Danskerne spiser 15 pct. mere kage hver dag end for ti år siden. Synderen er blandt andet den populære ferie-kage på jobbet.

Det er et udbredt fænomen at servere kage på arbejdspladsen uanset om det er for at fejre barsel, ferie, jubilæer, fødselsdage eller fødsler. Kage er blevet en social og kalorietom refleks på jobbet.

Så meget, at hver fjerde føler sig tvunget til at spise kage på studiet eller arbejdet, som en undersøgelse lavet af YouGov for metroxpress konkluderede sidste år.

Madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol er ikke i tvivl om, hvorfor vores kageindtag er så massivt:

»Vi forbinder kager med noget positivt. Kager bringer os sammen og skaber samtale og pauser, som andre søde sager ikke kan. Og afsenderen af kagen, den der laver kagen, har mulighed for at gøre opmærksom på, ikke kun sig selv men også selve kagen.«

Traditionen med at proppe kage i munden på hver en receptionsgæst har grebet faretruende om sig. Det viser tal, der af uransagelige årsager ikke kom med i undersøgelsen »Danskernes kostvaner 2011- 2013« fra DTU Fødevareinstituttet. Parallelt med, at flere danskere, især kvinder, er blevet svært overvægtige, er vores indtagelse af kager, herunder den populære job-kage, også steget.

Baseret på kostdagbøger fra ca. 5.000 danskere mellem 18 og 75 år fastslås det i DTU-undersøgelsen Danskernes kostvaner, at fra 2005-2008 spiste voksne danskere i gennemsnit 39 gram kage per dag inklusiv kage på jobbet. Det var i årene 2011-2013 steget til 45 gram per dag. En stigning på 15 pct.

Det er det samme som en donut, en lille kanelsnegl eller to mellem-store cookies om dagen, siger seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, Jeppe Matthiessen.

»Når folk tilmed har tendens til at skeje ud med tomme kalorier i weekenden, så bliver det ofte for meget. Med tanke på, at overvægt er et stort og stigende sundhedsproblem i Danmark, så fremmer kagespiseriet på arbejde ikke ligefrem folkesundheden. Vi bør tage det alvorligt og se, om vi ikke kan finde på andre måder at hygge os på end med kage. Også på jobbet.«

De seneste seks syv år, ikke mindst efter Den Store Bagedysts danske premiere i 2012, har danskerne guffet kage i sig så det er en lyst, fortæller madsociolog Jon Fuglsang:

»Kagekulturen kan i sjældne tilfælde tage overhånd, for siger man nej tak til kage, siger man også nej til den person, der har lavet kagen. Det kræver, at man finder en balance og ikke spiser kage som en daglig rutine, hvor folk kan føle sig presset til at spise kagen. Men i de fleste tilfælde er det sundt for en arbejdsplads.«

Jon Fuglsang mener ikke, det er job-kagen, der gør folk tykkere.

»Skikkulturen på mange arbejdspladser, er langt mere problematisk, for den foregår ikke i pauser men bevidstløst gennem hele dagen.«