Rettelse: BT skrev d. 28. september, at man ikke skulle spise Nutella, da det indeholder en række sundhedsskadelige ingredienser. Artiklen var oprindeligt bragt af mediet Mirror, der efterfølgende har fjernet den fra deres hjemmeside. BT er siden blevet gjort opmærksom på, at de i artiklen omtalte ingredienser sojalecithin og vanillin ikke er sundhedsskadelige.

I den originale artikel blev der advaret mod sojalecithin under den påstand, at det er genmodificeret og svært nedbrydeligt. Derfor frarådede man ifølge artiklen børn, gravide, og kvinder, der tidligere har haft brystkræft, at indtage denne ingrediens.

Sojalecithin kan dog ikke være genmodificeret - det kan sojaplanten derimod. Men selvom sojaplanten er genmodificeret, betyder det ikke noget for selve sojalecithinet. Sojalecithin er et tilsætningsstof, som kan få fedt og vand til at hænge sammen – en såkaldt emulgator. Som regel anvender fødevareproducenterne sojalecithin, da det er billigst, skriver Fødevarestyrelsen i en rapport fra 2003.

Der er derfor ingen grund til at frygte sojalecithin – medmindre man er sojaallergiker. Derfor er der i Danmark et krav om, at det skal fremgå af varedeklarationen, hvis en fødevare indeholder soja.

Vaniljearomaen i Nutella hedder vanillin. Vanillin findes naturligt i vaniljestænger, men fordi produktionen af vaniljestænger ikke er stor nok til at matche Ferreros behov (producenten bag Nutella, red), bliver det fremstillet syntetisk. I den oprindelige artikel skrev vi, at syntetisk fremstillet vanilje indeholdt MSG – mononatriumglutamat – og at det var farligt. MSG er dog ikke farligt, oplyser Morten Elsøe, cand. scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi, til BT.

»MSG blev traditionelt brugt i madlavning i østen, hvor det blev beskyldt for at være årsagen til, at de besøgende fra vestlige lande fik det dårligt. Undersøgelser har siden vist, at det er fuldstændig uskadeligt,« siger han og fortsætter:

»Alle fødevarer, uden undtagelse, kan indgå i en balanceret kost.«

På baggrund af ovenstående oplysninger har BT således ændret artiklens indhold såvel som overskrift.

BT beklager.