Hvis du vil slippe for stærke gigtsmerter og stive led, skal du tænke meget mere på din vægt. Ny forskning viser således, at vægten har helt afgørende indflydelse på din risiko for senere i livet at blive ramt af folkesygdommen, som 700-800.000 danskere nu hver dag må slås med. Forskere ved Syddansk Universitet har fundet ud af, at du kan udskyde risikoen for slidgigt med mere end 10 år bare ved at holde normalvægten.

Med Plus får du:

-Guide til 8 naturmidler som ifølge videnskabelig studier virker

-Øvelser for gigtsmerter i hofte, nakke og knæ

-Gode råd fra læge Charlotte Bech, forsker i holistisk behandling og forfatter til flere bøger om sundhed

-Lækre opskrifter på gigtvenlig mad



HOLD VÆGTEN og udskyd smertefuld gigt med mindst 10 år, viser ny dansk forskning

Hvis du vil slippe for stærke gigtsmerter og stive led, skal du tænke meget mere på din vægt.

Ny forskning viser således, at vægten har helt afgørende indflydelse på din risiko for senere i livet at blive ramt af folkesygdommen, som 700-800.000 danskere nu hver dag må slås med.

Forskere ved Syddansk Universitet har fundet ud af, at du kan udskyde risikoen for slidgigt med mere end 10 år bare ved at holde normalvægten.

Måske kan du helt undgå sygdommen.

»Vores undersøgelser slår fast, at det er ekstremt vigtigt at holde et normalt BMI ( Body Mass Index) omkring 20-21. Stiger det til bare 24-25, har man tre gange større risiko for at få slidgigt i knæet, og ryger BMI op på 30, er gigtrisikoen mere end 8 gange forhøjet. Så der er virkelig vundet mange gode ekstra år -uden smerter og med funktionsevnen i behold -ved at tænke på vægten,« siger Ewa M. Roos, professor ved Syddansk Universitet og førende dansk forsker i gigtsygdomme.

Udsender gigt -kogebog

En ny gigt -kogebog -den første af sin slags -som udkommer nu, slår også stærkt på, hvor vigtigt det er at bekæmpe overvægten, hvis man vil se frem til et liv uden gigtsmerter.

Lotte Birk Thomsen, klinisk diætist på Gigthospitalet i Gråsten og medforfatter til gigtkogebogen »Sunde opskrifter«, frygter, at danskernes overvægt kan føre til et boom af gigtramte: »Udviklingen er bekymrende. På gigthospitalet forsøger vi hver dag at hjælpe de mange, som på grund af overvægt har fået gigt alt for tidligt -typisk i form af knæ-og hoftesmerter.

Bare ved at smide nogle få kilo får de fleste en mærkbart forbedret livskvalitet.

En undersøgelse viser, at hvis man som gigtramt smider bare 10 procent af sin overvægt, får man sin funktionsevne forbedret med ikke mindre end 28 procent,« siger diætisten, der står bag opskrifterne i den nye gigtkogebog.

Gode erfaringer med gigt -diæt

Bogen er fyldt med især opskrifter med fed fisk, rige på n-3-fedtsyrer, som i studier har vist sig at kunne hæmme betændelse i de gigtramte led og dermed mindske smerter.

»Kosten kan ikke helbrede gigt. Det er der ikke klar dokumentation for . Men en sund og varieret kost er dog meget vigtigt i både forebyggelse og behandling,« siger Camilla Delègue, konsulent i Gigtforeningen og medforfatter af gigtkogebogen.

»Har man leddegigt, er der dokumentation for , at fisk og fiskeolie kan modvirke betændelsen i leddene og dæmpe smerterne.« På Gigthospitalet i Gråsten har man rigtig gode erfaringer med en særlig gigtdiæt, hvor man skal spise mindst 800 g fed fisk i løbet af ugen.

Samtidig skal man hver dag spise masser af frugt og grønt ( mindst 600 g daglig). Efter 10-14 uger kan man mærke den positive effekt.

De leddegigt-ramte oplever tydeligt, at stivheden og smerterne i leddene aftager, hvis de hver dag indtager minimum 3 g af de vigtige n-3 fedtsyrer.

De findes især i fede fisk som laks, makrel, sild, ål og hellefisk. Man kan evt. supplere med fiskeolie,« siger Camilla Delégue.

Nogle leddegigt-ramte mærker også en gavnlig effekt af vegetarkost, men da de ofte er småtspisende og undervægtige, kan en diæt uden kød for nogle også indebære en risiko. »Det kan især være vanskeligt at opfylde behovet for protein, jern, D-vitamin, vitamin B12 og kalk,« siger Camilla Delégue.