700.000 danskere er plaget af susen, hylen, hvæsen eller brummen for ørerne. Hørelidelsen tinnitus rammer så mange, at der er tale om en folkesygdom. Her får du ekspertens gode råd, så du kan slippe for konstant støj og bedst muligt leve med lidelsen.

Op mod 16 procent af alle voksne danskere lider af konstant eller næsten konstant hylen for ørerne. Det svarer til hver sjette voksne. Næsten 700.000 danskere. Det skønner landets førende specialist på området, speciallæge i medicinsk audiologi og lektor ved Syddansk Universitet Ture Andersen.

Opret abonnement på PLUS og få ekspertens råd, så du slipper for den konstante støj, så du bedre kan leve med tinnitus.

Det får du i denne PLUS-pakke:

  • Lær at leve med tinnitus
  • Alt for få får hjælp
  • Her får du professionel hjælp
  • 8 gode råd: Sådan lever du med tinnitus

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.

 


Op mod 16 procent af alle voksne danskere lider af konstant eller næsten konstant hylen for ørerne. Det svarer til hver sjette voksne. Næsten 700.000 danskere. Det skønner landets førende specialist på området, speciallæge i medicinsk audiologi og lektor ved Syddansk Universitet Ture Andersen.

»Rigtig mange danskere har tinnitus. Det er nærmest en folkelidelse,« siger Ture Andersen.

At tinnitus er en folkesygdom, bekræftes af Sundhedsstyrelsens rapport ’Danskernes sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil’ fra 2013. Her svarer hver ottende dansker selv, at de har tinnitus. Tilmed er tallet stigende. Andelen af danskere, der i 2010 led af øresusen var 10,1 procent – i 2013 var det steget til 12,1 procent, så dermed er der flere, der ifølge Sundhedsstyrelsens profil af danskerne lider af tinnitus end af store folkesygdomme som astma, gigt og diabetes.

Ture Andersen skønner, at op mod 8 procent af de ramte er så plagede, at det går ud over deres livskvalitet – men det tal er eksperterne ikke helt enige om.

»Ikke alle har problemer. Mange lever fint med tinnitus. Men 4-8 procent har så svære problemer, at det påvirker deres livskvalitet,« siger eksperten.

»Det er immervæk en stor gruppe. Det bliver til en hel del mennesker,« slår han fast om de op mod 60.000 danskere, hvis livskvalitet er særligt forringet af deres tinnitus.

Tinnitus er kendetegnet ved, at den ramte hører lyd, som ikke kommer udefra – den kommer simpelthen fra selve øret eller hjernens måde at opfange lyden på. Mange hører tinnitus som en hyletone, andre har susen, hvæsen, brummen eller en pulserende lyd. Den hyppigste årsag til tinnitus er høretab.

Genetisk årsag

»Det er en udbredt misforståelse, at tinnitus og støjskade specifikt hører sammen. Mange, der rammes af tinnitus, forstår det ikke selv, for de har aldrig været eksponeret for støj. Men den hyppigste årsag er genetisk disponeret høretab, som du slet ikke kan forebygge,« forklarer Ture Andersen.

Tinnitus er ikke i sig selv en sygdom, men et symptom på, at hjernens måde at bearbejde lyd på har ændret sig, forklarer psykolog og specialist i høreproblemer Anne-Mette Mohr:

»Langt de fleste mennesker vil kunne høre lyde i deres øre eller hoved, når omgivelserne er totalt stille. Ofte som en svag susen. Det er helt normalt.«

Vi bliver bange

Den svage susen, som alle kan høre, har vi vænnet os til. Præcis som man vænner sig til svag vejstøj, hvis man bor tæt på en motorvej. Men kommer der pludselig en ambulance forbi, hører vi den tydeligt, fordi lyden er uvant og signalerer fare. Når den svage susen i ørerne pludselig en dag bliver til en konstant hyletone – tinnitus – bliver vi forskrækkede og bange for, at den aldrig går væk, og om vi kan leve med det.

Og så indledes en overfokusering på lyden, som blot forstærker den, forklarer psykolog Anne-Mette Mohr.

»Så betyder lyden fare – ligesom ambulancen. Der udløses stresshormoner i kroppen, så vi kan forsvare os mod ‘faren’ – dvs. lyden i ørerne. Stresshormonerne skærper vores sanser, så vi kommer til at høre alting bedre, også tinnitus,« forklarer Anne-Mette Mohr om det selvsving, hjernen typisk går i, og som kan gøre det plagsomt at gå rundt med tinnitus, hvis ikke man får hjælp til at stoppe frygten for lyden.

Alt for få får hjælp

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Folk med tinnitus har det med at blive bange for lyden i deres ører. De får typisk frygt for, at den aldrig forsvinder igen. Men er du først blevet alvorligt bange for din tinnitus, kan det tage rigtig lang tid, før den glider i baggrunden og ikke generer dig så voldsomt mere.

Det påpeger den førende ekspert på området:

»Har din hjerne først lukket op for de fejlsignaler i dit høresystem, som tinnitus er, bliver de ved,« fastslår speciallæge i medicinsk audiologi Ture Andersen.

Derfor er det så vigtigt at få hjælp tidligt. Tinnitus kan aldrig fjernes helt igen. Til gengæld kan langt de fleste – ni ud af ti, skønner Ture Andersen – lære at leve med det. Men alt for få modtager den behandling, der nemt kan hjælpe dem.

»Man kan sagtens lære at leve med det. Men der er en enorm underbehandling og manglende information. Mange får at vide, at det må de bare lære at leve med. Men du skal jo netop have hjælp til at lære, hvordan du skal fokusere væk fra den konstante lyd i hjernen,« siger Ture Andersen, der er førende specialist på området.

