipilimumap, skete det kun hos 19 procent af patienterne. 945 patienter har deltaget i undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Hos de patienter, der kun fik Ipilimumab, skete det kun hos 19 procent af patienterne. 945 patienter har deltaget i undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i New England Journal of Medicine.

James Larkin, der er en af Storbritanniens førende kræftforskere, har forklaret til BBC:

»Ved at give disse lægemidler sammen fjerner du effektivt to bremsere hos immunsystemet i stedet for kun af fjerne én bremse. Immunsystemet bliver i stand til at genkende tumorer, det ikke tidligere kunne genkende, og reagere på det og ødelægge dem.«

Professor Roy Herbst, der er chef for medicinsk onkologi på Yale Cancer Center i USA, har sagt til The Guardian, at immunterapi, der bruger kroppens immunsystem til at angribe kræftceller, potentielt vil kunne erstatte kemoterapi som standard-kræftbehandling inden for fem år:

»Jeg tror, vi ser et paradigmeskift i den måde, kræft bliver behandlet. Potentialet for langsigtet overlevelse og en effektiv kur er afgjort til stede.«

Alvorlige bivirkninger

Ulrik Lassen, der er overlæge på Rigshospitalet, siger, at man endnu mangler nogle vigtige undersøgelser.

»Det er meget positive resultater. Behandlingen viser en markant effekt. Og resultaterne tyder på, at Ipilimumab alene ikke vil være standard-behandlingen i fremtiden. Men det er foreløbige resultater, og derfor er der stadig nogle ting, der skal undersøges, før man kan ændre den nuværende standardbehandling,« siger Ulrik Lassen, der er i Chicago, hvor forskningsresultaterne netop er blevet præsenteret.

Det vides endnu ikke, om behandlingen er så god, at den forbedrer overlevelsen hos patienterne. Det er det ifølge Ulrik Lassen endnu for tidligt at sige noget om:

»Vi mangler at se langtidseffekten.«

Desuden er behandlingen ikke uden problemer.

Halvdelen af patienterne fik så alvorlige bivirkninger, at det krævede hospitalsindlæggelse. Bivirkningerne er træthed, udslæt og diarré.

»Medicinen virker ved at aktivere patientens immunsystem, så det bliver bedre til at genkende kræftcellerne og angribe dem. Men nogle gange stimulerer medicinen immunsystemet for meget. I de her tilfælde fik nogle patienter en voldsom tarmreaktion, der krævende intensiv behandling,« forklarer Ulrik Lassen.

Bivirkningerne var i nogle tilfælde så slemme, at patienterne valgte at stoppe behandlingen.

»En tredjedel af patienterne stoppede behandlingen på grund af bivirkninger. Derfor skal vi blive bedre til at vurdere, hvem der kan tåle behandlingen, og hvem der ikke kan. Og vi skal blive bedre til at behandle bivirkningerne,« siger Ulrik Lassen.

Dyr behandling

Endelig er kombinationsbehandlingen meget dyr. Den nuværende standardbehandling med Ipilimumab koster knap en million kroner om året pr. patient.

Den anden medicin, nivolumap, koster cirka det samme, så det kan være en meget dyr livsforlængende medicin med forfærdelige bivirkninger.

Undersøgelsen peger på, at brug af nivolumab alene måske er næsten lige så godt som kombinationsbehandlingen, og at bivirkningerne her er færre. Men det vil kræve et nyt studie at dokumentere det.

»Så der er stadig en masse ting, man skal vurdere. Men samlet set ser det lovende ud,« siger Ulrik Lassen.

Modermærkekræft opstår ifølge Kræftens Bekæmpelse hos cirka 1.900 personer pr. år i Danmark. Antallet af nye patienter har været stærkt stigende gennem de sidste 50 år og stiger fortsat.