Store smerter får den populære tv-vært til at savne livet før sin alvorlige rygsygdom.

Begrænsninger og smerter er en del af hverdagen for Sisse Fisker, som for nylig brød ud i tårer under sit eget foredrag.

Den populære tv-vært, der er kendt fra blandt andet ’Aftenshowet’ og senest ’Livets opskrift’ på DR, savner livet før sygdommen og jagter fortsat den kur, der kan give hende sin aktive livsform tilbage.

Det var under Sisse Fiskers foredrag ’Livets opskrift’ i sønderjyske Åbenrå, at et spørgsmål fra en kvinde blandt publikum fik den 39-årige tv-vært til at stoppe op og lade tårerne trille.

Farvel til aktiv hverdag

Spørgsmålet lød på, om hun ville foretrække hendes liv nu, eller det, hun havde, før hun blev ramt af sygdommen Modic forandringer, der er smertefulde sammenbrud i ryghvirvlerne på grund af betændelse.

»Alle forventede nok, at jeg ville foretrække mit liv nu, da jeg lige havde fortalt om, hvor fedt jeg ellers har det. Men jeg svarede, at jeg foretrak mit liv før smerterne. Kvinden, der spurgte mig, blev rørt, og så ramte det mig pludselig, og jeg begyndte at græde,« siger Sisse Fisker til BT.

Hun fik konstateret sygdommen for fire år siden, hvor hun i de første fire måneder ikke kunne andet end at ligge ned på grund af store smerter.

Sygdommen betød et stort skifte i tv-værtens ellers så aktive hverdag. Nu var det slut med at deltage i maratonløb og presse sin krop fysisk. I stedet måtte Sisse Fisker lære at leve med smerterne. Men det er ikke let, forklarer hun overfor BT:

»Jeg kan nærmest ikke længere forestille mig, hvordan det føles at hoppe ud af sengen og ikke have ondt. Der er rigtig mange ting i mit liv, der er vildt dejlige, men nogle gange savner jeg det, der var engang. Jeg fokuserer på, at det ikke er en livstruende sygdom, og jeg kan sagtens leve med den. Men indimellem synes jeg, at det er mega uretfærdigt, og jeg kommer til at tude over det,« siger hun.

Til trods for sygdommen formår Sisse Fisker stadig at bevare et positivt sind. Tiden, som tidligere blev brugt på løbeture og træning, bruger hun nu på sin familie og frivilligt arbejde. Som bestyrelsesformand i SMILfonden kunne hun i går overrække det succesrige resultat af fondens indsamling - et interaktivt legegulv - til de indlagte børn på Børnekirurgisk Klinik på Rigshospitalet i København.

Skal betale prisen

Blandt børnesmil og balloner lod hun for en stund smerter være smerter og sprang selv ud i en omgang virtuel dans på det nye gulv.

»Har I ikke noget fra 80erne?« spørger Sisse Fisker og griner, mens hun snurrer rundt om sig selv med hænderne strakt over hovedet.

Men efter overrækkelsen er der en pris, der skal betales. Hun har lært, at smerterne tager til, hvis ikke hun tager hjem og hviler ryggen. Det sker indimellem, at Sisse Fisker glemmer sygdommen og håber på bedre dage.

Håbet om, at hun igen kan iføre sig løbetøjet og snøre skoene til en lang tur på landevejene, popper op fra tid til anden, når kroppen ikke virker. Så håber hun på mirakelkuren.

»Jeg håber, det bliver bedre med ryggen, og på de gode dage uden store smerter kan jeg godt drømme lidt om de ting, jeg kunne gøre før sygdommen. Jeg er i gang med behandlingsforløb hos en osteopat, en massør og en fysioterapeut, der prøver at knække og brække lidt på min ryg. Jeg har ikke accepteret sygdommen, og jeg jagter stadig den kur, der kan gøre mig rask,« siger Sisse Fisker, inden hun smutter ind til endnu en dans med børnene på Rigshospitalet.