Undgå dyre vildveje

Psykolog med speciale i høreproblemer Anne-Mette Mohr er enig i, at langt de fleste kan hjælpes.

»Der er masser, man kan gøre for at få tinnitus til at glide i baggrunden. Det kan tage tid, før man finder den vej, som passer den enkelte allerbedst. Men man skal undgå vildveje som dyre alternative behandlinger. Det er de gratis professionelle tilbud, som er de mest effektfulde, og mange af tingene kan man faktisk gøre selv,« siger Anne-Mette Mohr.

Kognitiv samtaleterapi, kombineret med lydterapi, kan hjælpe rigtig mange, forklarer Ture Andersen:

»At have musik eller lyden af bølgeskvulp i baggrunden er effektivt. Ved at fokusere på bølgeskvulpene, defokuserer du på tinnitus, og så er du godt på vej ud af den onde spiral,« siger Ture Andersen.

Kognitiv terapi hjælper til at stoppe de negative automattanker om tinnitus, så de ikke går i selvsving.

»Mange patienter kommer ind i en masse negative tanker som: Kan det være rigtigt, at de aldrig skal høre stilhed mere? Det handler om at få det afdramatiseret. Så man forstår, at pibelyden ikke er et faresignal på noget alvorligt,« forklarer Ture Andersen.

Undgå stress

Der kan dog ifølge psykolog Anne-Mette Mohr være underliggende stress, angst, depression eller traumer, som kan vedligeholde eller ligefrem midlertidigt forstærke lyden af tinnitus.

»Her er det nødvendigt med psykologbehandling, der ikke blot fokuserer på tinnitus, men på den ramtes samlede livssituation,« siger Anne-Mette Mohr.

»Rigtig meget af behandlingen af tinnitus handler om at ændre dine livsbetingelser. Mange vil opleve, at får de reduceret deres stress, bliver tinnitus også svagere,« siger Ture Andersen.

 

8 GODE RÅD: Sådan lever du med tinnitus

Psykolog Anne-Mette Mohr, der til daglig hjælper folk med tinnitus til at leve med lidelsen, giver her otte gode råd:

 

1. Opsøg lægen
Få lægens vurdering af, hvad der er i vejen. Meget sjældent kan tinnitus være et symptom på en øresygdom, som skal undersøges nærmere. Som regel er tinnitus dog ganske ufarlig. Forvent ikke at lægen har tid til at hjælpe dig med at lære at leve med tinnitus. Hans opgave er at sikre, at du er sund og rask.

2. Drop internettet
Lad være med at gå på internettet efter oplysninger. Det er fyldt med skræmmehistorier. Hvis du tror på dem, vil din hjerne sende stress-hormon ud i blodet, så du kommer til at høre tinnitus endnu kraftigere. Du kan også risikere at udvikle angst og få angstanfald. Det er ikke behageligt, men kan også komme under kontrol.

3. Gå til psykolog
Angst, depression og stress over tinnitus forværrer tilstanden. Hvis du er blevet angst, deprimeret eller stresset, skal du søge hjælp. Når du får styr på angsten, depressionen eller stressen, dæmpes din tinnitus og vil på sigt glide helt i baggrunden. Det kan en psykolog hjælpe dig med. Hvis du lider af stress, vil du opleve, at tinnitus er kraftigere, når du er stresset, og mindre fremtrædende, når du ikke er stresset. Træn dig i gode åndedrætsøvelser.

4. Hav lyd omkring dig
Tinnitus høres tydeligst, når der er stilhed omkring dig. Lyd beroliger omvendt dit høresystem. Download appen ’Relax Oriental’ med lyde, du kan bruge til at maskere din tinnitus med, f.eks. når du skal sove. Vælg nogle lyde, som gør det svært for dig at høre tinnitus, og hav disse lyde tæt på dig hele natten. Køb evt. en lydpude, hvortil du kan montere din smartphone. Eller prøv appen ’Tinnitus Sound Oticon’, hvor du både får afspænding og baggrundslyde.

5. Lyt efter andre lyde
Træn dig i at lytte henover tinnitus. Gå en tur på gaden og lyt aktivt efter, hvor mange forskellige lyde, du kan høre. Fortsæt i skoven eller langs stranden. Skriv ned, hvor mange lyde du kan høre. Lyt til noget musik med mange instrumenter og fokusér på ét instrument. Lyt intenst efter det. Genspil musikstykket, nu med fokus på et andet instrument. På sigt vil din tinnitus glide i baggrunden, fordi du glemmer at høre den. Den onde cirkel er vendt.

6. Maskér lyden
Hvis du samtidig med tinnitus har et høretab, bør du få undersøgt, om du har brug for høreapparat. Et høreapparat gør, at du får mere lyd ind i dit øre udefra, og det alene kan få tinnitus til at træde i baggrunden. Du kan også prøve med en lille masker – et apparat, der sender brus ind i øret udefra.

7. Blokér ikke dine ører
Mange med tinnitus får tendens til at ville beskytte deres ører mod støj. Lad være med at blokere dine øre med ørepropper, medmindre du er i rigtig larm. Hvis du begynder at bruge høreværn i alle mulige sammenhænge for at beskytte dine ører, risikerer du at blive lydoverfølsom, og du vil høre din tinnitus kraftigere. Dit auditive system har brug for lyd, ligesom din mave har brug for mad og vand.

8. Opgiv ikke høje lyde
Lad være med at opgive at spille musik, gå til koncerter og andre højlydte oplevelser. Men gør det med omtanke. Tjek lydniveauet og brug høreværn, hvis du ikke kan høre, hvad de andre siger, uden at de skal råbe. Sørg for at leve dit liv på bedste måde.