Forskere finder overdødelighed ved telemedicinsk kontrol af diabetesbehandling.

Dødeligheden er markant højere hos diabetespatienter, der modtager telemedicinsk kontrol af behandling fremfor den personlige kontakt med lægen. Det viser et studie af telemedicinsk behandling af 374 diabetespatienter med fodsår fra Odense Universitetssygehus.

»Meget overraskende døde otte telemedicinpatienter i løbet af studieperioden, mens kun en enkelt døde i kontrolgruppen,« siger overlæge for fod- og ankelkirurgi Johnny Frøkjær, der var vejleder på ph.d.-projektet.

Inden studiet havde sundhedsmyndighederne ellers lagt en plan for, hvordan behandlingen skulle udrulles til hele landet.

»Problematikken ligger i, at man indfører en ny teknologi uden et lægeligt bevis for, at man ikke påfører patienterne en risiko. Man udruller det bare i ren begejstring over, at man kan spare en masse penge og spare patienten for transport,« siger Johnny Frøkjær.

Telemedicin dækker over forskellige typer digitalt understøttede sundhedsydelser. F.eks. at lægen via video og billeder kan diagnosticere, behandle og rådgive borgere i eget hjem.

Mister overblikket

Studiet viser ikke, hvorfor patienterne døde. Men årsagen til at forskerne i første omgang undersøgte den telemedicinske kontrol af behandling var netop en bekymring om, hvorvidt man kan lave en kvalificeret vurdering af patienten på baggrund af et billede alene.

Den bekymring deler han med Torsten Lauritzen, der er lægefaglig chefrådgiver i Diabetesforeningen, professor ved Aarhus Universitet og tidl. praktiserende læge gennem 32 år.

»Det er positivt, at der i studiet ikke er forskel i forhold til sårheling og amputation. Men når man ser på dødeligheden, er der grund til bekymring,« siger han.

Han forklarer, at patienten i den normale behandling har personlige møder med patienten, hvor lægen kan vurdere hele patienten, ikke bare såret. Ved telemedicin ser lægen kun et billede af såret og kommunikerer med den kommunale sygeplejerske.

»Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om man så overser resten af patientens sygdomsbillede,« siger Torsten Lauritzen og forklarer, at netop diabetespatienter ofte er plaget af flere sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme.

Han mener generelt, at man bør evaluere den kliniske effekt af både medicin og teknologi, inden man tager det i brug.

»Hvis det var et medicinalfirma, der var kommet ud med et nyt præparat, hvor der var otte gange så mange døde i testgruppen sammenlignet med kontrolgruppen, så var brugen jo blevet stoppet øjeblikkeligt,« siger han.

Udrulning udskydes

Studiet fra Odense Universitetshospital har givet anledning til en række anbefalinger, blandt andet at svært syge patienter ikke bør indgå i telemedicinering i forbindelse med kontrol af diabetessår. Derudover er udrulningen af projektet blevet udskudt til august 2016. Og så har man på Odense Universitetshospital oprettet ’Center for Innovativ Medicinsk Teknologi’, hvor man vurderer nye teknologiers videnskabelige evidens.